Un nou tip de impozitare intra in aplicare din ianuarie 2017. Prima plata in vara

Incepand de la 1 ianuarie 2017 se introduce un impozit diferentiat pentru baruri, restaurante si hoteluri si care va fi calculat in functie de suprafata si locatia afacerii. Legea aduce modificari consistente, in special, coeficientilor pe baza carora vor fi impozitate aceste tipuri de afaceri. Actul normativ a fost adoptata in toamna lui 2016 de catre Parlament si a creeat nemultumiri in randul micilor antreprenori.

Legea introduce un impozit diferentiat care va fi calculat  in functie de suprafata si locatia afacerii; cu cat suprafata este mai mare si mai aproape de zonele centrale din marile orase, cu atat impozitul forfetar anual va fi mai mare. Impozitul se aplica firmelor care desfasoara activitati in sectorul turistic, restaurante si alimentatie publica si se calculeaza in functie de anumite variabile: rangul localitatii in care este amplasata unitatea, suprafata acesteia sau sezonalitatea.

Formula de calcul pentru un restaurant de exemplu, pleaca de la un impozit standard de 1400 de lei (k) la care se aplica un set de coeficienti:

  • o variabila in functie de rangul localitatii (x) si zona in care este amplasat restaurantul – cu cat localitatea este mai importata si restaurantul mai aproape de centru, cu atat impozitul este mai mare
  • o variabila in functie de suprafata utila (y)- cu cat suprafata este mai mare impozitul pe metrul patrat scade mai mult (vezi simularile de mai jos)
  • un coeficient de sezonalitate (z) – care reduce din impozit si avantajeaza cel mai mult statiunile si localitatile de la tara
  • un coeficient fix (q) – care tine cont de spatiul tehnic

CodurileCAEN pe care legea le enumera si care stabilesc formula de calcul a impozitului specific:

  • 5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare
  • 5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
  • 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere
  • 5590 – Alte servicii de cazare
  • 5610 – Restaurante
  • 5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente
  • 5629 – Alte servicii de alimentatie
  • 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor

Rangul localitatii: cum se diferentiaza impozitarea
La impozitul forfetar in functie de rangul localitatii iar in municipii se plateste in functie zona. Sunt patru zone – de la A la D -, zona A este cea mai scumpa, zona D cea mai ieftina. La randul lor, municipiile sunt impartite in trei categorii:

  • Bucuresti (cel mai scump)
  • Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Ploiesti, Sibiu Timisoara (cev mai ieftine decat capitala)
  • celelalte municipii (unde, pe zone similare, impozitul este cel mai mic, intre municipii)

Impozit forfetar in functie de suprafata utila se calculeaza pe baza unui coeficient. De asemenea, se calculeaza si sezonalitatea pe baza unui coeficient, pentru statiunile turistice de interes national 0,30 iar pentru statiuni turistice de interes local  0,10

Coeficientul de sezonalitate nu se refera la perioade calendaristice; reduce impozitul in functie de tipul localitatii. Tot aici exista o diferentiere, daca afacerea se afla intr-o statiune: de interes national sau local. Potrivit datelor disponibile public la Autoritatea Nationala pentru Turism, sunt 41 de statiuni de interes national si 48 de interes local. Statiunile de interes local au acelasi coeficient de sezonalitate, la impozit, ca satele si comunele.

De asemenea legea prevede ca impozitul specific anual pe unitate este in suma de 1500 lei pentru urmatoarele categorii de activitati, aferente codului CAEN 5610:

  • a) vanzatori ambulanti la tonete de inghetata
  • b) carucioare mobile care vand mancare
  • c) prepararea hranei la standuri din piete

Legea prevede ca proprietarii afacerilor vor trebui sa achite impozitul specific unor activitati de doua ori pe an (art.8 alin.1):

  • pentru Semestrul I, jumatate din suma, pana la 25 iulie inclusiv (prima plata, in 2017)
  • pentru Semestrul II, cealalta jumatate, pana la 25 ianuarie inclusiv (plata in 2018)

Citeste si:

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here