Unul dintre marii milionari ai Iaşului intră la închisoare pentru trei ani. Cum a ajuns aici creatorul unei companii care tăia şi spânzura în judeţ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ) a menţinut ieri, definitiv şi irevocabil, sentinţele date pe fond avocatei Lilieana Cremeniţchi şi a celor trei inculpaţi din dosarul instrumentat de DNA privind traficul de influenţă exercitat de avocată la Curtea de Apel Iaşi.

 

Conform anchetatorilor, avocata, soţie de judecător (decedat anul trecut) la Curtea de Apel Iaşi, a luat bani de la oameni de afaceri promiţându-le că va interveni pe lângă foştii colegi ai soţului. Ea a fost acuzată de procurorii anticorupţie că ar fi solicitat 15.000 de euro de la omul de afaceri Gheorghe Apopi, patronul „Apopi & Blumen”,  promiţându-i că va interveni pe lângă un complet de judecată de la Curtea de Apel Iaşi pentru ca acesta să soluţioneze favorabil un litigiu în care era implicat Apopi. Ulterior, au mai arătat anchetatorii DNA, Apopi ar fi stabilit împreună cu Nicolae Hogaş, director în firmă, şi Dragoş Dascălu, director la SC Viarom Construct SA, să dea doar 30.000 de lei din banii solicitaţi. Hotărârea judecătorească pe care cei trei afacerişti voiau să o obţină ar fi dus la câştigarea de către asocierea de firme a unui proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile. Valoarea acestuia ar fi fost de circa 6 milioane de euro, într-o comună din judeţul Iaşi. Cei trei au stabilit să achite 30.000 de lei din cei 15.000 de euro ceruţi de Cremeniţchi. În motivarea instanţei de fond, judecătorii au explicat condamnarea cu executare a lui Gheorghe Apopi prin faptul că acesta ar fi influenţat-o pe Lilieana Cremeniţchi să facă traficul de influenţă, dar şi că i-ar fi atras în afacerea infracţională pe ceilalţi doi inculpaţi.

 

În urma deciziei ÎCCJ, Lilieana Cremeniţchi a primit ieri trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, omul de afaceri Gheorghe Apopi, patron al Apopi&Blumen, a primit trei ani de închisoare cu executare, iar Nicolae Hogaş, un director al său, şi Dragoş Dascălu, director al Viarom Construct, au fost pedepsiţi cu câte doi ani de închisoare cu suspendare. Decizia ÎCCJ este definitivă şi irevocabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here