Depistat după aproape un sfert de veac! Revoluţionar cu patalama din Botoşani, fost turnător la Securitate

 

Aproape un sfert de secol a trebuit să treacă de la evenimentele din decembrie 1989 pentru a se descoperi faptul că unul dintre revoluţionarii botoşăneni a fost colaborator al fostei Securităţi. Raportul public pe 2013 al Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) cuprinde exact 209 români nou depistaţi ca şi colaboratori sau chiar lucrători ai fostul organ comunist de represiune.

Declarat colaborator inclusiv în instanţă

Printre aceştia se regăseşte şi un botoşănean care, culmea, este de o mulţime de ani membru al Asociaţiei Revoluţionare 22 – 25 Decembrie 1989. Adrian Ochişor a fost verificat de CNSAS în baza OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, tocmai în calitatea sa de deţinător al titlului de revoluţionar. CNSAS a găsit acte care îl incriminează pe şi conform noilor proceduri s-a deschis un proces care a fost câştigat pe fond de către instituţie, Curtea de Apel Bucureşti hotărând că Adrian Ochişor a fost colaborator al Securităţii.

Colegii revoluţionari rămaşi mască la auzul veştii

Informaţia a fost făcută publică miercuri la Somax TV, în cadrul emisiunii Botoşăneanul TV realizată zilnic de la 18:10 de către publicaţia Botoşăneanul şi i-a luat prin surprindere pe cei doi invitaţi: profesorul-doctor în istorie Daniel Botezatu şi consilierul local Gheorghe Iavorenciuc, persoană urmărită de Securitate înainte de revoluţie. La fel de miraţi au rămas şi colegii revoluţionari ai lui Adrian Ochişor, care au aflat de la reporterul Botoşăneanul de trecutul nu tocmai demn de laudă al acestuia.

„Calitatea asta de colaborator o dobândeai în diferite împrejurări, nu trebuia neapărat să fii o jigodie ordinară care să te duci să-ţi torni colegii, prietenii sau neamurile ca Felix. Puteai să fii prins cu mai ştiu eu ce din punct de vedere legal al regimului comunist şi să te aibă la mână. Problema este dacă din cauza unui astfel de om au avut de suferit alţii”, ne-a declarat Tudor Maxim, vicepreşedintele Asociaţiei Revoluţionare 22 – 25 Decembrie 1989.

Acesta a adăugat că ONG-ul din conducerea căruia face parte este pentru prima dată când se confruntă cu o astfel de situaţie, astfel încât nu există o cutumă după care să se ghideze în luarea unei decizii, dar că, oricum, cazul va fi discutat în asociaţie.

Foarte aproape să primească 0,75 ha gratuit pentru „merite deosebite la revoluţie”

În primăvara anului 2010, un număr de 31 de revoluţionari din Botoşani au fost incluşi într-un proiect de hotărâre al Consiliului Local pentru acordarea câte unei suprafeţe de 7.500 metri pătraţi de teren drept recompensă pentru „merite deosebite la revoluţia din 1989”, printre aceştia regăsindu-se şi Adrian Ochişor. Proiectul a fost retras chiar la solicitarea revoluţionarilor, nemulţumiţi de zona Rediu în care se intenţiona să li se dea teren.

După revoluţie, Adrian Ochişor a fost unul dintre botoşănenii care au făcut tranzacţii cu terenuri la Lebăda, acolo unde de altfel are o casă. De câteva luni starea sa de sănătate nu este una tocmai bună după ce a fost lovit de o maşină şi se deplasează mai greu, participând mai rar la acţiunile Asociaţiei Revoluţionare.

Sursa: botosaneanul

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here