La firmele romanesti, Mos Nicolae a venit nu cu sacul, ci cu Ordonanta de Urgenta. Ea schimba substantial Codul Fiscal si de procedura, din 1 ianuarie 2017

In monitorul oficial de marti 06.12.2016  a fost publicata OUG. nr. 84/2016 care modifica substantial Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala. Schimbarile majore vin de la anul, dar sunt cateva prevederi ce intra in vigoare chiar la data publicarii.
Dupa intrarea in vigoare, actul normativ obliga legiutorul sa republice atat Codul fiscal cat si Codul de procedura fiscala. Astazi vom detalia unele aspecte importante din modificarile aduse Codului fiscal, urmand sa revenim cu analiza modificarilor aduse Codului de Procedura fiscala.Care sunt principalele modificari aduse Codului fisca?

  • 1. Introducerea unui regim special al TVA pentru agricultori. In esenta agricultorul reprezinta persoana fizica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala, cu sediul activitatii economice in Romania, care realizeaza activitatile agricole si care nu realizeaza alte activitati economice sau realizeaza si alte activitati  economice  a  caror  cifra  de  afaceri  anuala  este  inferioara plafonului de scutire. Activitatile de productie agricola sunt activitatile de productie aproduselor  agricole,  inclusiv  activitatile  de  transformare  a  produselor agricole prin alte metode decat cele industriale, iar serviciile  agricole  reprezinta  serviciile  prevazute  in  norme, prestate de un agricultor care utilizeaza munca manuala proprie si/sau echipamentele specifice. Compensatia in cota forfetara reprezinta suma rezultata prin  aplicarea procentului de compens are in cota forfetara asupra pretului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrarilor de produse agricole si prestarilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor. Procentul de compensare in cota forfetara este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 si 8% incepand cu anul 2019.
  • 2. Se extinde pe perioada nedeterminata facilitatea profitului reinvestit inechipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice.
  • 3. Masuri mai putin dure cu privire la deducerea TVA cand persoana impozabila are codul de TVA anuat din oficiu de catre autoritatea fiscala:

– persoana impozabila isi exercita  dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea in primul decont de taxa depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile.
– Beneficiarii au dreptul de deducere a TVA dupa reinregistrarea in scopuri de TVA a furnizorului ce anterior a avut codul de TVA invalid.

  • 4. Optiune de plata impozit pe profit la microintreprinderile cu capital social mai mare de 45.000 lei. Pot opta pentru plata impozitului pe profit acele microintreprinderi la care valoarea capitalului social este de minim 45.000 lei. Anterior suma a fost de 25.000 Eur.
  • 5.  Se abroga obligatia inregistrarii persoanei impozabile in Registrul Operatorilor Intracomunitari daca aceasta efectueaza tranzactii cu parteneri economici din alte state membre.
  • 6. Se precizeaza in mod expres ca platiele pentru zilieri nu sunt in sfera asigurarilor sociale obligatorii. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here