„Există o logică a războiului total pentru cucerirea «Siriei utile». Această situaţie dramatică se va agrava“, a declarat ministrul francez pentru RFI, potrivit Reuters.
„Se profilează, astfel, împărţirea teritoriului sirian, cu riscul constituirii unui Daeshstan (cu referire la organizaţia teroristă Statul Islamic, n. red.) alături de Siria utilă“, a inistat Ayrault.
Acest avertisment al şefului diplomaţiei franceze vine în contextul unei ofensive de amploare a trupelor regimului de la Damasc asupra rebelilor din Alep.
Rebelii ar putea fi alungaţi din cel mai mare oraş din nordul Siriei, ultimul mare centru urban aflat sub controlul lor. Recucerirea acestui oraş ar reprezenta cea mai mare victorie militară a lui Bashar al-Assad în cei aproape şase ani de conflict în Siria şi ar putea favoriza constituirea Siriei utile. Această entitate ar urma să se extindă pe o zonă din vestul teritoriului sirian cuprinsă între Damasc, Homs şi Tartus, la Marea Mediterană.
Totodată, acest avertisment vine în contextul pregătirii unei reuniuni la Paris pe tema bătăliei pentru Alep. Scopul reuniunii, care urmează să aibă loc sâmbătă, este elaborarea unei strategii pentru Alep, dar diplomaţii apropiaţi acestui dosar nu se aşteaptă la rezultate concrete.
Luni, Rusia şi China s-au opus prin veto în Consiliul de Securitate al ONU unui proiect de rezoluţie care cerea încheierea unui armistiţiu de şapte zile la Alep şi oprirea luptelor pe întreg teritoriul sirian.
Gestul celor două ţări a înfuriat Washingtonul, care urmează să discute cu Moscova despre situaţia de la Alep în cursul acestei săptămâni.
Rusia a acuzat Statele Unite că au anulat discuţiile prevăzute la Geneva şi că refuză un dialog „serios“, în special în privinţa rebelilor sirieni, pentru a le permite „să câştige timp“, în timp ce forţele guvernamentale sunt pe punctul de a prelua controlul asupra acestui oraş.
Angela Merkel: Ceea ce se întâmplă la Alep este o „ruşine“
Pe fondul acestor divergenţe diplomatice, cancelarul german Angela Merkel a calificat astăzi drept o „ruşine“ incapacitatea comunităţii internaţionale de a veni în ajutor la Alep, transmite AFP.
„Ce se întâmplă la Alep este o ruşine (…). Este o ruşine că nu am reuşit să creăm culoare umanitare, însă trebuie să încercăm în continuare“, a spus ea la congresul partidului său, Uniunea Creştin Democrată (CDU), în cadrul căruia a fost aprobată candidatura sa pentru un nou mandat de cancelar la alegerile din toamna lui 2017.
„Siria este scufundată într-un război teribil“, a declarat Merkel, arătând cu degetul spre Moscova pentru sprijinul pe care îl acordă lui Bashar al-Assad.
Ea şi-a mai exprimat regretul că nu există demonstraţii împotriva bombardamentelor de la Alep similare celor împotriva Tratatului de Liber-Schimb (TTIP) între Uniunea Europeană şi Statele Unite.
„Ceva nu este în regulă“, a spus Merkel.
„Lupta împotriva ameninţării asimetrice a terorismului islamist trebuie dusă în comun, însă, în loc de acest lucru, Rusia şi Iranul susţin regimul Assad în acţiunea sa brutală împotriva populaţiei“, a atras ea atenţia.
Ministrul sirian de Externe a precizat la rândul său într-un comunicat difuzat marţi că Damascul va respinge orice acord de încetare a focului la Alep care nu va prevedea retragerea totală a „grupurilor teroriste“.