„Se vor face analize daca este benefic sa facem acest pas, daca este strategic. Se va lua o decizie corespunzatoare daca vom participa sau nu. Decizia este a actionarului nostru majoritar, adica a statului roman”, a spus Sterian pentru Agerpres. Acesta a precizat ca saptamana trecuta, o delegatie a Transgaz a efectuat o vizita in Grecia pentru discutii pe tema dezvoltarii coridorului vertical de gaze, care ar urma sa lege sistemele de transport din Romania, Ungaria, Austria, Bulgaria si Grecia pentru a permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspica spre Europa Centrala. Sterian a precizat ca discutiile cu oficialii greci au vizat strict subiectul coridorului vertical.
Cotidianul elen Kathimerini sustine ca oficialii Transgaz au vizitat saptamana trecuta sediul companiei Hellenic Petroleum, unul dintre coproprietarii DESFA, si de asemenea au avut discutii si cu ministrul elen al Energiei, Giorgos Stathakis.
„Reprezentantii companiei romanesti au informat partea elena ca intentioneaza sa plateasca o suma similara cu cea propusa de SOCAR (400 milioane de euro), pe care o considera rezonabila si fezabila. Ei au adaugat ca au deja discutii cu mai multe banci europene care sunt gata sa finanteze aceasta investitie romaneasca in Grecia”, precizeaza publicatia mentionata.
Potrivit publicatiei elene, Transgaz joaca un rol vital in dezvoltarea infrastructurii de inteconectare in tarile din Europa Centrala si de Sud-Est si de asemenea sprijina implementarea asa-numitului „coridor vertical” care ar urma sa lege sistemele de transport din Romania, Ungaria, Austria, Bulgaria si Grecia pentru a permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspica spre Europa Centrala. Proiectul se bucura de sprijinul Uniunii Europene si SUA.
Compania SOCAR din Azerbaidjan a confirmat joi informatiile referitoare la esecul discutiilor pentru preluarea unui pachet de 66% din actiunile DESFA. In 2013, SOCAR a castigat o licitatie internationala pentru preluare a 66% din actiunile DESFA pentru 400 milioane de euro.