Comparativ: cum să ieşi mai ieftin la plata căldurii

Dacă toţi proprietarii dintr-un bloc ar fi racordaţi la sistemul centralizat, facturile lor ar fi mai mici cu 20-30% lunar. Pe tot imobilul, calculele arată că la Dalkia costul total ar fi de 6.160 de lei, iar cu centrale de apartament facturile ajung la aproape 8.000 de lei. Principiul: distribuţia en-gros este mai avantajoasă.
 

Pentru proprietarii locuinţelor dintr-un bloc cu 22 de apartamente, cu suprafaţa medie de 50 de mp, este mai rentabil tariful perceput de furnizorul de agent termic centralizat decât costul gazului metan şi al curentului electric consumat în fiecare apartament pentru producerea individuală a căldurii şi apei calde. Preţurile ultimelor facturi din iarnă confirmă reîntoarcerea la principiile de bază ale producerii energiei termice: acelea conform cărora căldura produsă în cantitate mare este mai ieftină decât cea produsă individual.

 

Maxim 280 de lei pe apartament

Acesta este preţul maxim ce ar trebui să fie plătit de fiecare ieşean posesor al unui apartament de mărime medie. Preţul reprezintă consumul – circa o gigacalorie, la care se adaugă agentul termic consumat pentru încălzirea spaţiilor comune – 1,5 – 2 gigacalorii împărţit la câte apartamente sunt.

În cazul ideal în care într-o scară de 22 de apartamente sunt toate racordate în sistemul centralizat, preţul total al încălzirii ar fi de 6.160 de lei, cu tot cu spaţiile comune – aproximativ 280 de lei, din care 265 preţul pentru căldura din apartament (costul unei gigacalorii) şi diferenţa pentru spaţiile comune.

 

Pe gaz e mai scump: peste 300 de lei

În acelaşi caz în care toate sau cele mai multe apartamente ar avea centrale proprii, preţul gazului consumat pentru suprafaţa de 50 mp ar fi de aproximativ 300-350 de lei pe lună. În această situaţie, la preţul iniţial al gazului s-ar adăuga şi factura pentru curentul electric consumat de pompa centralei, dar şi valoarea energiei termice pentru spaţiile comune. Dacă toţi locatarii ar avea de plătit fie şi numai gazul metan şi energia electrică, facturile pentru aceeaşi scară de 22 de apartamente ar ajunge la cel puţin 7.800 de lei.

 

„Pentru iarna trecută am avut facturi mai mici de 280 de lei, pentru că nu s-a ajuns la nici o gigacalorie de apartament. Preţurile au fost cuprinse între 109 şi 217 lei, în funcţie de mărimea casei. Cazul unei facturi de 280 de lei este când se ajunge la o gigacalorie şi se adaugă spaţiile comune. În schimb, facturile de gaz pentru aceleaşi suprafeţe au trecut de 300 de lei”, ne-a spus Ana Maria Icătoiu, purtătorul de cuvânt al Dalkia Iaşi.

 

Centralele pe gaz stau închise

Diferenţele de preţ dintre facturile către Dalkia şi cele de la o centrală termică de apartament sunt vizibile, dar există doar în situaţia în care caloriferele racordate în sistem centralizat şi centralele termice furnizează căldură în permanenţă. „Într-o comparaţie corectă discutăm despre preţul plătit pentru a avea căldură tot timpul. Nu discutăm despre a închide centrala sau a închide caloriferele. Sunt şi utilizatori de centrale termice care spun că au plătit doar 200 de lei pe gaz sau mai puţin, dar nu spun că au stat ore sau chiar zile întregi fără căldură”, ne-a mai spus Ana Maria Icătoiu

 

Invenţia care reduce facturile în sistem centralizat

Dacă Dalkia va realiza la Iaşi distribuirea agentului termic pe orizontală (pentru fiecare apartament în parte, nu din unul în altul, pe verticală, cum este acum), se deschide drumul pentru un sistem ce ar putea scădea şi mai mult facturile. Este vorba despre module termice de apartament, un proiect pilot ce va fi realizat în 2014 într-o scară din Iaşi.

 

Modulele termice arată ca o centrală pe gaz, dar funcţionează cu agent termic distribuit centralizat. Permit contorizarea exactă, calcularea precisă a costurilor de către utilizator, distribuirea agentului termic în calorifere, dar şi prepararea apei calde menajere, ca la orice centrală termică de perete. Preţul modulelor este cuprins între 700 şi 2.000 de euro. Au fost montate deja module termice în mai multe oraşe din România şi utilizatorii susţin că le-au scăzut facturile cu până la 80%.                              

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here