Banca Mondiala : Alegerile din Romania sporesc riscul cresterii cheltuielilor suplimentare

Banca Mondiala avertizeaza ca alegerile care vor avea loc luna decembrie, in Romania, sporesc riscul cresterii cheltuielilor suplimentare si a incetinirii implementarii reformelor structurale. Pe termen mediu este nevoie de o reechilibrare a politicilor fiscale, afirma institutia, potrivit Mediafax.

In „Raportul economic pentru regiunea Europa si Asia Centrala (ECA): Polarizare si Populism” lansat miercuri de Banca Mondiala, se arata ca Romania trebuie sa implementeze reformele structurale, care vor sprijini imbunatatirea capacitatii de productie, inculzand masurile de combatere a coruptiei, de consolidare a administratiei publice si a intreprinderilor de stat. De asemenea, sunt necesare eforturi pentru a genera crearea de locuri de munca, tinand cont ca rata somajului ramane ridicata atat in randul tinerilor cat si a celor cu o calificare de munca slaba.

„Romania are o economie destul de stabila si inregistreaza crestere economica. Prioritatea este implementarea reformelor structurale, cu accent pe politicile de competitivitate”, a declarat miercuri Hans Timmer, economistul sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, cu ocazia prezentarii acestui raport la Bucuresti.

Pe termen mediu este nevoie de o reechilibrare a politicilor fiscale, de la stimularea consumului la sustinerea unei cresteri sustenabile.

Banca Mondiala si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei romanesti in 2016, de la 4%, cat estima in luna iunie, la 5,1%. Cu toate acestea Hans Timmer sustine ca datele economice, in special PIB-urile tarilor incluse in raport, nu reflecta severitatea provocarilor economice. Acesta a vorbit despre votul pentru Brexit si de cresterea populismului, de incertitudinea de pe piata muncii si despre sporirea neincrederii cetatenilor in ceea ce priveste institutiile si sistemul economic. ¬Votul pentru Brexit si criza refugiatilor testeaza cooperarea la nivel european, in timp ce jumatatea de est a regiunii incearca in continuare sa se adapteze la preturile mai scazute ale petrolului¬, a precizat Timmer.

Raportul arata ca anul acesta va fi intregistrata o crestere modesta a PIB-ului in tarile din Europa si Asia Centrala. Regiunea va avea o crestere modesta de 1.6 puncte procentuale in 2016 – o crestere usoara de la 1,4 puncte procentuale in 2015 – insa scaderea veniturilor si consumului vor atenua aceasta crestere modesta. Se preconizeaza ca aceasta tendinta va continua in 2017 si 2018, cu o crestere previzionata de 1,5 puncte procentuale si respectiv 1,8 puncte procentuale.

Cresterea va ramane pozitiva in Europa de Est si Asia Centrala, iar PIB-ul va avea o crestere de 0,7 puncte procentuale in 2016, 2,3 puncte procentuale in 2017 si 2,6 puncte procentuale in 2018. De asemenea, se prognozeaza o mica scadere a cresterii in Uniunea Europeana, iar in Balcanii de Vest se prognozeaza o crestere de 2,7 puncte procentuale in 2016, 3,2 puncte procentuale in 2017, si 3,5 puncte procentuale in 2018.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here