Vasile Câtea: „ Funcția de parlamentar trebuie să fie o mândrie, nu o rușine ” – Dumitru Oprea: „ Pregătirea și onestitatea incomodează ”

Deși startul oficial al campaniei electorale nu a fost dat, combatanții politici au început deja lupta. Între PSD și PNL se aruncă vorbe grele. Candidații cu șanse sau nu au început atacurile la baionetă. Se dezgroapă dosare, se analizează cv-uri, se fac legaturi și interpretări, totul cu o singură miză: votul ieșenilor. La fel ca în orice campanie de până acum accentul nu se pune pe o dezbatere pozitivă pe proiecte ci pe o ciomăgială în toată firea din care trebuie să reiasă musai că adversarul e mai corupt sau mai incompentent. Ambele filiale ale celor două partide se confruntă cu mari probleme de imagine. Ultimii lor lideri au fost plimbați cu cătușe pe la televizor și am aflat de șpăgi de ordinul milioanelor de euro. Organizațiile se scaldă de mai bine de un an într-o luptă internă pentru putere, iar actualii lideri se confruntă cu o problemă de legitimitate în fața activului de partid. Majoritatea candidaților celor două partide se confruntă cu o lipsă de notorietate la nivel de electorat. Noroc cu schimbarea legii de la vot uninominal la cel pe listă că au putut obține și ei o poziție sigură spre noul Parlament. Astăzi, îi punem față în față pe doi dintre candidații celor două partide la Camera Deputaților. Pesedistul Vasile Câtea intră în această competiție din postura de Președinte al Federației Române de Box și are avantajul că se inscrie în dorința electoratului de schimbare a clasei politice cu oameni noi. De cealaltă parte, liberalul Dumitru Oprea are în spate experiența a două mandate de senator și unul de europarlamentar. Deși este cel mai bine plasat ca notorietate și intenție de vot dintre toți candidații PNL Iași are dezavantajul lipsei unor realizări concrete în cei 8 ani de parlamentar. Fiecare dintre cei doi va fi mai mult ca sigur deputat după votul din 11 decembrie la adăpostul unui loc eligibil pe listele celor două partide. Însă, marea problemă în ceea ce-i privește este ceea ce vor face pentru Iași în cei patru ani în care vor ocupa un fotoliu de parlametar.

 

 

  1. De ce să vă voteze ieșenii pe dvs și nu candidații altor partide? Ce le propuneți ieșenilor?

 

Vasile Câtea: Pentru că sigur vor avea în mine un om care să le transmită nevoile și proiectele lor, atât la nivelul Camerei Deputaților, dar și viitorului Guvern. Colegii cu care am lucrat și lucrez și acum știu că se pot baza pe mine .

Pot să vă mai spun un lucru: sportul va avea un reprezentant în Parlament care va face tot ce e posibil să prezinte realitatea din acest fenomen social! Eu vin din rândul sportivilor și știu foarte bine realiteatea din acest domeniu. Am făcut performanță în sport, deci știu care sunt nevoile sportivilor, de la bazele de antrenament care sunt așa cum sunt, până la recompensarea performanței, care este destul de precară, iar de multe ori lipsește cu desăvârșire. Acestea sunt motivele pentru care voi propune initiațive care sa dezvolte infrastructura din domeniu sportului, mă voi implica în găsirea soluțiilor care să motiveze managerii, antrenorii, sportivii  și specialistii din domeniul sportului și nu numai, voi propune identificarea soluțiilor prin care toți copiii, tinerii să participe la programe sportive de unde să se poată face selecția pentru sportul de performanță.

Eu cred că activitatea mea în administrația locală, ca membru în Consiliul Județean, vorbește de la sine cu privire la modul cum am gestionat la nivelul acestei instituții problemele sportivilor din municipiul și județul Iași.
Dumitru Oprea: O prioritate a mandatului constă în transformarea Regiunii Nord-Est, în special a județului Iaşi, într-un pol al antreprenoriatului digital, prin valorificarea brandului educaţional  al Iaşului. Îmi doresc să devenim declanşatorii trecerii de la economia tradițională la cea bazată pe antreprenoriat digital. În acest context, urmărim crearea unui climat favorabil tinerilor pentru a-şi dezvolta propriile afaceri, inclusiv prin politici de stimulare financiar-fiscală. Acest lucru este susținut și de faptul că, din anul 2007, în mandatul meu de rector, am reuşit să plasez Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi ca fiind singura universitate din România acceptată în reţeaua capitalelor europene ale educaţiei. Cu atât mai mult, Iaşul trebuie să îşi menţină şi consolideze statutul de capitală românească a educaţiei.

 

  1. După trecerea de la votul uninominal la votul pe listă, partidul dvs a „parașutat”, prin decizie a structurilor centrale, candidați care nu  au nicio legătură cu organizația locală sau cu Iașul. Considerați că această decizie s-a produs din cauza unor lideri slabi sau a unei organizații slabe? Cum le explicați ieșenilor decizia de a trimite de la Iași un „Agamiță Dandanache” în Parlament?

 

Vasile Câtea:Eu cred că PSD Iași propune o listă de candidați foarte echilibrată, faptul că Nicu Bănicioiu se află pe lista noastră (și e singurul candidat din afara Iașului), cred că este un plus pentru Iași. Avem pe lista noastră o persoană care are experiență în actul de guvernare, pe lângă experiența din Parlament. Mai mult, să nu uităm că Iașul are de câștigat de pe urma unui politician care a fost ministrul Sănătății, un domeniu extrem de important pentru orașul și județul nostru. Pe lângă Educație, Sănătatea reprezintă unul din atuurile Iașului față de celelalte orașe din România. Am certitudinea că Nicu Bănicioiu vă va prezenta personal argumentele pentru care candidează pe listele de la Iași. Sincer, cred că este un câștig pentru orașul nostru prezența sa pe listele pentru Parlament.

Ieșenii trebuie să știe un lucru: Nicu Bănicioiu este singurul ministru al Sănătății care, din 2004 încoace, a făcut ceva concret pentru proiectul Spitatului Regional care va fi făcut la Iași.

 

Dumitru Oprea: Organizaţia PNL Iaşi, după alegerile  locale din 2016, s-a plasat sub media pe ţară, prin prisma procentului obținut. Într-o astfel de situaţie, conform deciziilor PNL, respectiv ale Biroului Politic Naţional, lista finală a candidaților PNL Iaşi pentru alegerile parlamentare a fost stabilită și de centru în acest context. Același lucru s-a întâmplat și în alte județe, care la alegerile locale nu au înregistrat rezultatele așteptate. În cazul nostru, totuși, persoana propusă este născută în Iaşi, având formarea profesională la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

  1. În ultima vreme s-a creat în spațiul public o amplă dezbatere privind legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex. Având în vedere că această modificare legislativă este atributul Parlamentului, care este opinia dvs în această problemă?

 

Vasile Câtea:Eu știu un lucru: familia nu poate fi altfel decât așa cum am găsit-o și noi, adică uniunea dintre un bărbat și o femeie. Așa a fost și cred că așa ar trebui să rămână. Sunt un om cu frică de Dumnezeu.
Dumitru Oprea: Răspunsul ţine şi de mediul în care te-ai născut şi te-ai dezvoltat. Am avut generaţii întregi de familii, care au traversat câteva secole. Toate au fost la fel, numite astăzi familii obişnuite sau tradiţionale. Şi urmaşii mei s-au comportat identic. Modificarea legislativă de care vorbiți nu este atributul legislativului, conform Constituției, ci al poporului, prin referendum, iar pentru mine decizia lui este suverană.

  1. Funcția de parlamentar este, în zilele actuale, sinonimă cu hoția și corupția. Într-o lume civilizată oamenii onorabili fug de asocieri de acest gen. Totodata, știm că „bunii samariteni” nu există în politică, atunci dvs de ce vreți să deveniți Parlamentar?

 

Vasile Câtea:Lista propusă de PSD Iași are misiunea de a schimba imaginea negativă a Parlamentului. Dacă analizați activitatea candidaților PSD, observați că toți cei aflați pe listă sunt persoane care nu au avut niciodată probleme cu legea. Dimpotrivă, avem personalități care pot reprezenta un model pentru mulți din politicienii din România, prin activitatea pe care au desfășurat-o, prin CV-ul pe care îl au. Prin propriul exemplu, atitudinea și prestanța în Parlament și societate vor trebui să fie schimbate. Funcția de parlamentar trebuie să fie o mândrie, nu o rușine. Eu, ca sportiv, știu că performanța se obține având  și o conduită exemplară atât în competiții, dar și în afara lor.

 

Dumitru Oprea: Am conștiința împăcată că tot ce am făcut am făcut cu bună credință. În țările civilizate, instituțiile democratice sunt respectate, iar oamenii ajung acolo prin voința celor care votează, ca și la noi. Nu cred că este benefic să inducem și să generalizăm ideea că toți oamenii din aceste instituții sunt hoți și corupți, pentru că se va ajunge să nu mai avem încredere în nici o instituție democratică, indiferent că vorbim de parlament, guvern, justiție, armată, presă, societate civilă. De ce vreau parlamentar? Deși pare desuet în aceste timpuri, am intrat în viața politică pentru a participa la tot ceea ce oamenii își doresc azi, schimbarea în mai bine. La început, am crezut că e de ajuns să fii bine intenționat și profesionist într-un anumit domeniu. De-a lungul anilor, am înțeles că, pe lângă dorința de a face bine, ai nevoie de o mare putere de muncă, răbdare și capacitatea de a înțelege problemele altora. Asta în condițiile în care pregătirea și onestitatea ta pot incomoda pe alții. Cu alte cuvinte, exact contrariul a ceea ce cred mulți despre motivele pe care le au unii candidați.

 

  1. De când activați în viața publică, care este cea mai mare minciună care ați spus-o oamenilor?

 

Vasile Câtea:Repet, viața de sportiv presupune și o conduită morală exemplară, bazată pe fair-play. Minciuna nu face parte din această conduită. Nu cred că există vreo poziție publică din partea mea care să mă aducă în situația penibilă a mincinosului.

 

Dumitru Oprea: Influențat de un articol din revista Time, le-am spus celor din anturajul meu, dar nu numai lor, că, din anul 2045, fiinţa umană va deveni nemuritoare, pentru a destinde un pic atmosfera cenușie așternută peste România.

Pe un ton serios, pot spune că în programele mele politice nu am propus lucruri pe care le știam irealizabile. Am avut întotdeauna rațiunea lucrurilor și acțiunilor ce pot fi făcute.

 

  1. Foarte multe din dosarele de corupție instrumentate de DNA se referă la traficul de influență exercitat de parlamentari sau miniștri și la finantarea partidelor cu bani negri generați de traficul de influență? În statele civilizate traficul de influență este legal și se numește lobby, iar finanțarea partidelor este transparenta și în directă legatură cu activitățile de lobby. Sunteți de acord cu legalizarea activității de lobby?

 

Vasile Câtea:Sigur că sunt de acord. Dar activitatea aceasta trebuie atent reglementată, pentru că foarte ușor poate fi intrepretată. Trebuie o dezbatere serioasă din acest punct de vedere, făcută transparent și împreună cu societatea civilă și cu alți decidenți interesați. Pentru că fiecare trebuie să aibă rolul bine definit în această ecuație: și cel care dorește să beneficieze de lobby, și cel care face lobby și cel la care se face lobby. Atât timp cât asemenea situații se întâlnesc în state cu democrație consolidată, nu văd de ce nu s-ar putea implementa și la noi. Cred că ar fi mult mai clar și mai ușor pentru toată lumea dacă vorbim de finanțarea partidelor politice din acest punct de vedere.

Repet: activitatea de lobby trebuie făcută transparent și cu respectarea legii, dar și a principiilor morale.
Dumitru Oprea: Sunt pentru a face transparente procesele decizionale la toate nivelurile, implicit legalizarea activităţii de lobby. Dar această activitate trebuie văzută ca efort comun de susținere a proiectelor și strategiilor de dezvoltare a comunității și a societății, pe baza unor reguli foarte clare, așa cum este în democrațiile avansate. În acest context, spun clar că nu susțin legalizarea traficului de influență, care este altceva decât activitatea de lobby.

 

 

  1. Care a fost cel mai nociv lider politic ieșean după 1990 și de ce? Care a fost cel mai benefic lider pentru Iași după 1990 și de ce?

 

Vasile Câtea:Nu fac clasamente de acest gen, deși provin din lumea sportului. Știu că, din experiența de sportiv, nu prea putem compara anumite etape din istoria unui sport. Într-un fel vorbim de un boxer campion mondial în anii `70 şi în alt fel despre un campion mondial de după anii 2000. Nu sunt comparabili în egală măsură. Cred că aşa e şi în politică: nu poţi pune egal între clasa politică a anilor `90 cu actuala clasă politică. Dar nu putem renunţa la modele. Pentru că şi sportivul campion mondial al anilor `70, cât și cel de după anii 2000 pot reprezenta modele pentru ceilalți sportivi. Așa cred că e și în politică. Indiferent de perioadă, doar istoria poate cataloga oamenii politici în buni sau mai puțini buni. Important e pentru actualii politicieni să aibă modele pe acei politicieni pe care istoria i-a remarcat pentru activitatea lor.

Dumitru Oprea: Cel mai nociv, Gheorghe Nichita, prin nenumăratele acțiuni, decizii și comportamente care au afectat negativ atât de mult timp Iașul, blocându-i dezvoltarea.

Cel mai benefic, Dan Gâlea, prin înțelepciunea și eleganța de care a dat dovadă în rezolvarea problemelor și în dialogul cu cei din jurul lui.

 

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here