FIE 2014. Iașul, orașul concertelor! O săptămână de muzică de calitate în Capitala Culturală a României

Timp de aproape o săptămână, în cea de-a doua parte a Festivalului Internațional al Educației, Iașul se impune și drept capitala muzicii de calitate! După concertul susținut, sâmbătă, de legenda rock Ian Anderson, care ne-a oferit minunatele piese Jethro Tull, și după ce excelența în artele lirice a fost celebrată, duminică, în cadrul Galelor Premiilor Operelor Naționale, FIE 2014 ne propune o nouă serie de evenimente muzicale, organizate în aer liber, între care se impun o serie de repere pe care nu trebuie să le ratați!

 

Marți, 24 iunie, de la ora 19.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Filarmonica „Moldova” din Iași va prezenta concertul cameral extraordinar „Asculți și câștigi!”.

 

Miercuri, 25 iunie, de la ora 20.00, pe scena de la Palatul Culturii, Iașul va avea propriul „Eurovision Show”. Spectacolul-concert va reuni pe aceeași scenă doi laureați ai concursului continental – Alexander Rybak și Ruslana -, alături de cei mai buni performeri români, reprezentanții țării noastre la două ediții ale Eurovision, Paula Seling și Ovi.

 

Joi, 26 iunie, de la ora 19.00, tot pe scena din fața Palatului Culturii, Opera Națională Română Iași ne va oferi ultima sa premieră, cu spectacolul extraordinar „Bolero”.

 

Vineri, 27 iunie, de la ora 20.30, pe aceeași scenă, Opera Naţională Română Iaşi va susţine concertul extraordinar „Eugen Doga”, cu participarea maestrului. Evenimentul va fi transmis live și la Cernăuți.

 

Sâmbătă, 28 iunie, de la ora 21.30, ieșenii și nu numai sunt așteptați în fața monumentului-simbol al Iașului la spectacolul „The Masterpiece”, produs și dirijat de Ciprian Costin.

 

În încheierea celei de-a doua ediții a FIE 2014, duminică, 29 iunie, de la ora 19.00, scena de la Palatul Culturii va găzdui concertul extraordinar susținut de Filarmonica „Moldova” din Iași și Filarmonica din Chișinău.

 

Accesul la toate aceste concerte este liber, iar organizatorii FIE – Primăria Municipiului Iași și Fundația Iași – Capitală Culturală Europeană – așteaptă ieșenii și cei care vizitează capitala culturală a României să participe în număr cât mai mare la evenimente, precum și la toate celelalte manifestări organizate în întregul oraș, în spații consacrate, precum și în locuri neconvenționale!

 

Despre Eugen Doga

Despre maestrul Eugen Doga se spune că ar fi cel mai mare compozitor român în viaţă, dar, ca un paradox, românii îl cunosc, probabil, cel mai puţin. În România numele compozitorului este legat mai ales de muzica lui de film, din cele trei producţii cinematografice de succes care au rulat pe ecranele noastre: „Şatra”, „Maria Mirabela”şi „Gingaşa şi tandra mea fiară”.

 

Opera sa este extrem de vastă şi se compune din lucrări de balet, cvartete, cântece, melodii lirice, muzica pentru piese de teatru și peste de 200 de filme. Celebrul vals din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” este una dintre cele mai faimoase compoziţii muzicale ale secolului XX. În conformitate cu o decizie specială a UNESCO, acest vals este recunoscut ca fiind unul dintre cele 4 capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv.

 

Supranumit „Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului”, Eugen Doga a adunat pe parcursul vieții numeroase distincții și premii naționale și internaţionale, fiind înscris în lista celor 200 de personalități ale lumii. Piesele sale se regăsesc într-un top internaţional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, în Top 200 Classical Music Pieces sunt incluse lucrările „Gramofon” pe poziția a 83-a din top, iar „Dulcea și tandra mea fiară” s-a clasat pe locul 94.

 

Maestrul Doga este recunoscut la nivel internaţional, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice.

 

Despre „The Masterpiece”

„The Masterpiece” cuprinde capodopere ale muzicii de film şi trailer din secolul XXI, interpretate sincretic, prin colaborarea muzicienilor profesionişti, oferind 100 de minute de conţinut intens, într-o producţie obţinută prin îmbinarea armonioasă şi sincronizată a muzicii de film cu show de lasere şi lumini (realizate de Andy Faulkner). În program sunt incluse suita trilogiei „The Dark Knight” și selecţii din albumele de muzică de trailer „Illusions” şi „Sun”, iar concertul va beneficia de aportul solistei mongoleze Uyanga Boldbaatar.

 

Prin implicarea în acest proiect a maeştrilor compozitori de la Hollywood Hans Zimmer şi Thomas Bergersen, publicul ieşean şi nu numai va intra în contact cu viitorul muzicii orchestrale în concert, anume interpretarea hibridă a sunetelor electronice ultramoderne, a orchestrei simfonice şi a instrumentelor etnice.

 

Ciprian Costin este producătorul şi dirijorul evenimentului „The Masterpiece”. Muzician multivalent care a încântat publicul în roluri de compozitor, dirijor şi pianist, Ciprian Costin este deţinătorul mai multor premii internaţionale în concursuri de pian, compoziţie şi informatică.

 

Uyanga Boldbaatar este o artistă cu o voce etnică unică în lume, fiind unul dintre puţinii muzicieni experţi în stilul vocal mongolez „urtiin duu”. Vocea sa extraordinară a apărut în producţii Google şi Disney, Uyanga reuşind să îmbine armonios acest talent special cu muzica pop şi R&B.

 

Orchestra „Masterpiece World Symphony” este pilonul care va susţine acest maraton muzical şi reuneşte artişti ai instituţiilor de cultură ieşene. Prin multitudinea de imagini de un colorit sonor foarte bogat, orchestra va oferi publicului un concert simfonic de excepție, datorită frumuseții lucrărilor alese, a sunetului îngrijit, complet și echilibrat, lăsând o impresie deosebită.

 

Despre concertele Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași

Săptămâna aceasta, Filarmonica „Moldova” din Iași va susține două concerte extraordinare în cadrul celei de a doua ediții a Festivalului Internațional al Educației.

 

Marți, 24 iunie, de la ora 19.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Filarmonica „Moldova” va prezenta concertul cameral extraordinar „Asculți și câștigi!”. Concertul a fi susținut de trei dintre membrii cvartetului „Voces” – Bujor Prelipcean (vioara I), Constantin Stanciu (violă) și Dan Prelipcean (violoncel) -, precum și de membri ai cvartetului „Ad libitum” – Șerban Mereuță (vioara a II-a), Bogdan Bișoc (violă) și Filip Papa (violoncel).

 

Duminică, 29 iunie, de la ora 19.00, Filarmonica „Moldova” din Iași și Filarmonica din Chișinău vor susține un concert vocal-simfonic extraordinar dirijat de maestrul Vlad Conta. Dirijorul corului va fi Doru Morariu, iar soliști – Mălina Ciobanu (vioară), Iulia Isaev (soprană) și Marius Vlad Budoiu (tenor). Spectacolul va fi prezentat de Adrian Păduraru, purtătorul de cuvânt al FIE 2014.

 

 

(Sursa: fieiasi.eu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here