Aprinderea primei ţigări a zilei la mai puţin de o oră după trezire sporeşte semnificativ şansele de a face cancer pulmonar

 

 

Factorii luaţi în considerare, de obicei, pentru a estima gradul de dependenţă de nicotină şi a evalua riscul de cancer pulmonar pentru fumători includ numărul de ţigări fumate zilnic, numărul anilor în care o persoană a fumat şi aşa-numita expunere cumulativă – efectul cumulat al duratei şi al numărului de ţigări. Dar un nou studiu a dezvăluit un nou factor ce influenţează riscul apariţiei cancerului la plămâni: intervalul de timp dintre ora de sculare şi momentul când fumătorul îşi aprinde prima ţigară a zilei, scrie Descoperă.

 

Denumit de autorii studiului TTFC (time to first cigarette), acest interval este corelat cu riscul de cancer pulmonar atât la fumătorii „înrăiţi”, cât şi la cei care fumează puţin, arată studiul publicat în Journal of the National Cancer Institute.

Cercetătorii de la National Cancer Institute, SUA, au analizat datele privind fumatul şi cancerul pulmonar din 2 studii ample din SUA şi Italia.

 

Printre altele, participanţii fuseseră întrebaţi la cât timp după trezire îşi aprind prima ţigară: maximul 5 minute, 6-30 minute, 31-60 minute sau peste 60 de minute?

Chiar şi atunci când rezultate au fost ajustate pentru contribuţia altor factori, precum intensitatea fumatului, durata şi alţi factori de risc pentru cancer pulmonar, a reieşit că TTFC influenţa riscul: persoanele care fumau la mai puţin de o oră după sculare aveau şanse semnificativ mai mari de a se îmbolnăvi de cancer la plămâni, comparativ cu cele la care TTFC era mai mare de o oră.

 

Corelaţia era aceeaşi la bărbaţi ca şi la femei, dar, surprinzător, s-a dovedit a fi mai puternică la cei care fumau mai puţin comparativ cu cei care fumau mult. 

 

Sunt necesare şi alte studii pentru a înţelege mai bine aceste corelaţii, dar cunoaşterea acestui nou factor de risc ar putea ajuta la o estimare mai precisă a şanselor apariţiei cancerului pulmonar şi ar putea fi utilă în programele de prevenire a cancerului şi în cele destinate să îi ajute pe oameni să renunţe la fumat.

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here