Carne de pui cu hormoni, arsenic şi antibiotice. Tu știi ce mănânci?

 

‘Eliminaţi pe cât posibil carnea roşie din alimentaţie!” Aşa sună recomandările multor medici vizavi de siluetă şi starea de sănătate.

Unii aleg peştele, alţii cu dare de mână optează pentru curcan iar majoritatea aleg… carnea de pui.

Puiul cel de toate zilele, pe care românii îl cumpără fără a sta pe gânduri, se pare că este, mai nou, subiect  controversat pe buzele oamenilor de ştiinţă.
Deşi etichetele ne informează că aceste păsări cresc nestingherite pe iarbă, în aer liber şi fără prea mult stres, adevărul este că majoritatea puilor provin din depozite, nu din ferme, şi pot constitui alimente extrem de toxice, printre ingrediente regăsindu-se antibiotice, hormoni, acceleratori de creştere, pesticide şi chimicale provenite din vegetalele, furajele şi cerealele cu care sunt hrănite.

Până să ajungă şi în România “moda” studiilor care dezvăluie compoziţia 100% corectă a astfel de alimente, iată ce informaţii circulă prin Statele Unite ale Americii referitor la carnea de pui.

 

Pui hrăniţi cu arsenic şi hormoni, pentru creştere accelerată

Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Centrul de Sănătate Johns Hopkins, peste 70% din mostrele de carne de pui analizate aveau niveluri de arsenic ridicate, considerate, paradoxal, sigure de către Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA. 

Multe sortimente de cereale pentru hrănirea păsărilor au printre ingrediente acest metal greu, despre care se spune că ar avea rol de împiedicare a apariţiei infecţiilor la pui, de a accelera creşterea acestora şi de a conferi o culoare plăcută cărnii.

Realitatea este însă cu totul alta. Atunci când este gătită la temperaturi mari, nivelul de arsenic din carnea de pui creşte îngrijorător de mult. Studiile au demonstrat că nivelurile ridicate de arsenic cresc riscul de cancer de vezică urinară, de plămâni şi de piele.

Însă, aceste date sunt valabile, se pare, doar în Statele Unite, deoarece preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, spune că în Europa nu se folosesc hormoni de creştere la păsări şi, mai mult decât atât, aceştia sunt interzişi, precum şi folosirea antibioticelor şi a făinurilor animale.

Totuşi, de ce atât de mare diferenţa între carnea de pui din supermarket şi cea de la ţară? Deşi am fi tentaţi să credem că diferenţa stă în chimicalele cu care sunt hrăniţi puii,  răspunsul este cu totul altul, este de părere profesorul Gheorghe Mencinicopschi:

De multe ori cumpărăm de la magazin carne gata procesată, cu apă, sare şi uneori chiar E-uri. Acestea se numesc saramuri, care conţin clorură de sodiu, deci sodiu. Sodiul, adică sarea, după cum bine ştim, nu este recomandat să fie consumat în exces. De asemenea, în acea saramură sunt introduse şi substanţe din categoria aditivilor, precum glutamatul monosodic sau fosfaţii de sodiu, care dau cărnii frăgezime şi un gust plăcut, de care devenim cu timpul dependenţi.

 

Carne de pui contaminată cu bacterii periculoase

Puii de crescătorie nu sunt crescuţi la curte, în spaţii vaste şi hrăniţi cu cereale naturale ca pe vremea bunicii. Acum, aceste păsări sunt crescute la nivel industrial, înghesuite în cuşti minuscule şi îndopate cu hrană cel puţin dubioasă. Aşa se face că, în urma unei cercetări realizate în anul 2010, s-au descoperit în astfel de cuşti bacterii foarte periculoase, între care şi stafilococul auriu, rezistent la antibiotice.

Iar la acest capitol al rezistenţei la antibiotice, America este fruntaşă, nu este de mirare, mai ales dacă ţinem cont de faptul că peste 70% din antibioticele produse anual merg către industria animalelor şi a păsărilor. Astfel, aceste substanţe ajung în farfuriile noastre şi, fără să ne dăm seama, căpătăm rezistenţă la antibiotice şi nu mai răspundem tratamentelor recomandate, fiind necesare substanţe din ce în ce mai puternice pentru a distruge agenţii infecţioşi care ne şubrezesc sănătatea.

De asemenea, carcasele de pui dacă sunt infectate cu materii fecale pot transmite bacteria Salmonella sau chiar E.coli, o bacterie care poate produce infecţi urinare, enterocolite, dar şi complicaţii care ne pot pune viaţa în pericol.

Iar dacă te gândeşti să îţi faci pofta cu o porţie de nuggets, află că aceste delicii crocante nu sunt deloc ceea ce ţi-ai dori să introduci în corp.

 

 

 

 

(Sursa: csid.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here