Îngropați în hârțogăraie. Teiul lui Eminescu și Plopii fără soț riscă să dispară până când Primăria va primi toate avizele pentru a putea interveni

Fiecare copac declarat monument istoric la Iași va primi câte o plăcuţă de identificare. Viceprimarul Mihai Chirica a anunţat că iniţiativa va fi pusă în aplicare imediat ce lista arborilor-monument va primi ultimele avize.

 

„Fiecare arbore din oraş va fi identificat şi se va pune o plăcuţă explicativă. Vorbim aici nu doar de copacii aflaţi pe domeniul public, ci şi de cei aflaţi pe proprietăţi private. Responsabilitatea întreţinerii lor este una comună, nu revine doar Primăriei sau doar oamenilor“, a declarat pentru Ziarul de Iași Mihai Chirica.

 

Primele măsuri de protecţie vor fi aplicate în cazul Plopilor fără soţ, din Bucium. Aceştia sunt infestaţi cu o ciupercă, ce ar putea fi combătută prin injectarea unor substanţe. Soluţia tehnică propriu-zisă urmează să fie prezentată de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, viceprimarul afirmând că doi profesori universitari lucrează în prezent la elaborarea acesteia.

 

Măsuri de protecţie se au în vedere şi pentru Teiul lui Eminescu din Parcul Copou. Municipalitatea a mai anunţat că Plopii fără soţ sunt în pericol, fiind infestaţi cu o ciupercă.

 

„Aceşti arbori au statut special şi nu se poate interveni asupra lor decât cu avizul Academiei. În cazul Teiului lui Eminescu s-a intervenit de vreo trei ori în ultimii ani, de fiecare dată urmându-se proceduri stricte. Se face o expertiză a solului, alta a arborelui propriu-zis, tratamentele se aplică şi solului, şi copacului“, a spus Chirica.

 

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here