VIDEO. „Domnule Putin, vreţi să anexaţi Ucraina?” Vladimir Putin atacă SUA cu propriile arme

 

 

Într-un interviu acordat presei franceze, Vladimir Putin neagă că ar fi încercat să destabilizeze Ucraina sau că ar vrea să anexeze statul vecin şi atacă SUA, care susţin că au dovezi privind prezenţa militarilor ruşi în sud-estul Ucrainei, făcând trimitere la „dovezile” care au justificat invazia în Irak şi care s-au dovedit ulterior a fi false. Mai jos, interviul integral, în format video, precum şi principalele declaraţii ale liderului de la Kremlin.
 

Vladimir Putin a acordat postului de radio Europe 1 şi postului de televiziune TF1 un interviu în care vorbeşte despre situaţia din Ucraina. Preşedintele rus a justificat anexarea Crimeei de către Rusia, afirmând că Moscova nu putea permite ca această peninsulă să intre în componenţa NATO, relatează postul public de televiziune Rossia 24.

„Vreau să fie clar şi sincer. Menţineam un dialog cu partenerii noştri – cu europenii şi americanii – folosind doar instrumente diplomatice şi paşnice. Însă la încercările noastre de a continua acest dialog, ei ne-au răspuns prin susţinerea unei lovituri de stat anticonstituţionale în Ucraina. Nu aveam nicio garanţie că Ucraina nu va deveni mâine parte a NATO”, a declarat Putin.

 

 

„Să mă scuzaţi, dar noi nu puteam proceda altfel în aceste condiţii, când un teritoriu cu o populaţie preponderent de origine rusă risca să ajungă într-o alianţă militară internaţională, deşi locuitorii Crimeei voiau să fie în componenţa Rusiei”, a adăugat el.

Totodată, liderul de la Kremlin a afirmat că „o politică bazată pe expansiune şi cuceriri de teritorii nu are viitor în epoca contemporană”.

El a subliniat că destrămarea fostei Uniuni Sovietice a fost o „catastrofă umanitară a secolului XX, ci nu una de tip politic sau ideologic”.

De asemenea, preşedintele rus a declarat că ar vrea ca numele lui să rămână în istorie şi să fie legat de ameliorarea condiţiilor de viaţă în Rusia.

„Aş vrea să fiu considerat drept un om care a făcut tot de a putut pentru fericirea şi prosperitatea ţării sale, a poporului său”, a spus Putin.

 

„Dovezi?! Vreau ca Statele Unite să le arate!”

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cere Statelor Unite să prezinte „dovezi” privind implicarea militară a Rusiei în conflictul separatist din estul Ucrainei.

„Dovezi?! Vreau ca Statele Unite să le arate!”, a afirmat Putin într-un interviu acordat postului de radio Europe 1 şi postului tv TF1.

Statele Unite au anunţat că deţin „dovezi” potrivit cărora Rusia continuă să permită trecerea „combatanţilor” şi „armamentului” în estul Ucrainei.

„Noi am văzut, toată lumea a văzut, cum fostul secretar de Stat american (Colin Powell) a prezentat dovezi referitoare la prezenţa unor arme de distrugere în masă în Irak”, a ironizat Putin, cu aluzie la acuzaţiile nefondate, lansate în 2003 de Statele Unite, pentru a justifica intervenţia militară împotriva lui Saddam Hussein.

„A afirma înseamnă un lucru, iar a prezenta dovezi înseamnă altceva. Vă repet: nu există nicio forţă rusă, niciun militar rus în sud-estul Ucrainei”, a adăugat el.

„Sper că nu vom intra într-o nouă fază a «Războiului Rece»”, a declarat Putin.

De asemenea, rusul a dat de înţeles că ia în calcul o evenruală întâlnire cu noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, în Franţa, cu ocazia ceremoniilor organizate de Ziua Debarcării.

„Eu nu voi evita pe nimeni”, a declarat Putin într-un interviu acordat postului de radio Europe 1 şi postului tv TF1.

„Nu intenţionez să evit pe nimeni şi voi discuta cu toată lumea”, a subliniat liderul rus.

Petro Poroşenko se va întâlni zilele următoare cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi nu exclude posibilitatea unei întrevederi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Pentru moment, o întrevedere cu preşedintele Putin nu este prevăzută, dar nu exclud posibilitatea”, a explicat liderul ucrainean.

 

Atac la adresa lui Hillary Clinton: „slabă, niciodată elegată în declaraţii”. „E mai bine să nu intri într-o dispută cu femeile”

Preşedintele rus Vladimir Putin a ironizat-o miercuri pe Hillary Clinton, fostul secretar de Stat american, despre care a afirmat că este o femeie „slabă” şi cu o exprimare lipsită de eleganţă, într-un interviu pentru posturile franceze TF1 şi Europe1, relatează AFP.

Hillary Clinton, care este considerată o pretendentă serioasă la succesiunea lui Barack Obama la Casa Albă, în 2016, declara în martie că Putin caută să „retraseze” frontierele Europei de Est, aşa cum a făcut Adolf Hitler în anii ’30.

„E mai bine să nu intri într-o dispută cu femeile. Însă doamna Clinton nu a fost niciodată elegantă în declaraţii. Cu toate acestea, ne-am întâlnit după aceea şi am purtat discuţii cordiale la diferite evenimente internaţionale”, a declarat ironic preşedintele rus, care îşi cultivă imaginea de macho şi care s-a făcut remarcat uneori printr-un limbaj înflorit şi formule-şoc.

 

 

 

„Atunci când oamenii depăşesc limitele o fac nu pentru că sunt prea puternici, ci pentru că sunt prea slabi. Dar poate că slăbiciunea nu este cea mai rea dintre caracteristici pentru o femeie”, a continuat el zâmbind.

„Când aud asemenea declaraţii mă gândesc că cei care le fac nu au niciun argument de valorificat. În ceea ce priveşte politica americană, este clar că Statele Unite continuă politica cea mai agresivă şi mai dură, pentru a-şi apăra interesele”, a subliniat preşedintele rus.

 

Culisele interviului

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat dovadă de o „carismă rece” în primul primul interviu acordat presei occidentale de la izbucnirea crizei din Ucraina, la care s-a prezentat cu o întârziere de câteva ore şi fără să ceară înainte temele întrebărilor, au relatat jurnaliştii de la TF1 şi Europe1.
„Interviul nu a fost pregătit. Nici Putin şi nici consilierii săi nu au încercat să cunoască înainte temele întrebărilor”, a dezvăluit jurnalistul Jean-Pierre Elk
abbach de la postul de radio Europe1. „De fapt, preşedintele rus stăpâneşte aceste teme, trăieşte cu ele. Poate improviza”, a adăugat jurnalistul.

Cu toate acestea, preşedintele rus i-a lăsat pe cei doi jurnalişti să aştepte câteva ore, a mai relatat jurnalistul de la postul Europe1, care consideră că aceasta nu a fost, cel mai probabil, o strategie de intimidare.

Jean-Pierre Elkabbach a mai dezvăluit că, în timpul interviului, Vladimir Putin a avut „un fel de carismă rece”. Jurnalistul a afirmat că liderul de la Kremlinul a lăsat impresia unei persoane cu o „energie fără exuberanţă, cu fermitatea şi rigiditatea brutală a unui timid”.

Preşedintele rus a vorbit, într-un interviu pentru postul de televiziune TF1 şi postul de radio Europe1, despre criza din Ucraina şi relaţia Rusiei cu Statele Unite.

Interviul va fi difuzat miercuri seară, înainte de sosirea liderului rus în Franţa pentru ceremoniile organizate cu ocazia debarcării aliaţilor în Normandia.

Preşedintele rus a criticat în acest interviu „agresivitatea” politicii americane şi a asigurat că este deschis la un dialog cu omologul său Barack Obama, în pofida disensiunilor referitoare la criza din Ucraina.

 

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here