Neamuri, pile, consilieri, politicieni vechi dar și fețe noi! Cine sunt cei 32 de europarlamentari care vor reprezenta România la Bruxelles

Alianţa PSD-UNPR-PC este marea câşigătoare a acestei bătălii electorale, obţinând jumătate din mandatele care i se cuvin României. Printre europarlamentarii PSD se regăsesc nume din garda veche a partidului, dar şi apropiaţi ai lui Victor Ponta din perioada TSD. Şi dreapta vine cu o ofertă variată: de la tineri tehnocraţi până la politicieni consacraţi.

 

 

Corina Creţu a avut mereu un loc special în PSD. A fost consilierul prezidenţial şi purtătorul de cuvânt al lui Ion Iliescu, este în Parlamentul European din 2005, iar în prezent ocupă funcţia de vicepreşedinte al PSD. Corina Creţu s-a situat pe lista PSD chiar şi în faţa soţiei premierului Victor Pnta, Daciana Sârbu.

 

De o atenţie cel puţin la fel de specială din partea PSD se bucură şi Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte PSD şi fost ministru al Învăţământului. Andronescu este omul din PSD care se ocupă cu mobilizarea studenţilor în campaniile electorale. Fostul ministru se află la primul mandat în Parlamentul European.

 

Cătălin Ivan, actual europarlamentar, a condus Tineretul Social Democrat (TSD) mai mulţi ani, în prezent, fiind purtătorul de cuvânt al PSD şi un apropiat al premierului Victor Ponta.

 

Dan Nica a fost deputat în Parlamentul României de cinci ori, ministru Telecomunicaţiilor de două ori, în Guvernele Ponta şi Năstase şi ministru de Interne o dată. Nica a fost cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul Poşta Română, însă nu a fost pus sub urmărire penală.

 

Maria Grapini a lăsat mediul de afaceri pentru politică, unde s-a remarcat prin mai multe probleme cu gramatica limbii române. Grapini este în prezent deputat şi se află la primul mandat de europarlamentar.

 

Damian Drăghici a fost senator UNPR, a fost în 2012 consilier de stat pe problemele romilor în aparatul de lucru al premierului Victor Ponta. Artistul de etnie roma este singurul muzician român care a câştigat un premiu Grammy. Până acum trei ani, Damian Drăghici era cunoscut în România drept un muzician de etnie romă care, ca într-un film de Hollywood, şi-a îndeplinit visul american şi a găsit reţeta succesului în Statele Unite. Drăghici a renunţat, însă, la viaţa boemă, iar azi face parte din Parlament. Acum, artistul devine şi eruoparlamentar.

 

Daciana Sârbu, soţia premierului Victor Ponta, este în Parlamentul European din 2005, fiind observator al României. Între 2003 şi 2004 a fost secretar de Stat, Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi secretar de Stat, Direcţia Programe pentru Tineret, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

 

Mircea Ioan Paşcu este membru cu state vechi în PSD. A fost consilier prezidenţial al preşedintelui Ion Iliescu şi ulterior secretar de stat la Ministerul Apărării Naţionale. Între 2000 şi 2004 a fost ministru al apărării în Guvernul Năstase. Paşcu se află la al doilea mandat ca europarlamentar.

 

Viorica Dăncilă este membru al PSD din 1996. Fiind în strânsă legătură cu vicepremierul Liviu Dragnea, prin funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Femei PSD Teleorman, Viorica Dăncilă ajunge acum să fie printre europarlamentarii PSD.

 

Sorin Moisă, candidat pe loc eligibil al PSD-UNPR-PC la PE, a încasat în ultimul an fiscal un salariu de 124.446 Euro de la Comisia Europeană, el deţinând un depozit bancar la ING în valoare de 90.256 Euro, precum şi suma de 192.616 Euro la Comisia Europeană – Fondul de Pensii. Sorin Moisa este şef de cabinet al comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

 

Victor Boştinaru se află în faţa celui de al doilea mandat de europarlamentar. Timp de zece ani Boştinaru a fost deputat al Partidului Democrat, după care s-a înscris în PSD. În politica internă a mai fost secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe.

 

Ciprian Tănăsescu, deşi mediatizat mai puţin în ţară, în Parlamentul European s-a remarcat printr-o prezenţă activă, cu peste 75 de intervenţii în şedinţele plenare, 6 declaraţii scrise, 59 de rapoarte amendate, 3 rapoarte întocmite.

 

Doru Frunzulică este fost deputat PSD, actual secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

 

Laurenţiu Rebega, candidat din partea PC, este preşedintele Partidului Conservator Prahova şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean condus de Mircea Cozma.

 

Claudia Ţapardel este consilier general în cadrul Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi vicepreşedinte al Tineretului Social Democrat (TSD).

 

Ultimul loc al PSD se opreşte la Cristea Andi Lucian, care este consilier în Parlament României.

 

Mihai Ţurcanu, fratele preşedintelui CJ Botosani, Florin Ţurcanu, şi Claudia Bechescu, soţia fostului ministru Mihai Voicu, dar şi alţi liberali apropiaţi ai lui Crin Antonescu trebuie să îşi ia gândul de la fotoliul călduţ de la Bruxelles pentru că scorul nesperat de mic al PNL îi situează în josul liniei de departajare. Numai şase candidaţi PNL, din cele 32 de mandate ale României, au prins trenul din 2014 cu destinaţia Bruxelles.

 

Norica Nicolai, actual eurodeputat, s-a aflat din nou în fruntea delegaţiei PNL pentru Parlamentul European. A fost senator al României timp de două mandate, între anii 2000 şi 2008. De profesie jurist, a fost propusă de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de ministru al Justiţiei, dar preşedintele Traian Băsescu a refuzat să o numească. Norica Nicolai a ocupat funcţiile de vicepreşedinte al Senatului, preşedinte al Comisiei Juridice, vicepreşedinte al Comisiei de Apărare şi a fost membră a Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

 

În ciuda situaţiei deloc fericite pentru soţul său, Crin Antonescu, Adina Vălean are certitudinea că îşi va prelungi cariera de europarlamentar pentru încă cinci ani. Adina Vălean a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), iar activitatea sa în PE este strâns legată de libera circulaţie a ţărilor din UE şi reducerea tarifelor maxime în cazul trimiterii de mesaje în regim roaming.

 

Ramona Mănescu, soţia primarului Sectorului 4, Rareş Mănescu, este europarlamentar din 2007 şi vicepreşedinte al grupului ALDE din 2012. Şi-a intrerupt acitivitatea de europarlamentar în 2013 pentru a accepta invitaţia liberalilor de a ocupa fotoliul de ministru Transporturilor, în locul lui Ovidiu Silaghi. Nu s-a bucurat foarte mult de postul de ministru pentru că liberalii au decis să iasă de la guvernare în februarie 2014.

 

Cristian Buşoi, cel mai bogat liberal, potrivit declaraţiilor lor de avere, nu este la prima experienţă în Parlamentul European. În perioada octombrie 2002 – mai 2004, a fost consilier al vicepreşedintelui PNL Călin Popescu-Tăriceanu, iar între decembrie 2004 şi aprilie 2007, deputat. În ultima jumătate din anul 2013 a ocupat funcţia de preşedinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), după un mandat de patru ani de europarlamentar. Şi-a dat demisia de la CNAS pentru că PNL l-a propus ca ministru al Sănătăţii, însă negocierile cu PSD au eşuat, iar liberalii au ieşit de la guvernare.

 

Renate Weber este primul reprezentant al României căruia i s-a încredinţat conducerea unei misiuni UE de observare a alegerilor (2008). Renate Weber a deţinut, în perioada decembrie 2004 – decembrie 2005, funcţia de consilier prezidenţial pe probleme constituţionale şi legislative a preşedintelui Traian Bă
sescu, dar a demisionat după numai un an. Din 2007 este membru al PNL, renunţând la funcţia de preşedinte a Fundaţiei Soros.

 

Eduard Hellvig a fost ales în anul precedent aderării României la UE să facă parte din primii europarlamentari ai României. Deşi s-a înscris în PNL în 2008, Eduard Hellvig a fost şeful de campanie a lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale din 2009. Hellvig s-a bucurat de încrederea conducerii PNL, fiind desemnat şi secretar general al partidului. Înainte de începuturile sale din PNL, Hellvig a fost, pe rând, consilier al candidatului la preşedinţia României Mugur Isărescu.

 

PDL are şanse reale să obţină cinci mandate de europarlamentar. Primele patru poziţii pe lista PDL au fost ocupate de actuali eurodeputaţi: Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Marian Jean Marinescu.

 

De-a lungul carierei sale politice, Theodor Stolojan a cochetat cu mai multe partide şi doctrine politice. A susţinut candidatura la prezidenţiale a lui Ion Iliescu în 1996, apoi a candidat la alegerile prezidenţiale din partea PNL, în 2000, s-a aliat cu PDL trei ani mai târziu şi a renunţat la calitatea de prezidenţiabil al Alianţei D.A în favoarea lui Traian Băsescu. Devine consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu, iar în 2006 înfiinţează Partidul Libral Democrat (PLD), format din liberali excluşi din PNL-ul lui Tăriceanu, care a fuzionat cu PDL. Stolojan se află la al doilea mandat în Parlamentul European, ales pe lista PDL.

 

De profesie jurist, Monica Macovei şi-a dedicat întreaga sa carieră politică luptei anti-corupţie, activitatea sa fiind apreciată de publicaţii importante precum „Le monde“ sau „Die Welt“. A lucrat ca procuror în România socialistă, dar şi după căderea comunismului, apoi a demisionat din procuratură pentru a se înscrie în Baroul Bucureşti. A devenit ministru Justiţiei în Guvernul Tăriceanu, fiind susţinută de PDL şi de preşedintele Traian Băsescu. În Legislativul trecut, Macovei a scris si negociat ca raportor 40 de rapoarte adoptate si a negociat 50 de rapoarte ca raportor al grupului PPE.

 

Traian Ungureanu a plecat din presă, unde a lucrat mai mulţi ani la postul de radio BBC, pentru a intra în politică. Deşi de-a lungul timpului s-a poziţionat ca un fervent susţinător al preşedintelui Traian Băsescu, Traian Ungureanu nu l-a urmat în proiectul PMP. A fost propus de preşedintele Traian Băsescu la Ambasada din Londra, dar s-a opus premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.

 

Marian Jean Marinescu ocupă fotoliul de eurodeputat încă de la intrarea României în UE, fiind astăzi în faţa celui de-al treilea mandat în Parlamentul European. În primul său mandat, Marinescu a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Partidului Popular European (PPE). Cariera sa în politica europeană a început cu doi ani mai devreme, în 2005, fiind desemnat observator al României în Uniunea Europeană.

 

Daniel Buda este membru PDL din anul 1998, aflându-se pentru prima dată în faţa unui post din Parlamentul European. Democrat-liberalul de la Cluj a ieşit în evidenţă în Parlamentul României, prin funcţia de preşedinte al Comisiei Comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru eleborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei Romaniei în Legislatura 2008-2012.

 

Potrivit rezultatelor parţiale, Partidul Mişcarea Populară (PMP) va fi reprezentată în Parlamentul European de către primii doi candidaţi, în ordine, Cristian Preda şi Siegfried Mureşan.

 

Cristian Preda are experienţa Parlamentului European, aflându-se la cel de-al doilea mandat în Parlamentul European. Dacă în 2009 a candidat pe listele PDL, Preda s-a aflat ieri în fruntea listei PMP, după ce a demisionat din primul partid la 31 ianuarie 2014. Cristian Preda este profesor de ştiinţe politice, fiind absolvent, ca şef de promoţie, al Facultăţii de Filosofie. A fost consilier prezidenţial în echipa lui Emil Constantinescu şi în primul mandat al lui Traian Băsescu.

 

În vârstă de numai 33 de ani, Siegfried Muresan are o carieră academică şi politică, la Berlin si Bruxelles. A apărut pe lista candidaţilor PMP la europarlamentare când toată lumea se aşteapta ca Elena Băsescu să primească acest post. Deşi în politica românească a apărut pe neaşteptate, Siegfried Mureşan este bine ancorat în politica europeană. A lucrat în Bundestag, iar acum este consilier al PPE pe probleme economice în Parlamentul European.

 

UDMR va face parte şi în Legislativul European 2014-2019, trecând pragul electoral de 5%. Printre cei trei eurodeputaţi UDMR se regăseşte din nou Csaba Sogor, al cărui discurs este axat pe autonomia Ţinutului Secuiesc.

 

Iuliu Winkler este membru al UDMR din 1991, întreaga sa carieră politică fiind legată de judeţul Hunedoara. A fost ministru de două ori, o dată ministrul delegat pentru Comerţ în Guvernul Tăriceanu, apoi, prin decret semnat de preşedintele Traian Băsescu, a ajuns în fruntea ministerului Tehnologiei şi Telecomunicaţiilor. La alegerile europarlamentare din 2007 a candidat la alegerile europarlamentare, dar aflându-se pe poziţia 3 nu a fost ales, deoarece UDMR a obţinut doar 2 locuri. Renunţarea la mandat a lui Gyorgz Frunda i-a adus într-un final locul de eurodeputat.

 

Spre deosebire de Winkler, Sogor Csaba s-a aflat printre europarlamentarii români care au păşit pentru prima dată la Bruxelles. Proiectul său în Parlamentul European vizează autonomia Ţinutului Secuiesc şi limba maghiară, care să devină a doua limbă a statului român.

 

Cu o carieră îndestulată în teatru, Mircea Diaconu a fost cea mai mare surpriză a alegerilor europarlamentare, fiind al doilea candidat indepent care ajunge la Bruxelles. Primele sale începuturi în politică au legătură cu Convenţia Democratică, pentru ca mai apoi să se alăture lui Varujan Vosganian şi să intenţioneze să candideze la Primăria Capitalei, în1996. Mrcea Diaconu a ocupat funcţia de ministru al Culturii.

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here