Exclusiv: IAŞI, JUDEŢ ÎN GROAPA MARIANELOR. 70% din drumurile judeţene nu mai au asfalt. Un drum de 40 km poate dura 2-3 ore din cauza gropilor

Subprefectul Bogdan Abălaşei s-a împotmolit pe un drum judeţean peste care nu poţi trece decât cu elicopterul
70% din drumurile judeţene nu mai au asfalt. Un drum de 40 km poate dura 2-3 ore din cauza gropilor. Nu există nicio finanţare pentru aceste şosele, astfel că la bugetarea actuală, de un milion de euro pe an, refacerea şoselelor ar dura 160 de ani

 

 

Singura şansă pentru reabilitarea rapidă a drumurilor judeţene se va juca anul viitor şi nu depinde de România. Uniunea Europeană ar putea permite, în exerciţiul bugetar 2014 – 2020, utilizarea masivă a fondurilor comunitare pentru repararea drumurilor judeţene. Dacă nu, drumuri judeţene perfecte vor fi în Iaşi abia peste 160 de ani la ritmul actual al investiţiilor şi la banii pe care sunt dispuse autorităţile judeţene să-i aloce.

 

Drumul până la Focuri, un coşmar

 

Drumul până în localitatea ieşeană Focuri are 45 de kilometri. Distanţa poate fi parcursă, fără probleme, cu tot cu limitările de viteză din localităţi, în 40-45 de minute, dacă este făcută pe asfalt impecabil.

 

În condiţiile în care prima groapă de pe traseu este chiar la Breazu, aproape de ieşirea din Iaşi, timpul petrecut la volan este de cel puţin două ori mai lung. Practic, pentru a ajunge în Focuri, şoferii trebuie să ţină cont de faptul că viteza medie nu va fi de 60 de kilometri, cât este în mod normal, ci de maxim 30 de kilometri. Pentru cei care nu se grăbesc problema este de timp pierdut. Pentru maşinile de intervenţie de la pompieri sau Ambulanţă, însă, care nu pot înainta mai repede chiar dacă şoferii ar fi dispuşi să le distrugă întârzierile se traduc în pericol real pentru cei care au solicitat asistenţă.

 

 

Un milion de euro în 2013

 

Drumul spre Focuri, ca aproape toate drumurile judeţene din Iaşi care sunt în grija Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, nu va intra nici în 2013 în reparaţii. La nivel teoretic, este posibil să fie reparat în anii care urmează doar dacă UE va aproba utilizarea fondurilor comunitare pentru astfel de investiţii. Judeţul Iaşi are nevoie de nu mai puţin de 160 de milioane de euro pentru reabilitarea tuturor drumurilor administrate de DJADP. „Avem 1.050 de kilometri de drum judeţean, din care au fost reabilitaţi 250. Pentru cei 800 de kilometri, la o valoare medie de reabilitare de 200.000 de euro pe kilometru, cu tot cu poduri, suma totală ajunge la 160 de milioane de euro”, a spus Daniel Minciună, directorul DJADP Iaşi. Asta în condiţiile în care Direcţia va investi în acest an mai puţin de un milion de euro în reabilitări de drumuri. „Anul acesta avem bani doar pentru Cioca Boca – Mironeasa, vreo 2,9 milioane de lei, şi Dobrovăţ, unde vom cheltui 1,2 milioane de lei”, a mai spus Minciună.

 

Bogdan Abălaşei, subprefectul rătăcit

 

Cu starea deplorabilă a drumurilor judeţene a făcut cunoştinţă şi subprefectul Bogdan Abălaşei. Invitat la Focuri, zilele trecute, a rătăcit drumul, la Gropniţa, din cauza lipsei indicatoarelor către Focuri. Deşi într-un SUV Nissan, Abălaşei a rămas împotmolit în noroi şi a întârziat zeci de minute în locul în care fusese invitat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here