Ghepardul nu mai este considerat cel mai rapid animal terestru din lume. Cine deţine de-acum noul record mondial

 

 

Până acum, ghepardul era considerat cel mai rapid animal terestru din lume, dar acum titlul revine unei căpuşe micuţe, nu mai mare ca o sămânţă de susan.
 

Paratarsotomus macropalpis, o căpusă din California, se deplasează cu o viteză uimitoare având în vedere dimensiunea ei. În doar o secundă, parcurge o distanţă echivalentă cu de 322 de ori lungimea corpului său.

Prin comparaţia, un ghepard poate parcurge doar de 16 ori lungimea corpului său într-o secundă.

Recordul anterior era deţinut de cărăbuşul tigru australian, care se deplasează de 171 de ori lungimea propriului corp într-o secundă.

Raportând noua performanţă la dimensiunea unui om, ar însemna ca o persoană să alerge cu o viteză de peste 2.000 de km/h.

Descoperirea privind noul record a fost făcută de Samuel Rubin, student la Colegiul Pitzer din California, care a observat o vară întreagă capuşele Paratarsotomus macropalpis.

 

El spune că noile informaţii pot schimba modul în care cercetătorii privesc limitările fiziologice ale fiinţelor vii privind mişcarea.

Samuel crede că descoperirea ar putea ajuta experţii în robotică să realizeze roboţi sau diferite dispozitive care să se deplaseze foarte repede.

Alături de colegii săi şi de profesorul Jonathan Wright, Samuel s-a documentat despre vitezele atinse de căpuşe şi astfel a observat că trebuie declarat un nou record mondial.

Teoretic, fiziologia muşchilor ar trebui să limiteze viteza cu care se poate mişca un picior.

Căpuşa este originară din sudul Californiai şi poate fi văzută mergând pe roci sau trotuare. Nu se ştiu multe detalii despre ea, deşi a fost descoperită prima dată în 1916.

Paratarsotomus macropalpis îşi schimbă foarte rapid şi direcţia. Modul în care se deplasează a fost observat şi filmat în laborator, dar şi în mediul natural.

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here