VIDEO. Alergând spre libera circulaţie. Premierul Iurie Leancă: „Este o zi istorică şi nu mă tem să spun acest lucru”

 

 

După ani de zile de eforturi, cetăţenii Republicii Moldova au scăpat astăzi, 28 aprilie, de vizele pentru zona Schengen. În primele opt ore de liberă circulaţie, 200 de moldoveni au trecut graniţa doar cu paşaportul biometric. Primul dintre ei a fost un tânăr care a ales să alerge cu cinci prieteni cei peste 70 de kilometri de la Chişinău la vama Leuşeni, de unde, la 0:01, au trecut spre Albiţa.
 

 

Zi mare pentru „fraţii de peste Prut” ai românilor. Astăzi, 28 aprilie, Republica Moldova a devenit prima ţară a Parteneriatului Estic care a obţinut liberalizarea regimului vizelor. Concret, din urmă cu 12 ore, orice moldovean cu paşaport biometric a putut trece graniţa în România şi, de aici, mai departe spre sud sau vest, doar cu paşaportul biometric. Au invadat, însă, locuitorii celei mai sărace ţări din Europa spaţiul comunitar? Nici pe departe. Potrivit premierului Iurie Leancă, de la miezul nopţii şi până la ora 8:00, 200 de moldoveni au trecut graniţa fără viză.

 

Un sondaj publicat zilele trecute şi mediatizat mai ales de presa internaţională arăta că entuziasmul moldovenilor faţă de acest moment istoric pentru ei şi ţara lor este mult mai mic decât s-ar fi aşteptat Uniunea, jumătate dintre persoanele chestionate de Institutul pentru Politici Publice din Republica Moldova considerând că liberalizarea regimului vizelor „nu este un eveniment important”. Există mai multe motive pentru această atitudine: oamenii nu au bani sau cei care voiau şi puteau emigra au făcut-o deja, cu paşaport românesc.

 

Ghinea, CRPE: Nu e o decizie politică, Moldova chiar a meritat

Dincolo de această percepţie, ziua de 28 aprilie va rămâne una de căpătâi pentru apropierea Republicii Moldova de UE. „Eu am văzut oameni mulţumiţi. Este bine că se întâmplă asta”, a declarat pentru gândul Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene, cel mai activ think tank din România pe relaţia cu Republica Moldova. „Acum trei ani, când Republica Moldova a primit Action Planul pentru liberalizarea vizelor, părea un moment foarte important”, a adăugat el. În timpul care a trecut, au fost momente – nu puţine – în care se credea, în mediile europene, că această zi nu va putea veni sub nicio formă înainte de liberalizarea vizelor pentru Rusia. „Asta spune că Moldova e un premiant, iar pentru cetăţenii ruşi va fi foarte frustrant să vadă că cetăţenii moldoveni pot călători fără vize în UE, iar guvernul lor va trebui să le explice acestor cetăţeni, care îşi fac concediile în UE, de ce ei încă au nevoie de viză”, a mai comentat Ghinea.

Directorul CRPE respinge orice încercare de a prezenta liberalizarea vizelor pentru Moldova drept un favor politic, în contextul crizei Rusia-Ucraina:„Republica Moldova chiar a meritat asta, chiar a muncit şi a fost un proces tehnic foarte greu”.

 

Alergând spre libera circulaţie

Un cetăţean al Republicii Moldova care nu face parte din cei 50% incluşi în categoria celor care nu văd importanţa deosebită a ridicării vizelor este un tânăr care a ales să marcheze evenimentul într-o manieră inedită. Acesta a alergat, împreună cu alţi cinci prieteni, din capitală până la punctul de trecere a frontierei Leuşeni – Albiţa. După ce au parcurs cei peste 70 de kilometri, tinerii moldoveni au aşteptat ora 0:01 pentru a trece graniţa fără viză.

 

Leancă: DEMNITATE, cuvântul care defineşte evenimentul de azi

La fel de entuziasmat s-a arătat şi premierul Iurie Leancă, atât pe Facebook, cât şi în declaraţiile făcute în timpul dimineţii. „În ultimele săptămâni, m-am întrebat nu o dată cum aş defini într-un singur cuvânt evenimentul de azi. Acum am ferma convingere că acest cuvânt este DEMNITATE. În câteva ore, împreună cu un grup de studenţi, elevi, jurnalişti şi rude ale moldovenilor din diasporă vom ajunge la Atena. În capitala Greciei, vom sărbători această zi istorică, alături de cei pentru care prima zi fără vize mai înseamnă revederea rudelor şi oamenilor dragi. Felicitări tuturor cetăţenilor Moldovei!”, a fost mesajul şefului executivului moldovean, publicat pe contul său de Facebook, care a descris ulterior ziua de 28 aprilie drept „o victorie a tuturor”, şi nu neapărat un drum lung sau scurt.

Sursa: Facebook/Iurie Leancă

„Este o zi istorică şi nu mă tem să spun acest lucru. Pentru că, de astăzi, cetăţenii ţării noastre – indiferent de etnie, loc de trai sau limba vorbită – sunt mai liberi. O libertate care vine odată cu ridicarea vizelor de călătorie în Europa”.

În ajunul zilei de liberalizare a vizelor, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, le-a urat cetăţenilor moldoveni „bun venit” în România şi în UE, într-un mesaj remis gândul: „Doresc să adresez felicitări autorităţilor de la Chişinău pentru această reuşită excepţională, obţinută la capătul a patru ani de eforturi şi de reforme intense, desfăşurate nu întotdeauna în circumstanţe externe prielnice, dar promovate în fiecare clipă cu perseverenţă şi curaj. Este, de asemenea, un succes care se datorează fiecărui cetăţean al Republicii Moldova, societăţii de peste Prut în ansamblul său, care a înţeles că numai integrarea europeană poate aduce împlinirea aşteptărilor de libertate, prosperitate şi demnitate. Liberalizarea vizelor este, astfel, o probă concretă, profund simbolică, dar şi extrem de convingătoare, a beneficiilor pe care le aduce integrarea europeană”

 

Ce s-a întâmplat, concret, astăzi

Din 28 aprilie, cetăţenii Republicii Moldova titulari de paşapoarte biometrice pot călători şi rămâne în oricare din cele 26 de state din zona Schengen, la care se adaugă şi România şi Bulgaria, care sunt ţări în curs de aderare. Este vorba despre şederi scurte – până la 90 de zile în decursul a şase luni. În cazul depăşirii perioadei maxime de şedere, vor fi aplicate amenzi de până la 3.000 de euro şi/sau interdicţii de a mai intra în spaţiul Schengen şi în ţările în curs de aderare la această zonă, cum este România.

Una dintre condiţii este aceea de a prezenta documente care justifică scopul şi condiţiile şederii lor şi care fac dovada existenţei unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreţinere pe perioada şederii, cât şi pentru intoarcerea în ţara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranţa că li se va permite intrarea.

Ridicarea vizelor vine pe baza Regulamentului (UE) nr. 259/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 3.04.2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 al Consiliului de stabilire a listelor ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de aceasta obligaţie, Republica Moldova fiind introdusă în partea 1 din Anexa II a Regulamentului 539/2001, a amintit, duminică, într-un comunicat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) din România.

 

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here