VIDEO. Estul Ucrainei, în flăcări. Se dau lupte grele la Slaviansk. Armata rusă a fost mobilizată la 10 km de graniţă

Foto: Reuters
[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/ureQblDiJwY?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Foto: Reuters

Blindate ucrainene au pătruns în fieful separatist prorus Slaviansk, după ce la intrarea în oraş a avut loc un schimb de focuri de armă între forţele guvernamentale şi grupările proruse. Un lider al separatiştilor a confirmat că există doi morţi în urma asaltului ucrainean, potrivit unui corespondent al „Adevărul”, iar martorii au transmis că un baraj al proruşilor era în flăcări.

 

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov a declarat, joi seara, în cadrul unei intervenţii televizate că Ucraina nu va ceda în faţa teroriştilor şi a cerut Rusiei să îşi mute trupele din apropierea graniţei cu ţara sa.

 

„După ce forţele de securitate ale Ucrainei au înregistrat câteva succese în lupta împotriva terorismului, Federaţia Rusă a început să detaşeze trupe lângă frontiera estică a ţării noastre. Mişcările acestor trupe sunt o ameninţare foarte serioasă la adresa securităţii statului nostru“, a declarat Turcinov.

 

 

„Nu vom da înapoi în faţa niciunei operaţiuni teroriste şi vom lua în continuare măsurile necesare pentru a proteja vieţile cetăţenilor noştri. Cerem Rusiei să nu se mai implice în treburile interne ale Ucrainei, să înceteze intimidările permanente şi şantajul şi să îşi mute trupele de lângă graniţa cu ţara noastră“, a concluzionat preşedintele de la Kiev, citat de Adevărul.

 

În opinia ministrului rus al Apărării, raportul de forţe în conflictele din estul Ucrainei este inegal deoarece „ucrainenii au 11.000 de soldaţi, plus extremiştii de la Sector Dreapta, 160 de tancuri şi 230 de blindate, faţă de forţele de autoapărare care numără 2000 de oameni şi au aproximativ 100 de arme, dintre care multe au fost confiscate de poliţiştii locali“.

 

„Gărzile naţionale şi extremiştii luptă împotriva populaţiei paşnice“, crede Şoigu.

 

Separatiştii din Slaveansk au automate, mitraliere, aruncătoare de grenade şi arme de vânătoare, susţine liderul separatiştilor din regiune, Veceaslav Ponomarev, citat de agenţia unian. Acesta a mai adăugat că asta nu este tot, ci mai este o „surpriză”.

Un oficial din cadrul serviciilor de securitate ale Ucrainei a declarat pentru Kyiv Post că operaţiunea de eliberarea a oraşului Slaviansk din mâinile separatiştilor a fost oprită, după apariţia unor noi rapoarte de informaţii despre situaţia de la graniţa cu Rusia. În opinia ofiţerului, Kiev-ul pregăteşte o reconfigurarea a planurilor privind operaţiunile antiteroriste din estul ţării, după ce riscul unei invazii ruse a crescut alarmant. SBU anunţă decesul a şapte persoane în timpul ciocnirilor de lângă Slaviansk.

 

Armata rusă a lansat noi manevre la frontiera cu Ucraina, ca răspuns la operaţiunea militară a Kievului, a anunţat joi ministrul rus al Apărării, citat de AFP.

 

„Deoarece s-a dat ordinul de a utiliza forţa împotriva civililor, dacă această maşină militară nu va fi oprită, vom asista la o creştere a numărului de victime“, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, aflat la Moscova.

 

„Suntem forţaţi să reacţionăm la această situaţie“, a mai spus Şoigu. În acest sens, ministrul a anunţat o amplă mobilizare militară la frontierele cu Ucraina.

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here