Cum să faci grătarul perfect?

Îţi place să-ţi inviţi prietenii în weekend, la grătar? Nu te limita doar la burgeri; orice tip de carne sau orice legume pot fi delicioase dacă sunt preparate aşa cum trebuie. Iată cele mai utile trucuri pentru a obţine un grătar perfect  la iarbă verde.
 

Profită de zilele frumoase de vară şi, mai ales dacă ai o curte generoasă, cheamă-ţi prietenii la o masă în aer liber. Evident, ce se potriveşte cel mai bine în această situaţie? Un grătar bine încins, câteva sticle de vin şi apă puse la rece şi multă, multă bună dispoziţie.

Foarte important: atunci când faci cumpărăturile pentru această masă, nu te limita la carne tocată pentru mici sau burgeri sau carne de vită. La fel de bune pot ieşi la grătar puiul (mai ales dacă ai norocul să găseşti un furnizor de la o fermă ecologică), carnea de porc, peştele sau legumele. Toate pot fi delicioase, trebuie doar să le pregăteşti aşa cum trebuie.

 

Câteva sugestii pentru grătarul perfect

  • Întoarce carnea de porc la fiecare 4-5 minute de pe o parte pe alta, iar după ce s-a rumenit la suprafaţă, pune-o în zona mai rece, ca să se pătrundă.
  • Carnea de pui se face foarte bine la foc domol (dacă o pui pe jar, se arde la suprafaţă şi rămâne crudă în interior)
  • Micii se pun pe grătar la final, după carnea de porc şi pui, împreună cu frigăruile, dar înainte de legume.
  • Frigăruile sunt mai bune când alternezi carnea cu legumele; foloseşte ţepuşe de metal (dacă alegi unele de lemn, ţine-le în apă cel puţin o oră înainate de a le folosi).
  • Cartofii se coc direct în jar, înveliţi în folie de aluminiu.
  • În folie, direct în jar, poţi coace şi usturoiul pentru mujdei, dar şi roşiile.

 

Cum poţi face grătarul perfect?

  • Lemn sau cărbuni? Temperatura degajată de cărbuni este mai mare decât cea a lemnelor, aşa ca aceştia sunt buni dacă vrei să faci carne la grătar, în timp ce pentru legume se pot folosi lemnele
  • Aprinde grătarul cu o oră, o oră şi jumatate înainte de a pune carnea. Nu folosi benzina sau alt lichid uşor inflamabil.
  • Pune carnea pe grill numai după ce flăcările s-au stins şi jarul este acoperit cu cenuşă albă.

 

Unde putem merge la picnic?

Evident, n-o să vă recomandăm să încingeţi grătarul în spatele blocului. Nici în balcon. Atenţie: asiguraţi-vă mai întâi că în locul ales pentru picnic este permisă aprindera unui foc, aveţi grijă ca, atunci când plecaţi de la locul de picnic să strângeţi în urmă resturile şi să stingeţi focul. 

 

Carnea de porc: alege coaste, muşchiuleţ, cotlet sau ceafă. Marinează bucăţile de carne (cu câteva ore înainte sau chiar cu o zi înainte) într-un amestec de vin alb, sare, piper, cimbru, oregano, salvie. Vrei să încerci reţete noi? Foloseşte un sos format din părţi egale de pastă de anşoa, muştar şi ulei de măsline. Lasă muşchiuleţul la marinat măcar două ore. Apoi pune-l pe grătar; lasă-l acolo până ce pe exterior se rumeneşte bine şi prinde o crustă aromată. După ce l-ai întors pe amble părţi, îl laşi la răcit cinci minute, îl tai în felii şi îl poţi asezona cu un sos salsa cu porumb.

 

Carne de pui: caută, pe cât posibil, carne de pui de la fermele organice. Secţionează-l în mai multe bucăţi şi freacă-l bine cu o pastă de ardei iute. Poţi alege şi condimente indiene, pentru o tentă exotică. Înveleşte bucăţile de carne în folie de aluminiu, pune-le pe grătar şi acoperă-le cu un capa din inox. Lasă-le pe grill câteva minute şi apoi îl poţi aduce la masă alături de o salată verde cu roşii proaspete sau cu un sos de iaurt cu mentă, rece.

 

Vinete la grătar: perfecte atunci când ai vegetarieni printre invitaţi. Ai grijă: legumele se pun pe grătar la sfârşit, după ce focul nu mai are atât de multă putere. Taie o vânătă mare în felii egale (poţi pune şi dovlecei, porumb sau ciuperci), stropeşte-le cu puţin ulei de măsline şi sare. Vrei ceva special? Pregăteşte un amestec din muştar de Dijon, ulei de măsline, suc de lămâie, un strop de vin şi ierburi mărunţite (oregano, pătrunjel, ceapă verde).

 

Peşte: alege un peşte mai mare (ca dorada) şi, după ce îl cureţi bine, îl poţi umple cu felii de lămâie, salvie şi busuioc proaspăt. Toarnă pe o farfurie nişte ulei de măsline, amestecat cu o picătură de suc de lămâie şi suc de portocale. Apoi acoperă peştele cu această mixtură. Pune întreg peştele pe grătar circa 12 minute, întorcându-l de pe o parte pe alta. După acest interval de timp, oasele se vor desprinde mult mai uşor. Poţi pregăti lângă nişte cartofi copţi. Vrei varianta uşoară? Cumpără rondele de somon, acoperă-le cu mixtura şi pune-le rapid pe grătar.

 

(Sursa: glamourmagazine.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here