Conflict ca în Crimeea pentru Dealul Repedea. Primăriile Bârnova şi Iaşi se ceartă pe antenele radio ale SNR. Miza: impozite de 60.000 de lei

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii deţine câteva staţii tv, dar nu este lămurită în a cui jurisdicţie este terenul pe care sunt amplasate acestea. Miza este importantă de vreme ce impozitul aferent este mare şi instituţia se poate trezi că a virat banii în contul greşit.

 

Stabilirea corectă a unui amplasament pe unitatea administrativ teritorială a devenit obiectul unui proces ce se află pe rolul Tribunalului Iaşi. Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) SA, prin Direcţia Radiocomunicaţii Iaşi, deţine un teren în comuna Bârnova pe care au fost montate mai multe staţii tv. Numai că reprezentanţii societăţii au fost somaţi să plătească taxele şi impozitele ca şi cum amplasamentul s-ar afla pe raza municipiului Iaşi. Prin urmare, reprezentanţii societăţii sunt băgaţi în ceaţă de autorităţi, pentru că nu mai ştiu cui să plătească. În plus, în această speţă instituţiile statului reuşesc să trimită răspunsuri oficiale ce se contrazic de la un an la altul.

 

Au plătit unde nu trebuia

În septembrie 2013, SNR a primit o hârtie prin care Direcţia Economică şi Finanţe Publice Locale (DEFPL), subordonată Primăriei Iaşi, îi cere achitarea sumei de 67.377 lei. Acum, SNR cere această sumă înapoi, pe motiv că ar reprezenta diferenţă de taxe şi impozite de la o unitate administrativă la alta.

”În speţa de faţă, la data de 12.04.2010, ne-a fost eliberat certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru o suprafaţă de 6.363,03 metri pătraţi identificată prin documentaţia însuşită şi aprobată de forurile competente ca fiind pe teritoriul comunei Bârnova. Noi am achitat obligaţiile fiscale ce ne reveneau”, se arată în cererea în contencios administrativ împotriva dispoziţiei Primăriei ieşene.

Prima problemă a apărut după ce SNR a solicitat intabularea terenului de către Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Iaşi (OJCPI), numai că cererea a fost respinsă pe motiv că acestea s-ar afla pe teritoriul Municipiului Iaşi şi nicidecum pe teritoriul comunei Bârnova.  

 

Antenele celor de la Radiocomunicaţii Iaşi facilitează recepţia canalelor de televiziune în zona Moldovei

Cei de la Cadastru nu ştiu pe ce lume trăiesc

Şi pentru ca absurdul situaţiei să fie elocvent, şi reprezentanţii Primăriei din comuna Bârnova spun clar că obiectivele SNR sunt pe raza municipiului Iaşi. ”În toamna anului 2012, la momentul în care am cerut o nouă adeverinţă , am primit de la comuna Bârnova o adresă prin care, în premieră, ni se comunică faptul că suprafaţa se află pe teritoriul administrativ al municipiului Iaşi”, se mai arată în cererea depusă la Tribunal.

Pentru ca scenariul să fie complet, cei de la SNR spun că în 2013 oficialii de la Cadastru s-au răzgândit şi le-au transmis, printr-o comunicare oficială, că terenul se află, de fapt, în comuna Bârnova. ”Imediat după finalizarea controalelor, noi am primit de la OJCPI, comunicarea de la data de 02.07.2013 prin care ni se aduce la cunoştinţă faptul că imobilul nostru situat în Tarlaua 159, Parcela nr. 6499 a fost intabulat în localitatea Bârnova”, spun şefii de la SNR.

 

 

Citește și Adio, Rusia! Glasul roţilor de tren strigă: „SABOTAJ!” Trenurile de la Paşcani ale lui Gruia Stoica, trase pe dreapta în Republica Moldova

 

 

Bârnova i-ar vrea, pentru bani

Primarul comunie Bârnova a explicat că cei de la SNR ar trebui să  demonstreze faptul că deţin terenul pe raza localităţii. ”Într-adevăr, ei au pe Bârnova. Dar tot platoul Repedea este acum pe extravilanul municipiului Iaşi. Să vină cu intabularea exact şi vedem. Şi dacă se arată că e pe Bârnova, noi îi primim cu dragă inimă. Dacă e pe Iaşi, noi nu ne băgăm. Documentele vorbesc… Vom lua şi noi legătura, să vorbim. Nouă ne-ar conveni, pentru că ar veni mai mulţi bani la bugetul local”, a declarat Gheorghe Cazacu, primarul comunei Bârnova.

Oficialii SNR au precizat că astfel de cazuri au fost identificate şi în alte localităţi din ţară. ”Aici treaba este foarte încurcată. Până nu se finalizează procesul, nu am ce să vă spun. Avem o situaţie asemănătoare şi la Câmpulung Moldovenesc, pe Rarău. Avem un obiectiv pe vârf de munte şi tot aşa nu se ştie de cine aparţine. Noi nici nu avem personalitate juridică, cei de la Bucureşti se ocupă”, a subliniat Constantin Bodnărescu, director Direcţia Radiocomunicaţii Iaşi.

 

Platoul Repedea a fost intabulat ba în Iaşi, ba în Bârnova, de la un an la altul

Cine este SNR

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (Radiocom) este o companie de stat care asigură transmiile TV şi radio pentru Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune. SNR va implementa începând cu 15 iunie 2015 un nou proiect prin care recepţionarea unor posturi TV nu va ma fi posibilă doar cu ajutorul unei simple antene. Aşadar, transmisia terestră analogică va fi înlocuită cu cea digitală. Conform presei centrale, România este ultima ţară din Uniunea Europeană care nu a trecut de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră.

 

Situaţia de la Tomeşti: cu un picior în Iaşi

De cine aparţinem? Este o problemă pe care şi-o pun de mai mulţi ani o parte dintre locuitorii din Tomeşti, localitate aflată în imediata vecinătate a municipiului. Primăria Iaşi susţine că locuitorii din câteva blocuri din comună aparţin de oraş şi au intentat un proces în acest sens. În primă instanţă, judecătorii le-au dat dreptate, dar procesul continuă. Miza o reprezintă sumele pe care aceştia le plătesc drept impozite.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here