Războiul fondurilor UE: se reia scandalul Minimis. Marea pleaşcă de 200.000 de euro pentru IMM-uri a avut o organizare scandaloasă

ODR Piatra Neamţ a făcut anunţul de deschidere a sesiunii cu doar 8 zile înainte, luând pe toată lumea prin surprindere. E ca la Radio Erevan: nu se va da un sprijin, ci deja s-a dat. Firmele s-au înfiinţat la 6 dimineaţa, prinzând loc la coadă ca pe vremuri, la lapte. Sunt bani pentru doar 27 de proiecte. Câte vor fi pile?

 

Data de 20 martie 2014 va rămâne drept una tristă pentru zeci de oameni de afaceri din cele şase judeţe ale Regiunii Nord-Est. Şi când te gândeşti că în acea zi a fost marcată Ziua Internaţională a Fericirii… Dar să revenim în Iad. 

 

Mană cerească: fără cofinanţare

La capătul a opt zile tensionate, în care au avut de completat zeci de acte şi de stat la cozi la numeroase instituţii, patronii mai multor firme au depus, în sfârşit, dosarul pentru obţinerea de fonduri nerambursabile de 200.000 de euro, fonduri care să aducă investiţii în tehnologie şi echipamente IT. Proiectele nu necesitau contribuţie proprie, ceea ce le-a oferit celor interesaţi şansa să nu aibă nevoie de credite pentru cofinanţare.

În schimb, candidaţii vor sta câteva luni cu emoţii pentru că, din cauza faptului că anunţul pentru disponibilitatea fondurilor a fost postat cu opt zile înainte de data de începere a depunerii dosarelor, au fost nevoiţi să se grăbească, ceea ce face foarte posibilă comiterea de greşeli care să-i coste finanţarea.

 

 

27 de proiecte finanţate

Termenul de doar opt zile dintre publicarea anunţului pe site-ul Programului Operaţional Regional Nord-Est – 12 martie – şi data de începere a depunerii dosarelor – 20 martie – este cel mai scurt timp pe care l-au avut vreodată la dispoziţie doritorii de fonduri europene. Mai ales în situaţia în care era previzibil că cereri vor fi cu duiumul, suma fiind apetisantă: 200.000 de euro finanţare integrală, fără contribuţie proprie. Suma totală pusă la bătaie a fost de 5,43 milioane de euro, aşadar, teoretic, doar 27 de proiecte pot fi aprobate. „Din ce ştiu, nu cred că a fost vreodată un termen atât de scurt. De cele mai multe ori, termenul limită dintre publicarea anunţului şi data de începere a depunerii dosarelor este de la două, chiar trei săptămâni la trei luni şi se ajunge chiar la un an”, a declarat Ciprian Radu, consultant pe fonduri europene.

 

 

 Gheorghe Harja (stânga) dă vina pe Ministerul Dezvoltării pentru graba procesului de selecţie

Grăbeşte-te încet

Este foarte posibil ca, din cauza grabei, foarte multe dintre cele peste 100 de dosare depuse în primele două zile să fie respinse. Astfel, deşi se acordă fondurile în ordinea depunerii dosarelor la sediul de la Piatra Neamţ al POR (regula „primul venit, primul servit”), până la atingerea plafonului de 5,43 milioane de euro, este posibil să prindă finanţare inclusiv o firmă aflată pe locul 120. „Estimez că, din cauza grabei de a face dosarele, s-au strecurat greşeli. În astfel de situaţii, chiar şi cu termene mai relaxate, la o firmă care primeşte finanţare, trei sunt respinse. Asta înseamnă că, la 30 de proiecte ce pot prinde finanţare, dacă nu merg toate pe plafonul maxim de 200.000 de euro, o firmă care a depus dosar şi se află pe locul 120 are şanse să fie acceptată”, a mai spus consultantul Ciprian Radu.

 

Motivul organizatorului: banii au fost redirecţionaţi

Conducerea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est susţine că termenul scurt de la publicarea anunţului de disponibilitate a fondurilor până la începerea depunerii dosarelor a fost cauzat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. „Teoretic, limita de 5,43 milioane de euro a fost atinsă chiar din primele ore de la începerea depunerii dosarelor. Acum, să vedem ce se va întâmpla la evaluarea care se va face în ordinea depunerii. Ministerul a dat drumul la ghid foarte târziu şi intrăm în criză de timp, dacă nu ne mişcăm repede. Banii au reprezentat economii din lucrări şi proiecte pe altă măsură şi am solicitat schimbarea destinaţiei banilor pe Sprijinirea Dezvoltării Microîntreprinderilor. Nu este vina noastră, ca instituţie. În plus, rămâne, după evaluare, un termen foarte scurt pentru implementarea proiectelor”, spune Gheorghe Harja, directorul POR Piatra Neamţ.

„Pentru cei care aveau societăţi eligibile, procedura nu a fost chiar dificilă. Pentru ceilalţi, însă, a fost un termen extrem de scurt. Ştiu oameni care au cumpărat firme eligibile cu această ocazie. Până la sfârşitul lui 2015, România trebuie să finalizeze aceste proiecte. Estimez că, din acest motiv, evaluarea şi semnarea contractului trebuie să se facă până în toamnă, pentru a rămâne un an de implementare”, afirmă Ciprian Radu.

 

 

Scandalul Minimis cu familia Adomniţei în prim-plan

În vara anului trecut, un imens scandal a avut în centru Ministerul de Finanţe condus de liberalul Daniel Chiţoiu. Instituţia a oferit ajutoare de stat cuprinse între 100.000 şi 200.000 de euro, tot fără contribuţie proprie, pentru dezvoltarea IMM-urilor. Pagina de internet a programului „Minimis”, cum a fost denumit, a fost folosită pentru depunerea dosarelor în acelaşi sistem „primul venit, primul servit”. Pagina, însă, s-a blocat în câteva minute după ce a fost pusă în funcţiune.

La ancheta care a urmat a rezultat că, înainte ca pagina să se blocheze, din cele 721 de firme care reuşiseră să se înscrie, 500 trimiseseră formularul de pe IP-uri asociate Ministerului de Finanţe (direcţii de finanţe, direcţii vamale etc). Explicaţia: serverele instituţiei sunt setate astfel încât IP-urile instituţiilor subordonate să aibă prioritate în comunicaţie. A apărut suspiciunea că cererile acceptate de către servere au fost trimise din calculatoare ale instituţiei de către apropiaţi ai şefilor liberali ai instituţiilor subordonate. Printre firmele acceptate pe liste, în primele locuri, a fost şi cea a fratelui preşedintelui CJ Iaşi, Cristian Adomniţei – Moldproiect – ASD SRL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here