Depozitele bancare pe 1-2 ani aduc cele mai mari câştiguri

 

Bancherii plătesc cele mai mari dobânzi pentru sumele plasate de clienţi în depozite cu scadenţa de minimum un an şi maximum doi ani, respectiv o medie de 4,36% pe an, potrivit datelor BNR. Nivelul este cu 1,5 puncte procentuale peste dobânda medie oferită în cazul sumelor depuse pe termen mai mare de doi ani, respectiv cu jumătate de punct peste bonificaţia medie la depozite mai scurte de un an.
 

Analiştii spun că există încă o reticenţă a băncilor de a seta bonificaţiile la depozitele pe termen lung la un nivel prea ridicat şi chiar de a oferi astfel de produse de economisire clienţilor din cauza volatilităţii ratelor de dobândă pe piaţa monetară. „Există un număr destul de mic de bănci care oferă depozite cu maturităţi mai mari de doi ani. Ma­jo­ritatea preferă alte surse de finanţate pentru termenele mai lungi. Al doilea factor este lipsa de predictibilitate a pieţei“, comentează Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac Bank.

 

De altfel, bancherii sunt mai dispuşi să ofere bonificaţii mai mari la depozitele cu scadenţa sub un an, media în acest caz fiind de 3,78% pe an, decât la depozitele cu scadenţe de peste doi ani, potrivit datelor din buletinul pe luna ianuarie publicat de BNR.

Numai un sfert din bănci au în ofertă depozite cu scadenţa de doi ani, ratele de dobândă oferite fiind cuprinse între 3,3 şi 4,3% pe an, în timp ce scadenţe mai mari oferă numai trei bănci (BRD, Raiffeisen şi ProCredit).

 

 

 

 

 

(Sursa: zf.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here