Mugur Cozmanciuc atacă problema energiei regenerabile: „Guvernul care nu-și cunoaște țara: energie scumpă, tehnologii – da, regenerare – nu”

Deputatul de Iași Mugur Cozmanciuc (PNL) vorbește de o sursă de energie nebăgată în seamă până acum de autoritățile române: împădurirea.

 

Criza Ucrainei le-a ”dezvăluit” harta energetică a Europei și a lumii, împreună cu mizele sale, celor care fie o uitaseră, fie ignorau subiectul.

 

Acum se vorbește mult despre energie. Departamentul pentru energie lansează chestionare pentru o viitoare Strategie energetică a României. Primul ministru Ponta vine luni în Parlament, la solicitarea PNL, și va vorbi, pare-se, și despre un „pachet de stimulare în zona energiei pentru industrie, pentru producătorii naționali”. Am dezbătut în Camera Deputaților săptămâna aceasta o moțiune pe temă, unde l-am auzit pe fostul ministru Niță explicând activitatea și obiectivele Guvernului în domeniu.

 

Gaze, energie electrică, mine. Contracte. Știți despre ce NU se vorbește? Despre energia verde pe care România o poate produce exploatând resursele sale naturale, pentru a oferi pe termen scurt și mediu alternative ieftine pentru micii consumatori. Energie ieftină pentru cetățeni și pentru micii întreprinzători.

 

În comunicarea Comisiei Europene ce stabilește un cadru pentru climă și energie 2020-2030, energia regenerabilă apare de 57 de ori în 22 de pagini. În România, energia regenerabilă nu este încă privită cu suficientă seriozitate, deși este una din șansele oricărei țări, a oricărui consumator, pe termen lung. Pentru că este …regenerabilă.

 

Un subiect la ordinea zilei este liberalizarea prețului la gaze, cu consecințe grele pentru oameni. În acest context, cea mai la îndemână soluție pentru consumatorii români mici și medii va veni tot din zona de energie verde, prin obținerea de biomasă, prin centralele pe peleți. Avem nevoie de strategii, dar vă rog să ne uităm la soluțiile concrete pentru oameni. Investiția în astfel de centrale costă doar 8.000 de euro și tot mai mulți români vor să-și monteze asftel de instalații prin intermediul programului Casa Verde. Este absolut necesar ca el să continue și să fie dezvoltat.

 

Aceasta este însă doar primul pas: tehnologii bazate pe energie regenerabilă. Guvernul uită mereu de al doilea, deși până și un copil ar pricepe: suport pentru re-ge-ne-ra-re.

 

În contextul în care o soluție pentru micii consumatori și pentru micii antrepenori sunt aceste tehnologii – adică, lemne în loc de gaze – trebuie să investim masiv în creșterea gradului de împădurire al României. Beneficiile sunt incontestabile și nu doar în termeni de energie. Și copii știu cât de mult ajută ne pădurea: aer, ecosistem, sol.

 

Ar trebui să împădurim minim 10.000ha / an, doar pentru a rezolva probleme precum perdele forestiere și refacerea terenurilor degradate (inutile pentru agricultură). În perioada 2007-2013 am avut doar 28.5% rată de accesare pentru fondurile europene. Acum, avem nevoie de minim 3 miliarde euro în noul PNDR 2014-2020 pentru păduri. Însă dacă nu facem din programele de impăduriri politici guvernamentale vom fi în situația de a pune o presiune fantastică pe pădure. Dar aceste campanii de împăduriri vor aduce un profit însuțit pentru că vorbim de energie re-ge-ne-ra-bi-lă.

 

Haideți să comparăm cifrele. O analiză Boomberg, foarte recentă, spune că exporturile de petrol şi gaze naturale în valoare de 160 miliarde de dolari pe an ar putea reprezenta cea mai importantă armă a Rusiei în înfruntarea cu UE şi Statele Unite privind situaţia din Ucraina, deoarece Europa nu se poate lipsi de energia rusească. Un alt studiu recent, realizat la cererea patronatelor estimează că preţul gazelor de producţie internă va creşte cu 143% în doi ani, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor, ceea ce înseamnă că, pentru consumatorii industriali, preţurile finale vor fi majorate cu 72%.(”Evaluarea strategică a impactului liberalizării pieţei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din România” – realizat de Deloitte România și Spania, la cererea CONPIROM).

 

Aceste cifre trebuie analizate temeinic în vederea găsirii de soluții care să vină în sprijinul românilor, mai ales având în vedere contextul geopolitic și geostrategic din regiunea Mării Negre. Toate resursele de energie, convenționale sau noi, trebuie avute în vedere. Dar pe termen lung, a investi în tehnologii bazate pe energii regnerabile, înseamă să investim și în mediu pentru a ne asigura că resursele de energie vor crește de la an la an.

 

Nu susțin că energia verde este unica sursă valabilă, nu vreau să investim în noi tehnologii doar pentru că acesta este ”trendul”. Vreau să investim în soluții practice, pentru oameni obișnuiți și să ne gâdim la viitor: să investim în resursele naturale care aduc profit. Rog ”Guvernul noilor tehnologii” să-și aducă aminte că are o țară, cu păduri. Înainte să se termine și ele!

 

(Sursa: pesurse.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here