Cei care lucrează în ture de noapte îşi pun sănătatea în pericol. Cum le este afectat creierul

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

Persoanele care lucrează în ture de noapte pot avea grave probleme de sănătate. Cercetătorii atrag atenţia că organismul nu-şi revine suficient după câteva zile de odihnă, iar somnul pierdut are efecte ireversibile asupra creierului.
 

Până acum, în rândul medicilor era larg răspândită ideea că un organism sănătos îşi poate reveni după o perioadă de extenuare, prin câteva zile de odihnă.

Recent, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au aflat că lipsa de somn pe termen lung, ca în cazul celor care lucrează în ture de noapte, are efecte ireversibile asupra creierului.

 

Oboseala şi lipsa de somn afectează şi chiar distrug ireversibil neuronii, scăzând astfel abilităţile cognitive.

Studiile realizate pe cobai de laborator au arătat că după o scurtă perioadă de lipsă de somn creierul îşi poate reveni. Neuronii stimulează producţia unei proteine care generează energie şi protejează celulele nervoase.

După o lungă perioadă de externuare însă, aceasta proteină nu mai are efect şi neuronii încep să moară.

Şoarecii privaţi mai mult timp de somn şi-au pierdut 25% din neuronii din locus coeruleus, regiune a creierului responsabilă cu reacţiile la stres şi panică.

„Este prima dovadă clară ca privarea de somn duce la pierderea de neuroni”, a declarat medicul Sigrid Veasey.

Cercetătorul spune că ar trebuie realizate studii şi pe voluntari umani, pentru a se observa după cât timp devine periculoasă pentru creier privarea de somn.

Echipa lui Veasy vrea acum să afle dacă există vreo legătură între munca în ture şi bolile Parkinson şi Alzheimer.

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here