Iei bani de la „Piciu”, rişti să rămâi cu ciuciu. Realitatea necunoscută a amaneturilor: împrumuturi de zeci de mii de euro, cu dobândă de 110% pe an!

Graba de a împrumuta bani de la case de amanet şi nereturnarea la timp pot aduce pierderi uriaşe. Dobânzile practicate în aceste cazuri sunt foarte mari. Dacă împrumuţi zece lei, trebuie să dai înapoi dublu.  

 

Patronul uneia dintre cele mai mari case de amanet din Iaşi se vaită că este păcălit de creditori. Aceasta în condiţiile în care Eugen Nicuşor Vlad şi-a dublat, practic, sumele pe care le-a împrumutat. Acum îşi execută silit datornicii.

 

Culmea, spune că e păcălit

Portalul instanţelor de judecată abundă în cereri de executare silită cerute ori de casa de amanet Piciu Gold, ori de Eugen Nicuşor Vlad, patronul acesteia. Mai cunoscut ca „Piciu” decât pe numele său real, Eugen Nicuşor Vlad a dat bani cu împrumut tuturor celor care aveau nevoie. Condiţiile impuse erau similare cu cele de la bancă: garanţie şi dobândă. Acum, „Piciu” se consideră păcălit. „În cazul Aurelia Timofte m-am păcălit, nu pot executa terenul. Mi-a arătat un teren şi mi-a dat altul, de fapt”, susţine el.

Femeia, care locuieşte în Piaţa Unirii, a împrumutat în 2010 bani de la „Piciu”. Acum trebuie să-i dea omului de afaceri 36.000 euro, la care se adaugă „daune interese” calculate conform contractului de împrumut. Femeia a pierdut, în urma împrumutului luat de la „Piciu”, suprafaţa de 1.910 mp de teren în Bucium. Eugen Nicuşor Vlad a închis telefonul când a fost întrebat despre dobânzile practicate.

 

Patronul Piciu Gold, Nicuşor Vlad, şi-a făcut multă publicitate la un moment dat, inclusiv la televiziuni naţionale, după ce a declarat că un ieşean a venit la el să-şi amaneteze un pui congelat

„Piciu” tace şi execută

Tot în 2010, în august, suceveanca Anca Leuciuc a apelat şi ea la Eugen Nicuşor Vlad şi a împrumutat 11.000 euro. Nu a returnat banii la timp şi, după un an, a fost nevoită să plătească penalităţi zilnice de 0,3%. Aşa s-a ajuns ca, în 2013, când începuse executarea silită, Anca Leuciuc să mai contabilizeze o datorie de 12.639 de euro adunată ca „daune interese”, adică dobânzi. La solicitarea lui „Piciu”, s-a scos la vânzare garanţia formată din trei loturi de casă, de câte 600 mp fiecare, situate în Miroslava. Contactat de 7Est, Nicuşor Vlad nu a explicat cum a ajuns Anca Leuciuc să apeleze la el pentru un împrumut, dar a susţinut că aceasta a mai apelat la el când a avut nevoie de bani.

 

Zeci de debitori rămaşi fără teren sau casă

Din 2010 începând, instanţa a acceptat zeci de executări silite la solicitarea lui „Piciu”. Au ajuns în faţa executorului Cristina Măceanca, Dumitru şi Elena Sarion, Cristinel Marcel Lazăr, Maria şi George David, Adrian şi Maria Grigoraş, Iuliana Tucanu sau Vasile Ilioae. De fiecare dată a fost vorba despre sume de bani de ordinul zecilor de mii de euro împrumutaţi cu garanţie imobiliară de la Eugen Nicuşor Vlad. În toate aceste cazuri, împrumuturile au fost date în nume personal de „Piciu”, nu prin intermediul casei de amanet.

„Casa de amanet este un IFN, adică o instituţie financiară nebancară, dar funcţionează ca o societate comercială. Orice societate poate avea probleme dacă împrumută câteva zeci de mii de euro şi riscă să nu-i mai primească”, a spus un avocat care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

 

Executat dintr-o confuzie

Lista datornicilor la „Piciu” continuă parcă într-un şir fără final. Narcis Gurzum a intrat în procedură de executare silită în 2011, la fel ca Daniel Vartolomei sau Bogdan Moisii. Oameni simpli sau afacerişti scăpătaţi, toţi au avut nevoie de bani în criză şi şi-au pus la bătaie terenuri sau apartamente.

Cazul lui Vartolomei este unul deosebit. În 2013, acesta s-a trezit cu portăreii la uşă, deşi el se afla la muncă în Franţa şi nu făcuse niciun împrumut. În cele din urmă s-a constatat că era o confuzie de nume, iar Daniel Vartolomei care făcuse un împrumut de 25.000 lei era o cu totul altă persoană, domiciliată la o altă adresă. Eroarea ar fi aparţinut atunci Oficiului de Cadastru, care i-a trimis pe portărei la adresa altui Vartolomei.

 

Şi patronii scăpătaţi sunt executaţi

O altă situaţie bizară îl vizează pe Lucian Elenescu. Patron al Detas Construct SRL, Elenescu a fost înregistrat în 2006 că emisese 50 de cecuri şi 20 de bilete la ordin fără acoperire. Firma a intrat în insolvenţă, apoi a fost radiată, iar Elenescu a rămas cu datorii mari. Pentru a plăti o parte din ele, a apelat la Vlad, iar acum are un teren scos la vânzare prin licitaţie. Terenul, de aproape 1.000 mp, este amplasat la Valea Lupului, la 300 metri de Drumul European. Din cei aproape 90.000 lei care se speră că vor fi încasaţi la licitaţia programată luna viitoare, Eugen Nicuşor Vlad are de primit 27.750 lei.

 

Baza afacerii lui Nicuşor Vlad se află la parterul unui bloc din Alexandru cel Bun

Activitatea Piciu Gold, în descreştere

Piciu Gold are două puncte de lucru, într-un domeniu, casele de amanet, în continuă ascensiune în ultimii ani.

În 2012, societatea a avut o cifră de afaceri de doar 36.000 de lei, veniturile fiind însă de zece ori mai mari. Cu o medie de 6 angajaţi, Piciu a avut un profit net de aproape 69.000 de lei. Mult mai bine au stat lucrurile în 2011: cifră de afaceri de circa 650.000 de lei şi venituri de ceva mai mult de 1 milion de lei, profitul fiind însă apropiat de cel din anul următor: 80.000 de lei. 

 

Avertismentul BNR

Exact în anul în care Vlad a acordat împrumuturile de mai sus, Banca Naţională a României avertiza: „Conform condiţiilor impuse de legislaţia aplicabilă, casele de amanet nu pot accepta drept garanţie bunuri imobile, respectiv construcţii sau terenuri.” Comunicatul venea după ce „Banca Naţională a României a luat la cunoştinţă, prin intermediul informaţiilor publicate în presă, de faptul că anumite instituţii financiare nebancare de tip case de amanet oferă/acordă împrumuturi în baza unor garanţii imobiliare. Întrucât astfel de operaţiuni sunt prezentate ca fiind «absolut legale», Banca Naţională a României consideră oportun să aducă la cunoştinţă publicului (precum şi a autorităţilor cu atribuţii de control) aceste precizări.” 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here