Se confirmă cele mai sumbre previziuni – GIDACOM a umplut Iaşul de carne tocată expirată. Vezi referatul procurorilor

Filiera internă era condusă de Andrei Sileanu şi Sorin Seleşiu. În circuitul evazionist sunt implicate 45 de firme şi peste 80 de persoane, din care 39 sunt deja urmărite penal. Firma Michelangelo a declarat încasări mai mari decât livrările declarate de societatea Todos.

 

Procurorii DIICOT au indicii că alte zece firme ar fi fost folosite în circuitul evazionist al mafiei cărnii. Este vorba despre:

  1. SC Modu Bene Total SRL fostă SC Denis Activ Com SRL;
  2. SC Dareli Prosper SRL fostă SC Promedia Cris SRL;
  3. SC Rapid Activ Business SRL fostă SC Electic Artinvent SRL;
  4. SC Optim Activ Business SRL;
  5. SC OM Templu S SRL;
  6. SC Orda Premium SRL;
  7. SC A & A INTRAST SRL;
  8. SC Actual Food SRL;
  9. SC Best Market Place SRL;
  10. SC Salito Trading SRL.

Precizările din referatul procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) ne fac să înţelegem cât de vulnerabil este sistemul în faţa celor care cu intenţie eludează statul, arată EVZ.ro.

Se confirmă că gruparea acţiona de trei ani

„În fapt s-a reţinut existenţa unor persoane care în perioada 2012 – prezent acţionează concertat în vederea eludării obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat sens în care s-au structurat după modelul grupurilor de criminalitate organizată”, se arată în referatul procurorilor.

Încasau TVA şi apoi firmele nu mai funcţionau

„Modul de operare constă în racolarea unor persoane din România fără posibilităţi materiale care în schimbul unor sume modice îşi manifestă acordul pentru înfiinţarea unor societăţi comerciale sau după caz achiziţionarea unor astfel de entităţi care funcţionează o scurtă perioadă de timp (în medie 2-3 luni, de regulă până la momentul în care trebuie să declare ori să vireze TVA), pe numele acestora, iar unul dintre membrii reţelei (N.R. – Ciocoiu Mirel) este împuternicit să efectueze operaţiuni în conturile bancare şi în numele societăţilor comerciale.”

Destinatar final: Michelangelo SRL Cluj

„Aceste societăţi comerciale sunt ulterior folosite pentru efectuarea de achiziţii intracomunitare de carne din spaţiul Comunităţii Europene, în special Polonia, Cehia, Olanda, Marea Britanie şi Franţa sau pentru a fi interpuse în circuitele economice cu scopul de a crea aparenţa de legalitate a operaţiunilor derulate urmată de comercializarea scriptică a produselor prin mai multe firme controlate de membrii reţelei,destinatarul final fiind SC Michelangelo SRL Cluj-Napoca.”

Au optat pentru plata TVA la încasare şi n-au plătit nimic statului

„Pentru a se crea o aparenţă de legalitate, pe numele societăţilor care realizează achiziţii intracomunitare de carne vrac se întocmesc fictiv documente care atestă că livrează carnea către un lanţ de societăţi comerciale autohtone, controlate de membrii reţelei, deşi în fapt, marfa ajunge direct la destinatarul final.  Aceste societăţi comerciale, care fac achiziţii intracomunitare, se caracterizează printr-o activitate economică relativ redusă în timp, ulterior acestea nu mai depun declaratii la organul fiscal. Aspectul comun constatat la societăţile care au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri a fost faptul că nici una dintre societati nu a virat la bugetul de stat nici o sumă reprezentând TVA aferentă livrărilor la intern a bunurilor achiziţionate intracomunitar.”, se mai spune în referatul citat de EVZ.ro.

„O altă caracteristică a acestor societăţi comerciale care au efectuat achiziţii intracomunitare este aceea că toate aceste entităţi au optat pentru sistemul “TVA la încasare”, care din punct de vedere fiscal presupune obligaţia declarării TVA-ului colectat la încasarea sumelor de la clienţi, dar nu mai târziu de 90 de zile de la livrarea bunurilor.”

Foli Natural Mit SRL a fost „promovată” în cadrul reţelei

„De mentionat este faptul că unele din societăţile mai sus mentionate pot fi situate atât pe nivelul 1 cât şi pe nivelul 2 al tranzacţiilor succesive, respectiv o perioada au activat pe nivelul 1 şi ulterior pe nivelul 2. Din aceasta categorie face parte SC Foli Natural Mit SRL ca

  • în luna martie 2013 a avut rol de intermediar în circuitul marfurilor achizitionate intracomunitar de SC MVIP GO SRL, respectiv de SC Complet Boomerang Management Services SRL catre principalul beneficiar al acestor bunuri, respectiv SC Michelangelo SRL si catre alti clienti interni din Romania;
  • in luna aprilie 2013 a efectuat in nume propriu achizitii intracomunitare de bunuri, respectiv a avut si rol de intermediar in circuitul marfurilor achizitionate intracomunitarde SC MVIP GO SRL, SC RC Star Duo SRL, respectiv de SC Complet Boomerang Management Services SRL catre principalul beneficiar al acestor bunuri, respectiv SC Michelangelo SRL si catre alti clienti interni din Romania,
  • în luna mai 2013 a avut rol de intermediar in circuitul marfurilor achizitionate intracomunitar de SC RC Star Duo SRL si a facturilor de avans emise de SC MVIP GO SRL catre principalul beneficiar al acestor bunuri, respectiv SC Michelangelo SRL si catre alti clienti interni din Romania. Specific pentru aceasta luna fata de lunile anterioare, este faptul ca in circuitul marfurilor dupa SC Foli Natural MIT SRL pana la SC Michelangelo SRL acestea sunt rulate succesiv prin intermediul SC M&A Beauty SRL si SC Todos Team SRL.”

Nu au mai depus declaraţii 300 şi nici declaraţii 394

„Totodata s-a constatat ca aceste societati au declarat achizitii intracomunitare intr-o singura luna sau maxim in 2 luni consecutive, dupa cum urmeaza:

  • – SC MHORE PLUS SRL – a declarat achizitii in februarie – martie 2013;
  • – SC MVIP GO SRL – a declarat achizitii intracomunitare in martie– aprilie 2013;
  • – SC FOLI NATURAL MIT SRL – a declarat achizitii intracomunitare in aprilie 2013;
  • – SC RC STAR DUO SRL – a declarat achizitii intracomunitare in aprilie – mai 2013.”

„In aceasta perioada in principal societatile de mai sus au avut rol de a efectua achizitii intracomunitare de bunuri, care ulterior au fost livrate catre alte societati din Romania. Totodata s-a constatat ca SC Foli Natural MIT SRL a avut si rol de intermediar interpus intre firma care a efectuat achizitia intracomunitara si firmele care au fost beneficiarii reali ai bunurilor. Aspectul comun constatat a fost ca dupa perioada in care societatile de mai sus au declarat achizitii intracomunitare, nu au mai depus declaratii 300 (DECONTUL DE TVA) respectiv declaratii 394 (privind achizitiile si livrarile din/in Romania), respectiv nici una dintre societatile de mai sus nu a virat la bugetul de stat TVA-ul de plata colectat urmare livrarii la intern a marfurilor achizitionate intracomunitar.”, se mai arată în referatul procurorilor DIICOT citat de EVZ.ro.

„Semnificativ este faptul că SC Michelangelo SRL (N.R. – aflată pe palierul trei al grupării)a declarat achiziţii de la SC Todos Team SRL mai mari
decât livrările declarate de ultima societate cu 6.254.628 lei din care 1.210.573 lei TVA, beneficiind in mod nejustificat de TVA deductibil de 1.210.573 lei.”

Din referatul de arestare al DIICOT reiese că întreaga operaţiune care a adus statului o pagubă de peste 23 milioane de lei era condusă de Andrei Sileanu şi Sorin Seleşiu, patron al firmei clujene Michelangelo. Importul cărnii se făcea prin 12 firme ai căror asociaţi erau oameni cu posibilităţi materiale reduse, români şi străini.

Prin aceste firme se cumpăra marfa de pe piaţa externă cu ajutorul Oanei Chiriţă, reprezentant al firmei Balcarn Trading, cu sediul în Cipru. Carnea era transportată în ţară, cu complicitatea unor firme de transport. La Vama Vârşnad, TIR-urile treceau graniţa pe tura comisarului şef Marius Onica, de la Poliţia de Frontieră Arad. Acesta era sunat de Sileanu, care îi spunea numerele de înregistrare ale TIR-urilor. Ofiţerul nici nu le înregistra măcar.

„Mogulii” regionali

Marfa era vândută, apoi, fictiv, către alte patru firme-tampon, şi ajungea la beneficiarul real, Michelangelo. Cantităţile uriaşe de carne ajungeau apoi direct la patru mari distribuitori regionali. Pe lista celor urmăriţi penalse află: Ana Drelciuc, patroana Medasimpex, din judeţul Neamţ, soţii Daniela şi Gheorghe Grumăzescu, acţionari la Gidacom, judeţul Iaşi, Horaţiu Bonea – consilier al europarlamentarului Ovidiu Silaghi şi patron al Bonvi Impex, din judeţul Satu Mare, şi Sorin-Ioan Oltean, acţionar al A&O Maritime Trading, din judeţul Constanţa. Toţi sunt acuzaţi de evaziune, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.

Şeful ANPC, contrazis de probe

Vinerea trecută, şeful ANPC, Marius Dunca, spunea că nu a ajuns pe rafturile hipermarketurilor carne alterată. Însă, procurorii deţin dovezi că Bogdan Curticiu, administrator la Michelangelo, şi Ioana Curticiu au comis infracţiunea de comercializare de produse alterate, pentru care riscă până la trei ani de închisoare.

Producătorii locali, mai puţin sufocaţi

Producătorii autohtoni sunt principalii câştigători în urma scandalului cărnii expirate. Românii au început să ocolească hipermarketurile şi s-au orientat spre micile magazine ale producătorilor locali. Singurul producător autohton de carne de porc şi mezeluri din vestul României, Combinatul Agroindustrial Curtici, şi-a crescut vânzările cu aproape 60%, în cele 35 de magazine din Timişoara, Oradea şi judeţul Arad. Managerul Combinatului, Dimitrie Muscă, spune că „oamenii au văzut că noi vindem exclusiv din producţie proprie şi au venit să cumpere la noi. Noi tăiem după-amiaza, pentru a avea carne proaspătă a doua zi, în magazine”.

Cristian Nicula, director la Protecţia Consumatorului Cluj, urmărit pentru corupţie

Procurorii DIICOT au extins urmărirea penală împotriva unuia dintre funcţionarii care au protejat reţeaua mafiotă: directorul Comisariatului Regional Cluj al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, Nicula Cris­tian-Vasile. Acesta este urmărit penal pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat.Oficialul nu recunoaşte însă implicarea lui penală: „Am fost prezent pentru audierii la sediul DIICOT. Am luat la cunostinta despre obiectul cercetarilorilor care se efectueaza fata de persoana mea. Vă pot comunica faptul ca nu am avut nicio cunoştinta despre existenta vreunei grupari. Cu atat mai mult, nu am sprijinit in nicio forma gruparea fata de care se efectueaza cercetari in acest dosar”. Comisarul-şef Cristian Nicula a mai subliniat: „Vă pot asigura ca eu personal, prin prisma funcţiei pe care o detin in cadrul ANPC am luat de fiecare data masurile legale care s-au impus in situatia in care institutia a fost sesizata in legatura cu protectia drepturilor consumatorilor si din cate cunosc, la fel au procedat si colegii mei. Sper ca desfăşurarea anchetei va conduce spre aflarea adevarului in cauza”.

Celălalt protector, comisarul-şef Onica Nicolae Marius,de la Punctul de Trecere a Frontierei Vârşnad, este urmărit penal pentru constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală. Pe tura lui intrau în ţară toate transporturile cu carne alterată. El era supranumit „Doctorul” în discuţiile dintre membrii reţelei.

Oana Chiriţă, inculpată

În Referatul procurorilor DIICOT se menţionează „contribuţia penală a inculpatei Chiriţă Oana, care controlează firma Balkarn Trading LTD cu sediul în Cipru”. Aceasta „s-a implicat activ în derularea achiziţiilor intracomunitare, fiind persoana de legătură între Sileanu Andrei, pe de o parte, şi furnizorii externi sau transportatori – pe de altă parte”. Chestionată, Oana Chiriţă s-a arătat vexată şi a precizat că nu are o implicare penală, firma fiind doar un „trader”.

Procurorii DIICOT au însă probe că „inculpata Chiriţă Oana cunoaşte despre activitatea infracţională a grupării coordonate de către Sileanu Andrei şi Seleşiu Sorin, astfel că face demersuri cu scopul de a ajuta în eludarea obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat”.

Principalii membri ai grupării şi rolul lor în „caracatiţa evaziunii”

Filiera Externă

Oana Chiriţă – controlează firma Balkan Trading – Cipru – persoana de legătură între Andrei Sileanu şi furnizorii externi

Filiera Internă

Nivelul I – Andrei Sileanu şi Sorin Seleşiu –coordonatorii reţelei
Controlau achiziţiile externe, destinaţia mărfurilor, circuitul banilor, asigurau protecţia din parte autorităţilor
Nivelul II – Cristian Mirel-Ciocoiu – se ocupa de  înfiinţarea sau cumpărarea societăţilor, racola patroni pentru firme-fantomă din Bucureşti şi judeţele Iaşi, Dâmboviţa şi Covasna; Ştefan Păun, Cezar Lincă, Andrei Băceanu, Ştefan Adulescu – responsabili cu achiziţiile intracomunitare, transportul, încasarea banilor
Nivelul III – Contabilii mafiei: Nicoleta Sileanu, Nicoleta Berbecaru, Crina Moldovan – angajata Michelangelo – întocmeau facturi fiscale, efectuau plăţi fără acoperire legală
Nivelul IV – Transportatorii: Csete Levente – patron SC Cool Trans SRL – schimba facturile de însoţire a mărfii înainte de intrarea în România;
Nivelul V – Persoane din Bucureşti, Iaşi, Covasna şi Dâmboviţa – români şi străini – fără posibilităţi materiale, plătite să fie patroni ai firmelor-fantomă
Nivelul VI – Persoane care asigurau protecţia: Nicolae-Marius Onica – poliţist de frontieră la Vârşnad-Arad şi alte persoane din ANSV şi OPC

Controalele nu i-au oprit

9 noiembrie 2013. Discuţie între capii reţelei. Milionarul Sorin Seleşiu i-a transmis lui Andrei Sileanu următoarea informaţie: „Vine Economicu’ la Piatra Neamţ. … o zis că caută un document de marfă de la Riviera, înseamnă că mâine-i la mine. Păi mai trebuie mâine şi vineri, da’ nu… Nu crezi c-ar trebui să stăm un pic?… Depinde ce acte pot să-mi ia. Înţelegi? …”.

În aceeaşi zi, Seleşiu îl sună pe administratorul firmei Michelangelo, Bogdan Curticiu.

Seleşiu: „… Poliţia Economică acolo, las-o pe fată să scoată repede …”
Curticiu: „Nu este din 17. 10, nu, este din 19 … De la Riviera către Michelangelo… Păi da’, preţul eu pot să-l şterg jos. Că tu nu eşti obligat să le-arăţi … preţul pot să-l ştergi, eu pot să fac cu din-ăla, cu corectoru’ …”

Consfătuiri pentru fentare

Administratorii firmelor Michelangelo, Gidacom Iaşi, M
edasimpex Piatra Neamţ, A&O Maritime Constanţa şi SC Bonvi Impex Satu Mare „cunoşteau despre faptul că marfa provine din achiziţii intracomunitare, precum şi înţelegerea infracţională”, se arată în referatul procurorilor DIICOT. Verificările efectuate la firma Rei Magnum SRL, controlată de cei doi capi ai grupării prin intermediul lui Ştefan Aldulescu, au generat „consfătuiri” între aceştia trei şi Cristian-Mirel Ciocoiu, în data de 27 noiembrie 2013.

Conform procurorilor DIICOT, ei au stabilit ca achiziţia de carne din spaţiul intracomunitar să nu mai fie înregistrată pe Rei Magnum, ci doar ca livrare de către SC Gidacom SRL Iaşi la alte societăţi comerciale: „Deci ce se încarcă la Iaşi, vorbeşte cu ea să încarce pe ei, să nu se mai încarce pe asta…să nu intre nimic…vezi că au fost acolo, la Rei Magnum, la ei acasă, la administrator…n-au voie să deţină nimic”.

După ce Ana Drelciuc, patroana Medasimpex, l-a anunţat că are control a doua zi, Sorin Seleşiu a luat legătura cu Moldovan Crina, angajată la Michelangelo, şi i-a cerut să întocmească o factură către Piatra-Neamţ „ca şi ultima dată”. Tot el i-a ordonat şi lui Csete Levente: „Mâine să n-ajungă maşina la Piatra, numa’ după-amiază…când îi zice… când mă sună doamna, are Antifrauda mâine”.
25 februarie 2014.

Convorbire între Andrei Sileanu şi poliţistul care-le-a deschis graniţa, Nicolae Onica.

A.S.: ” Ă, am acolo unu’”.
N.O.: „S-aştepte confirmare … îi dau pe rând”.

Cazul a fost instrumentat cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii care a monitorizat reţeaua transfrontalieră încă de la începutul anului 2013.

 

(Sursa: evz.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here