Prima dovadă că plantele pot fi considerate „inteligente”. Modul inedit în care scapă de paraziţi

 

Cercetătorii germani au descoperit că plantele sunt mai inteligente decât credeam noi până acum. Un anumit tufiş a găsit un mod inedit prin care poate preveni infestarea cu paraziţi.
 

Dracila a învăţat să scape de propriile sale seminţe atunci când simte că ele au fost infestate de un parazit. Planta pare să aibă o „memorie structurală” care o ajută să anticipeze evenimente viitoare.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Gottingen spune că are „prima dovadă a unui comportament complex la plante”.

Dracila are un mecanism de apărare care îi permite să prevină infestarea cu paraziţi. Planta scapă singură de seminţele bolnave, lăsându-le să cadă pe sol şi opreşte astfel răspândirea bolii.

 

Musca Rhagoletis meigenii îşi depune larvele în fructele dracilei, iar acestea se dezvoltă hrănindu-se cu toate seminţele din fruct, inclusiv cu cele sănătoase.

De exemplu, dacă fructul are două seminţe şi doar una este infestată, planta decide să elimine ambele seminţe, în peste 75% din cazuri. Astfel, sămânţa sănătoasă ajunge pe sol şi este salvată.

Dacă fructul are o singură sămânţă, care este bolnavă, planta o elimină în doar 5% din cazuri. Asta pentru că nu mai există alte seminţe sănătoase în fruct care să rişte să fie infestate sau consumate.

„Este ca şi când planta ar anticipa evenimentele şi ar calcula pierderile pe care le va suferi, acest lucru este surprinzător”, spune cercetătorul Katrin Meyer.

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here