Resetarea pieții imobiliare din Iași. Prețurile locuințelor din imobilele comuniste au început să crească

La Iași, locuinţele noi se ieftinesc, în timp ce apartamentele din blocurile vechi se scumpesc. Specialiştii vin şi cu explicaţii. Cumpărătorii fug de casele noi pentru că sunt la periferie, nu au acces la mijlocele de transport, şcoli şi spitale, iar în unele cazuri, calitatea lucrărilor lasă de dorit.

 

În Iaşi, locuinţele vechi s-au scumpit cu 1,1%, astfel că preţul unui metru pătrat a crescut de la 746 de euro la 754 de euro. În schimb, pentru imobilele nou construite, Iaşul a înregistrat cea mai mare scădere, de 6,3 la sută, de la 971 de euro la finele lui ianuarie la 910 euro pe metrul pătrat util. Prețul a fost reglat de cerere, spun experții imobiliari

„Iaşul se măreşte, asta înseamnă că blocurile noi, o parte din ele, încep să se construiască din ce în ce mai periferic. Sigur, acolo lipsesc şcoli, lipsesc grădiniţe, lipseşte infrastructura, e noroi, e mai trist. Atunci, ei, ca să poate vinde acele locaţii în detrimentul pieţei second, trebuie să lase la preţ”, explică pentru Digi 24 Paul Tehuţu, agent imobiliar.

Cei aflați în căutarea unei locuințe mărturisesc că deşi blocurile noi sunt mai spaţioase, le preferă pe cele vechi pntru că sunt în zone mai bune, dar şi pentru că li se par mai rezistente.

„Asta este practic întrebarea tuturor cumpărătorilor din ziua de astăzi: să mă duc pe bloc nou, uşor periferic, în acelaşi buget sau să iau ceva mai bine poziţionat, dar mai vechi? Trebuie să fiu mai atent şi la alţi factori decât cei care îi văd efectiv – gresie, faianţă, parchet”, atenționează agentul imobiliar.

Sunt însă și destui potenţiali cumpărători atraşi de dotările din blocurile noi.

La Iași cele mai căutate apartamente noi sunt cele cu două camere. Prețul unei astfel de locuințe pornește de la 50.000 de euro şi ajunge până la 80.000 de euro.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here