Investitorii ruşi poftesc deja la „trufele“ din agribusinessul Ucrainei: prima ţintă este un terminal de export la Marea Neagră

 

Miliardarul rus Magomedov Gadjie­vici, cu o avere estimată la 3 miliarde de dolari, şi-a afirmat deja intenţia de a investi 300 de milioane de dolari într-un terminal de export pentru cereale şi pentru containere comerciale în portul ucrainean Mîkolaiv, scrie Thomson Reuters.
 

Mîkolaiv este unul dintre principalele porturi prin care Ucraina exportă cereale şi unul dintre cele mai mari centre de construcţie de nave de la Marea Neagră.

Miliardarul este proprietarul grupului Summa, un holding cu operaţiuni în domeniile logisticii portuare, tehnologiei,  construc­ţiilor, telecomunicaţiilor şi în sectorul petrolului şi gazelor naturale. Gadjievici este cunoscut şi pentru relaţiile strânse pe care le are cu politicienii ruşi. Intenţia Summa vine în contextul în care tensiunile dintre Ucraina şi Rusia continuă, iar Moscova a detaşat trupe în regiunea Crimeea.

Summa Grup deţine o participaţie de 50% la traderul de cereale United Grain Company, controlat de statul rus.

 

„Mîkolaiv este una dintre regiunile cheie pentru economia Ucrainei, este o zonă atractivă pentru investiţii. Aşteptăm ca situaţia politică să se stabilizeze ca să putem începe proiectul“, se arată într-un comunicat al holdingului.

Terminalele de export din porturile ucrainene sunt elemente cheie de infra­structură pentru afacerile exportatorilor de materii prime agricole. Exporturile de grâu, orz, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui re­prezintă una dintre sursele de finanţare ale economiei ucrainene.

Ucraina este unul dintre principalii jucători de pe piaţa internaţională de cereale şi seminţe oleaginoase. De la începutul sezonului comercial agricol Ucraina a exportat 24,7 milioane de tone de cereale, în creştere cu 36,8% faţă de sezonul 2012/2013.

Aceste cantităţi înseamnă încasări de 4-5 mi­liarde de euro pentru companiile producătoare şi pentru exportatorii de produce agricole din Ucraina.

 

Statutul Ucrainei de jucător important pe piaţa cerealelor s-a aflat pe agenda Moscovei încă de la începerea tensiunilor dintre cele două ţări. La puţin timp după ce primele trupe ruseşti au ajuns în Crimeea, presa moscovită a anunţat că Ucraina nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate faţă de China într-un acord privind exportul de porumb în valoare de 3 miliarde de dolari şi care se întinde pe 15 ani.

 

 


(Sursa: zf.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here