Cifră alarmantă: 10 milioane de aplicaţii pentru Android au o componentă dăunătoare

 

 

Aproximativ 10 milioane de aplicaţii instalate pe dispozitive cu sistem de operare mobil Android aveau o componentă dăunătoare la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, potrivit unui raport al dezvoltatorului de soluţii de securitate Kaspersky Lab.
 

Infractorii cibernetici îşi concentrează în continuare eforturile pe telefoanele mobile care rulează sistemul de operare Android, deoarece acesta este cel mai popular din lume.

În 2013 au fost livrate în total, la nivel global, aproximativ 970 milioane de smartphone-uri, potrivit firmei de cercetare a pieţei Strategy Analytics. Dintre acestea, 781,2 milioane (78,9%) au fost terminale cu sistem de operare Android (dezvoltat de Google), 153,4 milioane (15,5%) dispozitive iOS (Apple) şi 35,7 milioane (3,6%) Windows Phone (Microsoft).

Pe 30 ianuarie 2014, magazinul virtual de aplicaţii Google Play includea peste 1,10 milioane de tituri. Magazinele alternative, neoficiale, conţin mult mai multe, iar acestea sunt mult mai susceptibile să aibă componente malware.

 

„Kaspersky Lab a identificat până acum 10 milioane de aplicaţii cu factor de risc, deoarece infractorii cibernetici folosesc, de asemenea, software Android legitim ca vehicul pentru codul malware”, se arată într-un comunicat al companiei.

În majoritatea cazurilor, programele malware au drept ţintă informaţiile financiare ale utilizatorului. De exemplu, acesta a fost cazul cu versiunea pentru mobil a troianului Carberp, care este originar din Rusia. Acesta interceptează datele de autentificare de îndată ce sunt transmise către serverul unei bănci. Potrivit experţilor Kaspersky Lab, majoritatea aplicaţiilor malware pentru Android sunt, în prezent, dezvoltate în Rusia.

 

Pentru a evita infecţiile malware, experţii îi sfătuiesc pe utilizatori să urmeze aceste recomandări:

– Nu activaţi modul „dezvoltator” de pe dispozitiv.

– Nu activaţi opţiunea „instalaţi aplicaţii din surse terţe”.

– Instalaţi numai aplicaţii de pe canalele oficiale.

– Când instalaţi aplicaţii noi, fiţi atenţi la drepturile pe care le solicită.

– Utilizaţi o soluţie antivirus.

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here