Panică: liberalii ieșeni vor vedea caşcavalul doar la telejurnal. Ce directori şi-ar putea pierde posturile şi ce bugete uriaşe le zboară din mână

Alarmă în rândul peneliştilor din Iaşi: începe Marea Fugăreală? Ruperea USL şi probabila ieşire a liberalilor de la guvernare provoacă tulburări în organigrama instituţiilor deconcentrate ale statului. Imediat după alegerile din 2012, PNL şi PSD şi-au împărţit frăţeşte instituţiile cu bani şi cele de control. Ca la domino, plecarea liberalilor din guvern ar duce la sute de înlocuiri din funcţii în judeţele ţării.

 

„Nu dacă, ci când”

Analiştii ieşeni nici măcar nu se mai întreabă dacă liberalii vor fi înlocuiţi din funcţii, ci când va avea loc acest lucru. În opinia analistului ieşean Lucian Dîrdală, o rupere a USL este probabilă înainte de alegerile europarlamentare, dar PSD va evita să facă schimbări majore inclusiv în perioada verii. „În mod evident, dacă va fi o plecare a liberalilor de la guvernare, cu siguranţă vor fi schimbări. Acestea nu vor fi foarte rapide, pentru a nu se agita apele în perioada de campanie electorală. După prezidenţiale însă, sigur vor fi schimbaţi toţi. Eu, însă, nu cred că liberalii vor ieşi acum”, a susţinut Dîrdală.

 

 

Ghicitoare de doi lei: cine-i de la PNL şi cine de la PSD în această fotografie?

„USL nu şi-a îndeplinit promisiunile”

În tabăra liberală, apele sunt tulburi. Directorii susţinuţi de liberali contactaţi de 7Est au refuzat să comenteze posibilitatea înlocuirii lor din funcţii, în timp ce senatoarea Mihaela Popa s-a declarat dezamăgită. „Când am plecat la USL mă aşteptam să nu mai existe directori liberali şi pesedişti, ci doar directori. Aceştia să fie analizaţi în funcţie de competenţă, nu de culoare politică. Sistemul trebuie schimbat, pentru că absolut toate partidele fac la fel. Acum, dacă se iese de la guvernare, eu am un singur mesaj: USL nu şi-a îndeplinit promisiunile”, a afirmat Mihaela Popa.

 

PSD vrea analize

În tabăra cealaltă, reprezentanţi ai PSD vorbesc despre analiza activităţii directorilor pe care i-au susţinut în urmă cu un an. „Din câte cunosc eu logica în care s-a mers până acum, activitatea fiecărui director trebuie analizată. Dacă a avut performanţe, nu e obligatoriu să fie schimbat şi asta s-a văzut de-a lungul mai multor guvernări, când directori de opoziţie au rămas pe funcţii. Oricum, deocamdată este prematur să discutăm despre asta, pentru că liberalii sunt la guvernare”, a declarat deputatul PSD, Constantin Adăscăliţei.

ANAF, integral la PSD

Structurile Ministerului de Finanţe, conduse până de curând de liberalul Daniel Chiţoiu, vor fi, cu siguranţă, printre primele afectate. La Iaşi, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a fost condusă mulţi ani de actualul deputat PNL, Anton Doboş. Reorganizarea ANAF l-a propulsat însă şef al Direcţiei Regionale de finanţe pe social-democratul Ioan Grigoriu. Grigoriu a împlinit însă vârsta pensionării, iar favorit să preia şefia instituţiei era văzut liberalul Ionel Damian. La Vamă ar putea fi schimbat liberalul Ioan Pintilei, un apropiat al liberalilor Doboş şi Chiţoiu.

 

 

 

Păstrată de PDL, ar putea fi schimbată de PSD

Şi zona protecţiei sociale ar putea fi atinsă de valul schimbării. Guvernarea portocalie a menţinut-o în funcţie la AJOFM pe liberala Gabriela Vasilache, dar aceasta a fost secondată de adjunctul Ciprian Necula, membru PDL. Ajuns la putere, USL a păstrat perechea de directori Vasilache-Necula, dar ruperea alianţei de guvernare ar putea duce la schimbarea ambilor din funcţii. O situaţie mai complicată este la Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială. Directorul Andrei Buiceag a fost susţinut de senatorul Mihaela Popa, pe vremea în care aceasta era membru PDL. Parlamentarul a trecut apoi la liberali, iar Buiceag a fost menţinut în funcţie cu susţinerea ei, deşi a continuat să fie membru PDL. În ultima perioadă, Andrei Buiceag a fost în concediu pentru creşterea copilului, iar de la începutul lunii funcţia sa a fost preluată interimar de Costel Grojdea. Motivul oficial al înlocuirii temporare a fost acela că Buiceag este cercetat penal.

 

 

 

Verişorii Grigoraş pot zbura şi ei

Printre directorii liberali care ar putea fi schimbaţi se numără şi verişorii Grigoraş. Radu Grigoraş (foto) a ajus şef la Oficiul de Cadastru la începutul anului trecut. Fost jurist în cadrul Corpului de Control al prefectului, Radu Grigoraş a recurs la un artificiu pentru a ajunge şef. Pentru că nu îndeplinea criteriile impuse de lege, Grigoraş s-a înscris la un concurs pentru un post de registrator şef în Bihor, la Oficiul din Aleşd. După o zi de la câştigarea concursului, a fost detaşat la Iaşi. La rândul său, Marian Grigoraş a ajuns şef regional la Protecţia Consumatorilor în 2012, după ce a lucrat mai mulţi ani ca jurist al instituţiei.

 

Creţu, de la Ape, cu valiza la uşă

Una dintre cele mai importante înlocuiri ar putea viza Inspectoratul Şcolar Judeţean. Camelia Gavrilă a ocupat în mai multe rânduri fotoliul de Inspector General şi, în 2012, se vehicula o eventuală numire a sa într-un post de secretar de stat. În calitate de inspector general, Gavrilă coordonează activitatea a circa 12.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar, fiind una dintre persoanele cu influenţă asupra unei părţi din electoratul de dreapta. Vizaţi de schimbări ar putea fi şi Ciprian Paraschiv, coordonatorul zonal al Agenţiei pentru Tineret şi Sport, Narcis Tăbăcaru de la Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici, Mijlocii şi Cooperaţie, dar şi Corneliu Creţu de la Direcţia Apelor Prut, un apropiat al lui Relu Fenechiu.

 

Frăţie la APIA şi APDRP

La instituţiile care administrează fonduri europene schimbările nu se pot face brutal pentru a evita reacţia UE, dar PSD şi PNL şi-au împărţit, până acum, frăţeşte APIA şi APDRP. La APIA, liberalul Paul Kmen a fost tras anul trecut pe linie moartă şi înlocuit cu social-democratul Sergiu Jităreanu.

La APDRP în schimb, PDL-istul Liviu Bulgaru a rezistat în funcţie aproape doi ani de la schimbarea puterii. Pentru că este cercetat într-un dosar penal, Bulgaru a fost suspendat, iar de activitatea instituţiei se ocupă liberalul Anghel Ficu. Şi la nivel local APDRP este condus de un liberal. Eugen Ţicău a ocupat, în urmă cu un an, postul de şef al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Prin susţinerea de către liberali, în cumpănă ar mai fi posturile  de directori de la  Casa Judeţeană de Asigurări (Robert Dâncă), Casa de Cultură a Studenţilor (Adrian Căliman), Direcţia pentru Agricultură (Neculai Olariu), Agenţia pentru Domeniile Statului Iaşi (Lorin Urcaciu), Garda Naţională de Mediu (Cătălin Beleca).  

 

Doi „tehnocraţi”

Singurii directori din Iaşi care nu au fost atinşi de schimbările politice în ultimii 15 ani sunt Adriana Grecu, de la Casa de Pensii, şi Gheorgh
e Chirilă, de la Direcţia Judeţeană de Statistică. Gheorghe Chirilă nu este membru sau simpatizant al niciunul partid, în timp ce Adriana Grecu este membru PSD fără a activa însă în cadrul structurilor de partid.

 

 

Miza funcţiilor de ţinute de liberali

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean – unul dintre cei mai mari angajatori din judeţ, sume importante destinate achiziţiilor publice, implicat în proiecte din fonduri europene.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate – alocarea de bani pentru spitale, cabinete medicale, furnizori de aparatură medicală.

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – sursă excelentă de informaţii, aici fiind înregistrate toate tranzacţiile imobiliare. Control asupra tuturor operaţiunilor imobiliare.  

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă – implicare în multe proiecte din fonduri europene, achiziţii în domeniul consultanţei.

APIA, APDRP – fonduri mari pentru fermieri, proiecte de diferite tipuri în domeniul agriculturii.

Direcţia Apelor Prut – sume mari pentru lucrări de amenajare a cursurilor râurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here