Expunerea copiilor la substanţe chimice, mai mare ca niciodată. Lista chimicalelor care produc tulburări neurologice la copii

 

 

În ultima vreme, există o incidenţă mai mare ca oricând a unor probleme neurologice precum autismul, ADHD sau dislexia în rândul copiilor. Deşi creşterea numărului de cazuri are legătură şi cu îmbunătăţirea tehnicilor de diagnosticare, aceasta nu este singura explicaţie.
 

Expunerea la o serie de substanţe chimice a copiilor mici sau chiar mamelor însărcinate au un efect negativ asupra lor, reducând coeficientul de inteligenţă şi provocând tulburări de comportament, informează Time. Iar aceasta este acum mai intensă ca niciodată.

Potrivit unui studiu din 2006 realizat de oamenii de ştiinţă de la Harvard şi Mount Sinai, există cinci substanţe chimice care au efecte negative asupra dezvoltării creierului copiilor mici sau al fetuşilor: plumbul, metil-mercurul, bifenilii policloruraţi (se găsescu în transformatoare, motoare şi condensatori), arsenicul (poate fi găsit în şi în apă şi în sol) şi toluenul (se foloseşte în diluant, lac de unghii şi produse pentru bronzat). Iar expunerea la aceste cinci chimicale a fost asociată cu diferite schimbări în dezvoltarea neuronilor, dar şi cu performanţe reduse la şcoală, comportamente nocive şi coeficiente reduse de inteligenţă în rândul copiilor.

 

Recent, aceiaşi cercetători au adăugat pe listă alte şase chimicale industriale nocive care pot dăuna dezvoltării creierului: mangan (se găseşte chiar în apa potabilă şi duce la hiperactivitate şi performanţă redusă la calculele matematice), fluor (poate duce la scăderea cu şapte puncte a coeficientului de inteligenţă), clorpirifos, diclordifeniltricloretanul, tetracloroetilenă, şi eteri de difenil polibromuraţi – acestea se găsesc în pesticide şi solvenţi şi pot provoca probleme în dezvoltarea socială şi comportamente agresive.

Oamenii de ştiinţă au adăugat că nu pot identifica o legătură cauzală strictă între expunerea la o astfel de substanţă dăunătoare şi probleme în dezvoltarea neurologică a copiilor. Ce au identificat însă cu certitudine este legătura dintre nivelurile crescute ale acestor substanţe în probele de sânge şi urină ale femeilor însărcinate şi tulburări în dezvoltarea neurologică a copiilor lor. Creierul în dezvoltare al copiilor este vulnerabil la aceste chimicale, iar efectele produse sunt permanente. 

 

„Cea mai mare îngrijorare a noastră este că din ce în ce mai mulţi copii din întreaga lumea sunt expuşi la substanţe toxice neidentificate şi care le erodează inteligenţa, provoacă un comportament problematic, limitând posibilităţile lor de viitor”, au notat cercetătorii.

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here