Cum să scăpăm de sforăit: cauze, urmări și remedii

Ţi s-a spus vreodată că nu este prea plăcut să se doarmă cu tine în cameră, pentru că sforăi? Sau poate partenerul tău de viaţă suferă de această problemă, aşa că orele tale de somn sunt numărate noapte de noapte? Ai observat cumva că şi cel mai mic membru al familiei prezintă acest comportament nocturn? Problema ta are rezolvare! Sforăitul afectează o mulţime de persoane, iar cauzele şi remediile sunt variate.

 

Cauzele şi urmările sforăitului
Sforăitul afectează aproximativ 40% din populaţia masculină şi 25% din cea feminină. Nu trebuie trecut cu vederea nici factorul de vârstă. Astfel, o treime din adulţii între 55 şi 85 de ani produc acest zgomot mai înalt, mai jos, mai ascuţit sau mai gutural în timpul somnului. Dacă această problemă medicală nu este rezolvată, urmările pot fi neplăcute. Cele mai importante dintre acestea se referă la starea de oboseală accentuată în timpul zilei şi la problemele cardiace apărute din cauza întreruperii procesului de respiraţie pe o perioadă semnificativă de timp, de până la 10 secunde. În acest din urmă caz, vorbim despre apneea de somn.

Cauzele sforăitului sunt variate:
– existenţa unei vegetaţii nazale (a polipilor), afecţiune cunoscută sub denumirea de adenoidita, mai frecvent întâlnită în rândul copiilor;
– muşchi ai gâtului cu un tonus scăzut, cauzat de cele mai multe ori de vârsta înaintată;
– blocarea cailor aeriene superioare în urma unor infecţii şi a răcelilor netratate;
– alergiile;
– deviaţia de sept nazal;
– obezitatea, care duce la depunerea grăsimii în zona gâtului;
– unele medicamente care au rolul de a relaxa musculatura gâtului;
– consumul de alcool inhibă parţial capacitatea creierului de a controla căile aeriene.

Cum să scăpăm de sforăit: prevenţie şi remedii
Dacă juniorul familiei sforăie, este cazul să îl duci la un medic specializat în afecţiuni ORL. Acesta îţi poate spune dacă problema este cauzată de vegetaţia adenoidă sau dacă micuţul are o deviaţie de sept. De asemenea, îţi poate prezenta o schemă de tratament potrivită vârstei copilului.
Atunci când întrebarea „Cum scăpăm de sforăit?” se referă la un adult, trebuie să cercetăm cu atenţie datele problemei, de la un consult de specialitate, pentru a elimina eventualele cauze medicale, până la analizarea obiceiurilor zilnice ale persoanei în cauză.
Aşadar, trebuie să avem în vedere greutatea celui care sforăie şi afecţiunile de care acesta suferă. În plus, este bine să se renunţe la fumat şi să se evite consumul de alcool. Nici sedativele nu sunt binevenite în cazul sforăitului, pentru că ele au proprietatea de a relaxa muşchii. Totuşi, atunci când medicaţia de acest gen este necesară, problema trebuie discutată cu medicul curant, pentru a se putea elimina orice îndoială.

Iată ce poţi face pentru a preveni sforăitul în timpul somnului:
– respectă un orar corect de odihnă;
– ridică partea de pat unde ţii capul noaptea cu ajutorul unor bucăţi de material solid. Aceasta este o metodă mai eficientă decât cea care presupune folosirea mai multor perne pentru sprijinirea capului;
– încearcă să ai o activitate fizică moderată zilnic, pentru a-ţi îmbunătăţi tonusul muscular;
– eliberează-ţi căile nazale înaintea somnului prin suflarea nasului;
– dormi pe o parte;
– foloseşte un umidificator pentru aerul din camera în care dormi, pentru a preveni iritarea mucoasei căilor aeriene pe timpul nopţii, din cauza uscăciunii;
– evită consumul de produse lactate înainte de culcare, pentru că acestea sporesc cantitatea de mucus ce îţi poate obstrucţiona căile respiratorii.

Iată şi nişte exerciţii pe care le poţi efectua pe timpul zilei, pentru a ameliora problema sforăitului:
1. Repetă fiecare vocală din alfabet timp de trei minute.
2. Pune vârful limbii în vârful dinţilor de jos şi du podul limbii către gât vreme de trei minute în fiecare zi.
3. Ţine gura deschisă şi mişcă mandibula către dreapta. Rămâi în această poziţie pentru 30 de secunde şi repetă exerciţiul, mişcând mandibula către stânga.
4. Deschide gura şi încordează-ţi muşchiul gâtului vreme de 30 de secunde.

Pentru a obţine rezultatele dorite, toate aceste exerciţii trebuie repetate de trei-cinci ori pe zi.
Pe lângă toate acestea, un medic de specialitate îţi poate oferi alternative, cum ar fi intervenţiile chirurgicale şi utilizarea unor dispozitive menite să menţină căile respiratorii deschise pe durata somnului.

(Sursa: divahair.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here