Un asteroid de mărimea un STÂNCI URIAȘE va trece pe lângă Pământ la noapte

Un asteroid de mărimea unei stânci uriaşe, denumit 1998 QE2, va trece în noaptea de 31 mai spre 1 iunie pe lângă Pământ.

 

Asteroidul, conform estimărilor făcute de experţi ai Agenţiei spaţiale americane NASA, este de 9 ori mai mare decât dimensiunea navei de croazieră Queen Elizabeth 2 – unul din cele mai mari pacheboturi din lume. 

 

Un asteroid cu diametrul de 2,7 kilometri se va apropia de Terra vineri noaptea, fără a genera riscul unei coliziuni, întrucât va trece la 5,8 milioane de kilometri de planeta noastră, o distanţă de 15 ori mai mare decât cea dintre Terra şi Lună, a anunţat NASA.

 

Deşi acest asteroid, denumit 1998 QE2, nu prezintă niciun interes pentru oamenii de ştiinţă care se concentrează asupra corpurilor cereşti potenţial ameninţătoare pentru Terra, el va fi monitorizat de astronomii care încearcă să descopere secretele acestor vizitatori din spaţiu. „Asteroidul 1998 QE2 reprezintă o ţintă de mare interes pentru radiotelescopul Goldstone din California şi pentru telescopul Arecibo din Puerto Rico, pentru că sperăm să obţinem imagini de înaltă rezoluţie, care ar putea să dezvăluie multe caracteristici ale suprafeţei sale”, a explicat astronomul Lance Benner, coordonator ştiinţific al radarului Goldstone, aflat la Jet Propulsion Laboratory pe care NASA îl deţine în oraşul californian Pasadena.

 

Fotografiile care vor fi făcute cu acest telescop vor permite vizualizarea, succesivă, a unor zone cu diametre de 3,75 metri, de la o distanţă de aproape 6 milioane de kilometri. „De fiecare dată când un asteroid se apropie atât de mult de Terra, el oferă o importantă ocazie ştiinţifică de a-l studia în detaliu, pentru a-i cunoaşte mărimea, forma, mişcarea de rotaţie şi caracteristicile suprafeţei sale, iar toate aceste lucruri pot să ne lămurească în legătură cu originile sale”, a adăugat el. „Vom folosi totodată noile măsurători pentru a reevalua distanţa faţă de Terra şi viteza lui de deplasare, fapt care ne va permite să ameliorăm calculelele noastre despre oribita şi traiectoria lui, departe, în viitor”, a precizat astronomul american. Mai mult pe realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here