Medicii de familie critică noile reţete, care i-ar afecta şi pe ei, şi pe pacienţi

Reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov se declară nemulţumiţi de noile reţete, care trebuie prescrise din februarie în conformitate cu o directivă europeană, ei reclamând că acestea îi afectează şi pe ei, şi pe pacienţi, inclusiv la capitolul bugetului pentru medicamente.
 

„De la 1 februarie 2014, prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu se va face pe baza unui nou formular, de către medicii care au, potrivit legii, dreptul de a prescrie în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Ordinul comun al MS şi CNAS care modifică formatul reţetelor electronice va îngrădi şi mai mult practicarea medicinei ca profesie liberală, şi nu mă refer doar la medicina familiei. Într-o profesie liberală, nu poţi discuta de o muncă normată, limitarea timpilor de consultaţie, de o direcţionare a prescripţiilor, de limitarea dreptului medicului de a alege ce consideră că este cel mai bun pentru pacienţii săi, de a restricţiona prescrierile doar pentru anumite specialităţi medicale, dacă nu sunt în concordanţă cu competenţele obţinute şi cu ghidurile moderne de practică medicală”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Sandra Alexiu, secretar al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Potrivit medicului, din februarie, reţeta cuprinde o nouă secţiune, „Justificare medicală prescriere Denumire comercială”, în care se vor menţiona succint situaţiile pentru care medicamentul a fost prescris pe Denumire comercială, în conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru. Practic, medicii care eliberează reţeta vor justifica alegerea medicamentelor prescrise, în cazul în care aleg să prescrie direct pe denumire comercială, adică numele medicamentului, aşa cum se găseşte acesta la raft.

Până acum, spun medicii de familie, exista o astfel de îngrădire în prescripţiile medicale, dar justificarea alegerii unui anume medicament, adică utilizarea denumirii sale comerciale pe reţetă, trebuia trecută în fişa pacientului sau în registrul de consultaţii. Acum, se implementează aceste justificări şi în formularul de reţetă.

 

Mediciii susţin că ordinului comun va avea efecte negative asupra pacienţilor, care, în funcţie de banii disponibili, ar putea primi un alt medicament din aceeaşi clasă, de fiecare dată când merg la farmacie.

„Preţul se poate schimba de la o lună la alta, dar schimbarea medicamentului prescris duce la pierderea controlului asupra stabilităţii bolii. Diferenţele de preţ între diverse tipuri de medicamente cu aceeaşi substanţă activă sunt exclusiv suportate de pacient, aşa că şi farmaciile vor fi stimulate astfel să vândă medicamentul la care pacientul plăteşte mai mult, deci nu se vor aproviziona cu medicamente foarte ieftine, aşa cum, de altfel, se întâmplă şi astăzi. Dacă mai adăugăm şi confuziile stârnite de denumiri asemănătoare ale unor medicamente cu efecte complet diferite, ne putem doar imagina efectul indiscutabil al acestei noi măsuri”, explică preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Rodica Tănăsescu.

Reprezentanţii medicilor de familie consideră „o glumă” să scrie pe reţete justificări pentru alegerea medicamentelor.

„Poţi argumenta, desigur, cu experienţa personală în utilizarea anumitor forme terapeutice, cu exemple din ghidurile de practică, poţi specifica ‘sic volo’ – o expresie folosită în medicină pentru a te plasa deasupra oricărui argument cu propria decizie responsabilă şi asumată – sau poţi cita link-uri pentru resursele folosite la documentarea privind prescrierea respectivă. E interesant de văzut cum se gândeşte legiutorul să cuantifice aceste justificări şi cum le va folosi în viitor”, a completat dr. Sandra Alexiu.

Noua reţetă conţine, în josul paginii, şi menţiunea „Foloseste-ţi drepturile ! Alege să fii corect informat! La întocmirea reţetei, solicită medicului precizări privind preţurile medicamentelor recomandate”, criticată, de asemenea, de medici.

 

După părerea mea, această măsură frizează absurdul. Preţurile medicamentelor sunt de discutat în farmacie, unde există activitate comercială, dar medicul trebuie lăsat să îşi exercite profesiunea. Cum credeţi că ar fi posibil să mergem la piaţă şi să solicităm acolo doza de antibiotic necesară sau de la agenţia de bilete de tren să solicităm cursul valutar?„, spune dr. Alexiu.

Acelaşi medic este de părere că a cere doctorilor să consilieze pacientul privind preţul prescripţiilor eliberate este de neconceput. Cu toate astea, măsura este deja realitate, fiind publicată în Monitorul Oficial, cu aplicabilitate de la 1 februarie.

„Directiva europeană invocată de fiecare dată când apare o nouă idee de ‘eficientizare’ este, în realitate, un document extrem de flexibil, care permite adaptarea la realităţile naţionale, însă este folosită de fiecare dată ca notă de fundamentare pentru orice nouă aberaţie gândită din birouri pentru practicienii din cabinete şi spitale. Mai mult, directiva citată ca referinţă – nr. 52/2012 – are rolul specific de a facilita recunoaşterea prescripţiilor medicale în orice stat al Uniunii Europene, prin urmare cuprinde o listă de elemente obligatoriu de inclus în orice prescripţie medicală, elemente care permit verificarea autenticităţii documentului şi autoritatea emiţătorului acesteia”, mai spun reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Pe de altă parte, spun medicii de familie, noul formular de reţetă „- electronică în teorie, dar cu varianta neaoşă printată obligatorie, dublu semnată, dublu ştampilată şi desigur dublu parafată – va cuprinde atât telefonul sau faxul medicului, neapărat cu prefixul de ţară, cât şi adresa de mail a medicului care prescrie şi semnează reţeta”. „Totuşi, directiva europeană precizează: ‘Deoarece impactul general al asistenţei medicale transfrontaliere este limitat, lista neexhaustivă de elemente ar trebui să se aplice numai în cazul prescripţiilor destinate a fi folosite în alt stat membru’. Altfel spus, includerea adresei de mail a medicului, numărul de telefon/fax al acestuia precum şi toate celelalte date inserate în cuprinsul reţetei devin obligatorii doar în cazul reţetelor prescrise pentru uz transfrontalier. Pentru uz intern, niciuna dintre aceste date nu era necesară pe reţetă! Cum să vorbim de reţetă pentru asistenţa transfrontalieră când reţetele eliberate într-un judeţ nu sunt valabile în altul?”, subliniază dr. Tănăsescu.

Reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov mai spun că, în opinia lor, soluţiile de eficientizare a sistemului din România sunt concepute de birocraţi excesiv de dedicaţi, care nu calculează impactul populaţional al măsurilor pe care le decid. „Nenumărate astfel de decizii au fost luate în timp şi nu au dus nicăieri, dar nu ne putem vindeca de ineficienţă. În România, funcţionează perfect principiul ‘să facem totul pentru a îngreuna totul’, sau ‘de
ce să nu fie greu, dacă se poate?’ „, mai spun medicii.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, a eplicat, marţi, că medicul trebuie să îi explice pacientului de ce îi prescrie un medicament anume, folosind denumirea comercială, şi nu substanţa activă, folosind denumirea comună internaţională.

 

Este nevoie ca medicul să dea explicaţii atunci când prescrie un medicament pe denumire comercială şi nu pe DCI (denumirea comună internaţională, n.r.). În cazul în care a trecut denumirea comercială atunci el trebuie să informeze pacientul în legătură cu opţiunea terapeutică pentru un anumit medicament„, a spus Buşoi, marţi, într-o conferinţă.

Preşedintele CNAS a arătat că această reglementare, în vigoare din 1 februarie, a fost adoptată pentru transpunerea unei directive europene.

Tot de la 1 februarie există un nou tip de formular pentru reţete, care respectă de asemenea o directivă europeană. Astfel, pe noul formular trebuie trecute datele medicului care a emis reţeta, inclusiv un număr de telefon. Medicul nu este obligat să-şi treacă numărul personal de telefon, ci îl poate trece pe cel de la cabinet, a menţionat Buşoi.

 

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here