Adevărul gol-goluț. Pe descentralizare, IAȘUL DĂ FALIMENT ÎNTR-O LUNĂ. Asistații social copleșesc bugetele locale

Avem 151.131 de angajaţi în judeţul Iași şi 310.000 de asistaţi social, record în România. Se adaugă 175.000 de pensionari şi peste 15.000 de şomeri. 3,3 persoane stau pe umerii unui singur salariat, astfel că impozitarea muncii sufocă firmele.

 

Angajaţii Iaşului pierd cu paşi repezi lupta numerică cu cei care apelează la buzunarul statului pentru supravieţuire. Pensionarii şi asistaţii social, fie ei şomeri sau nu, au depăşit cu mult numărul angajaţilor. Mai mult, nimeni nu ştie câţi dintre angajaţi sunt la stat, iar o eventuală autonomie financiară ar duce judeţul la faliment în mai puţin de o lună.

 

Sunt „disponibili” 150 mii de ieşeni apţi de muncă

Raportul dintre angajaţii din judeţ şi cei care depind de bugetul asigurărilor sociale este îngrijorător dar explică, în acelaşi timp, nivelul ridicat de taxare a forţei de muncă. Potrivit datelor oficiale, un singur angajat ieşean susţine financiar plăţile făcute de stat către 3,3 persoane. La Iaşi sunt angajate cu contract de muncă 151.131 persoane. Dacă ne raportăm la o populaţie activă de circa 310.000 locuitori, concluzia este că doar jumătate dintre cei apţi de muncă lucrează în mod legal.

 

Şomerul de 2.600 de lei pe lună

Cei 15.639 de şomeri înregistraţi în judeţ înclină şi ei balanţa în defavoarea autonomiei economice ieşene. Însă, numai 4.157 ieşeni din cei 15.639 înregistraţi primesc indemnizaţie de la stat, restul supravieţuind din surse incerte.
Conform ultimelor statistici ale Casei Judeţene de Pensii Iaşi, sunt 175.772 de pensionari. Aşadar, numărul pensionarilor a depăşit cu 24.000 de persoane numărul celor care lucrează cu carte de muncă. Această situaţie a dus şi la apariţia unui deficit semnificativ în scriptele instituţiei. „În 2013 avem venituri de 698,9 milioane de lei, cheltuieli de 995,7 milioane de lei şi un deficit de 296,8 milioane de lei, dar nu cunoaştem situaţia pe decembrie”, susţine Adriana Grecu, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Iaşi.

 

Asistaţi = salariaţi + pensionari

Asistaţii social sunt, însă, cea mai mare povară asupra bugetului asigurărilor sociale. În judeţ sunt înregistrate circa 310.000 persoane, adică o cifră similară cu cea a salariaţilor şi a pensionarilor în total. Doar într-o singură lună suma plătită pentru prestaţii sociale se ridică la 29,6 milioane lei, judeţul fiind unul fruntaş în acest domeniu. „Grosul” banilor pleacă la sate, unde sărăcia predomină. În Iaşi, spre exemplu, sunt 356 beneficiari de venit minim garantat în timp ce la Ţibăneşti sunt 250.

 

Se fură ajutoare sociale

Sumele mari plătite ca ajutoare sociale au determinat controale încrucişate în bazele de date ale mai multor instituţii. În 2013 au fost depistate 136 de persoane care au primit venit minim garantat fără drept şi au de returnat 149.000 lei. Potrivit AJPIS, cele mai multe cazuri au fost la Belceşti, Brăieşti şi Golăeşti . De asemenea, alocaţia pentru susţinerea familiei trebuie returnată de 711 ieşeni, cei mai mulţi din Bălţaţi, Deleni şi Erbiceni. În această situaţie, statul are de recuperat circa 376.000 lei. În ambele situaţii, şansele de a recupera banii de la familiile sărace sunt nule.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here