Liberal cu ștaif acuzat că a țepuit statul cu 2,27 milioane de lei

Șeful PNL Suceava, Marius Zmău, a fost trimis în judecată, fiind acuzat de evaziune fiscală şi de un prejudiciu de 2,27 de milioane de lei adus bugetului statului, precum şi de afaceri cu firme-fantomă controlate de cetăţeni romi care nu ştiau să scrie.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava l-au trimis în judecată, în urmă cu două zile, pe şeful liberalilor din municipiu, Marius Zmău, pe care îl acuză de evaziune fiscală făcută prin firma sa, Casa Plus SRL.

 

Conform anchetatorilor, Zmău ar fi ţepuit statul cu 2,27 de milioane de lei. În plus, la controalele făcute de Garda Financiară Suceava s-a constatat că din gestiunea firmei liberalului s-au „evaporat” mărfuri în valoare de 6,89 de milioane de lei.

 

Evaziunea fiscală a fost făcută prin operaţiuni fictive cu facturi emise de firme fantomă, aparţinând unor cetăţeni de etnie romă, din judeţul Iaşi.

 

Procurorii au început cercetările în octombrie 2011, după ce au fost sesizaţi de comisarii Garzii Financiare Sceava că, în urma unui control, au fost descoperite indicii privind săvârşirea unor fapte de evaziune fiscală în activitatea firmei.

 

Importator şi distribuitor de materiale de construcţii şi instalaţii sanitare, societatea lui Zmău deţine mai multe magazine şi depozite în judeţ.

 

În rechizitoriu se arată că, în calitate de administrator al firmei, Marius Zmău „nu a evidenţiat în contabilitatea societăţii operaţiunile comerciale din perioada 2009 – iunie 2011, constatându-se o lipsă în gestiunea de mărfuri în valoare de 6,89 de milioane de lei”. Pentru marfa respectivă, Casa Plus nu a achitat către bugetului de stat nici TVA, nici impozit pe profit.

 

 

Marfă vândută la negru

În timpul urmăririi penale, Zmău a explicat că marfa de 6,89 de milioane de lei (circa 1,5 milioane de euro) „s-a depreciat din cauza manipulării defectuoase”. Procurorii susţin, însă, că produsele au fost vândute la negru de angajaţii firmei. „Zmău, în calitate de administrator, nu a înregistrat în evidenţele contabile toate operaţiunile efectuate, le-a permis salariaţilor vânzarea mărfurilor fără evidenţierea activităţii în documente contabile şi nu a dispus niciodată inventarierea gestiunilor”, se arată în rechizitoriu.

 

Pentru a evita plata impozitului pe profit către bugetul de stat, în perioada ianuarie 2010 – ianuarie 2011, firma liderului liberal a înregistrat în contabilitate 80 de facturi emise de firmele SC Alumin Pretotub SRL, administrată de Ionel Stănescu, şi SC Umbrărescu SRL, administrată de Lina Stănescu, ambii din Hârlău, judeţul Iaşi. În rechizitoriu se arată că, în cazul lui Ionel Stănescu, „semnatarul nu ştie să scrie şi să citească”. Procurorii au constatat că operaţiunile comerciale înscrise în cele 80 au fost fictive. Mai mult, mijloacele de transport înscrise în facturi nu figurează ca înmatriculate sau nu aveau capacitatea fizică de a transporta mărfurile respective. Procurorii susţin că sumele achitate către cele două firme, 464.000 de lei, au fost defapt scoase „la negru” din contabilitatea firmei.

„Nu am nimic de declarat despre acest dosar. Las judecătorii să-şi facă treaba”, a fost singura reacţie a lui Marius Zmău.

 

Datornic la 40 de firme şi 7 bănci

În urma controalelor inspectorilor financiari, în noiembrie 2011, Marius Zmău a solicitat Tribunalului Suceava intrarea în insolvenţă a firmei sale. Planurile de organizare depuse de administratorul judiciar nu au funcţionat, motiv pentru care magistraţii au dispus intrarea în faliment a Casa Plus SRL. Datoriile pe care creditorii trebuie să le recupereze de la firma liberalului sunt de peste 30 de milioane de lei. Valoarea totală a bunurilor societăţii a fost însă evaluată la doar 15 milioane de lei. Printre creditori se numără Direcţia de Finanţe Publice, şapte bănci şi peste 40 de societăţi comerciale.

 

Dosarele penale îi urmăresc pe liberalii suceveni

Marius Zmău a intrat în politică în anul 2009, la PNL, unde preşedintele organzaţiei judeţene este cumătrul său, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu. În octombrie 2010, Zmău a devenit preşedinte al organizaţiei municipale. Acesta nu este, însă, singurul lider liberal sucevean cu probleme penale.

 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ilie Niţă, este cercetat în două dosare penale pentru emiterea unor file CEC în alb, iar într-un alt dosar, pentru braconaj, după ce a împuşcat ilegal o căprioară şi patru potârnichi.

 

Consilierul local al municipiului Suceava, Marcel Dan Roibu este anchetat pentru exercitare fără drept a profesiei, înşelăciune, şi folosirea fără drept a denumirilor şi însemnelor de avocat, acesta făcând parte din aşa-numitul „Barou Bota”.

 

Nicolai Vranău, fost preşedinte al organizaţiei PNL Câmpulung Moldovenesc, consilier local, este urmărit penal de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu într-un dosar vizând achiziţionarea unei clădiri pentru sediul poliţiei din localitate.

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here