Premieră în medicina românească. La Iaşi, se vor putea face teste de determinare a predispoziţiei la cancer

Angajaţii Departamentului de Oncogenetică din Iaşi, singurul de acest tip din România, au efectuat, în premieră naţională, un test de determinare a predispoziţiei la cancer.

Departamentul funcţionează în cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iaşi şi a fost dotat cu instrumentar suficient de performant pentru a putea determina predispoziţia la cancer doar prin efectuarea unei analize, la nivel molecular, a unei probe de sânge.

 

Primele teste de acest tip au fost efectuate la Iaşi la sfârşitul săptămânii trecute în laboratorul de Diagnostic Molecular al Departamentului de Oncogenetică. Cinci persoane au participat la testul experimental, iar rezultatele urmează a fi aflate într-un interval situat între 8 şi 12 luni.

 

Subiecţii vor afla dacă sunt sau nu predispuşi ereditar la cancer. Ulterior, dacă rezultatul este pozitiv, pacienţii vor intra într-un program personalizat de supraveghere intensivă, dublat de chimioterapie preventivă sau de intervenţii chirurgicale profilactice.

 

Costurile testării sunt însă prohibitive. Este nevoie de 3.000 de euro pentru efectuarea testului complet şi de alţi 300 pentru verificarea predispoziţiei la rudele subiectului deja invetigat.

 

Pe de altă parte, în acest moment, Departamentul de Oncogenetică din Iaşi poate determina doar predispoziţia la cancer mamar sau ovarian.

 

„Avem intenţia ca 100 de persoane să fie investigate, cheltuielile fiind acoperite din fondurile Universităţii pentru că suntem convinşi de responsabilitatea socială care pe care o are o universitate de medicină. Cel mai apropiat centru unde puteau fi efectuate aceste investigaţii era Viena”, a spus Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, în subordinea căreia se află Departamentul de Oncogenetică.

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here