OMUL-PĂIANJEN DIN BELCEȘTI. Un profesor de ţară a creat cea mai frumoasă sală de sport din Moldova

Ştefan Albu a spus că elevii se plictiseau la orele sale, astfel că a dotat sala cu un perete de escaladă, cu tiroliană şi jocuri de cabluri. E un mic Parc Aventura, realizat doar din sponsorizări şi fonduri extrabugetare. E o bucurie pentru nişte copii atât de săraci, încât unii dintre ei nici măcar Iaşul nu l-au văzut.

 

Un exemplu demn de urmat. Un profesor de Sport din comuna ieşeană Belceşti a revoluţionat orele de clasă. Elevii nu mai fug de orele de sport, care, în general, sunt plictisitoare din cauza exerciţiilor învechite, predate de zeci de ani.
Inspirat de călătorii, Ştefan Albu, cadru didactic la Liceul Tehnologic ”V.M. Craiu” din Belceşti, a transformat din temelii sala de sport a unităţii de învăţământ din localitate. Este singura unitate de învăţământ din ţară dotată cu un astfel de echipament.

 

Fetelor nu le e frică să se caţere

Parc de aventuri

Totul a început în 2011, când profesorul a vizitat Parc Aventura din Braşov. Impresionat de multitudinea de echipamente pusă la dispoziţia clienţilor, Ştefan Albu s-a gândit că poate face un lucru asemănător şi pentru elevii din Belceşti. Zis şi făcut. Cu ajutorul sponsorilor, a cumpărat un panou de escaladă ce a fost montat în sala de sport a liceului. ”Financiar, am fost ajutat de directorul şcolii cu suma de 6.000 de lei. Am fost ajutat şi de Daniel Lupu, de la <Service 4×4> din Iaşi. Şi cei de la Parc Aventura m-au ajutat cu echipamente. Au sponsorizat cu materiale în valoare de 4.500 lei. Am colaborat şi cu proprietarii unor săli profesionale de căţărat, care s-au arătat surprinşi de ce am realizat în comună la noi. Am adus un sport extrem de scump de care elevii beneficiază gratis. A fost nebunia noastră. M-am plictisit să fac ore clasice de sport”, a precizat profesorul Albu. În 2013 a completat sala de sport cu o tiroliană şi cu jocuri pe cabluri.

 

Sport lipsit de riscuri

Profesorul susţine că toate echipamentele achiziţionate au certificate de calitate şi că nu există nici un pericol pentru cei care folosesc panoul de escaladă, ce are o înălţime de 9 metri. ”Conform manualului de siguranţă, se impune un singur sistem de siguranţă, hamuri carabine. Noi am triplat sistemul de siguranţă. Tot ce îţi trebuie este să ai tenişi în picioare şi să fii îmbrăcat sport. Au venit şi cei de la Facultatea de Sport şi au spus că şi-ar dori să aibă o astfel de sală. Am avut elevi care au terminat liceul şi au prins pe timp de vară o slujbă de alpinist utilitar. I-au ajutat antrenamentele în sala noastră de sport”, a mai povestit profesorul.

 

Jocuri de cabluri. Elevii au câte trei sisteme de siguranţă

Adulţii sunt mai fricoşi

Încântaţi de noua achiziţie a şcolii, chiar şi profesorii îşi pun curajul la încercare. Dar tot cei mai mici au îndrăzneala în vene. ”Escalada dezvoltă echilibrul, orientarea în spaţiu, curajul. Cei mai mici au mai mult curaj când vine vorba de căţărat. Adulţii se gândesc la pericole, riscuri, chiar dacă acestea nu există”, continuă Albu.

 

Căţărătorii nu au văzut Iaşul

Panoul de escaladă este dedicat în principal copiilor, care nu au avut pra multe posibiltăţi materiale sau de oricare altă natură. ”Sunt copii din Belceşti care nici măcar nu ştiu cum arată Iaşul. Am stat nopţi întregi ca să montăm echipamentele, am fost ajutat şi de elevi. Nu avem nici un câştig material şi nici nu vreau să am”, subliniază cu tristeţe profesorul.

 

Profesorul de sport Ştefan Albu 

Belceşti, în campionatul naţional de escaladă

Profesorul cu iniţiativă mai are un hop de trecut în acest an. Caută sponsorizări pentru alt panou de escaladă cu plan înclinat. După ce va dota sala cu acest echipament, va cere Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladare ca Belceştiul să fie trecută în rândul etapelor de competiţie. ”Sperăm să intrăm în etapa de campionat. Poţi să faci 200 de flotări. Nimic nu se compară cu 30 de minute de căţărat. La noi în sală pot lucra în acelaşi timp cinci oameni. M-a interesat să accesez fonduri europene, dar nu sunt disponibile pentru acest gen de activitate”, a încheiat Ştefan Albu. Directorul liceului a spus că va susţine în continuare iniţiativa profesorului de sport. ”Într-adevăr, şcoala a ajutat din surse extrabugetare. Este unic, cel puţin în zona Moldovei. Suntem mândri, elevii sunt încântaţi, la fel şi părinţii. Vom sprijini în continuare”, a subliniat Cătălin Baziluc, directorul liceului.

 

 

 

Şefa ISJ: „Extrem de interesant”

Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar al judeţului (ISJ), a lăudat proiectul profesorului. ”Mi se pare extrem de interesant. Este o activitate dinamică, este o transformare a orelor de sport. Formează nişte aptitudini, dar asta implică şi un plus de atenţie din partea profesorului. Ar fi un model de bună practică”, a declarat Camelia Gavrilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here