70.000 de euro pentru concerte și artificii într-o comună cu gospodării fără apă și canalizare. Primăria a plătit pentru Holograf și Voltaj

Primăria Tătăruși, condusă de pesedistul Costel Iosub, a dat în ultimii doi ani peste 70.000 de euro pe concerte, artificii și festivități organizate cu diferite prilejuri. Pentru organizarea Festivalului Rezervației Forestiere Pădurea Tătăruși primarul Costel Iosub plătește în fiecare an peste 150.000 de lei pentru artiști, scenă și artificii și susține nonșalant că aceste sume pot fi considerate chiar mici pentru un astfel de eveniment. Aceste festivități se organizează din banii publici ai unei comune cu doar 5.000 de locuitori și unde nu toate gospodăriile sunt racordate la apă potabilă sau canalizare. La Tătăruși nu există opoziție, PSD având în Consiliul Local 13 consilieri din totalul de 15. Iosub hotărăște după bunul plac cum sunt cheltuiți banii publici, astfel că această comună „își permite” să achite onorarii de zeci de mii de euro pentru trupe și artiști precum Voltaj, Holograf sau Anda Adam. În tot acest timp, proiectele comunei bat pasul pe loc: există drumuri neasfaltate și gospodării care încă nu sunt racordate la apă și canalizare. Primăria comunei Tătăruși cheltuie zeci de mii de euro și pe studii de fezabilitate care nu au nicio finalitate.

Primăria comunei Tătăruși va aloca și în acest an câteva zeci de mii euro pentru a organiza o serie de concerte de muzică ușoară și populară într-o zonă de arie protejată. Având doar 5.000 de locuitori, Primăria comunei Tătăruși va aloca sume consistente pentru un festival de muzică, în condițiile în care investițiile din localitate lasă de dorit. În cursul lunii august, în Rezervația Forestieră Tătăruși, o arie de aproape 50 hectare, vor avea loc serbările comunei, manifestări ce cuprind și unele concerte și focuri de artificii. Pe lângă aceste manifestări, Primăria comunei Tătăruși aloca bani și pentru realizarea de emisiuni folclorice pentru promovarea localității. Zeci de mii de euro tocați fără nicio utilitate în condițiile în care, investițiile derulate de autoritatea locală lasă de dorit.

60.000 lei pentru Holograf

Trei contracte în valoare totală de 90 mii lei (peste 18 mii euro) au fost parafate în luna mai a acestui an de Primăria comunei Tătăruși pentru servicii de interpretare artistică. Pe 18 mai 2023, a fost inițiată achiziția directă pentru ”Servicii de interpretare artistică la Festivalul Rezervației Forestiere PĂDUREA TĂTĂRUȘI, în perioada 25, 26 și 27 august 2023 din comuna Tătăruși, județul Iași: -Servicii artistice „Holograf”; -Durata minimă 60 minute”. Contractul a fost semnat cu firma Jurjak Music SRL din București, societatea ce aparține lui Jurjak, fiul lui Edi Petroșel, toboșarul trupei Holograf. Pentru o oră de concert în aer liber a trupei Holograf, Primăria Tătăruși va plăti din bugetul local suma de 60.000 lei fără TVA.

Pe 5 mai 2023, Primăria Tătăruși contracta primii artiști pentru festivalul din luna august a acestui an. Pentru suma de 15.000 lei fără TVA, Primăria a achiziționat serviciile a trei artiști de muzică populară din Bucovina: Alexandru Brădăţan, Andreea Haisan şi Paul Ananie care vor trebui să susțină un recital de minim 50 minute / artist. După doar trei zile, Primăria mai face o achiziție directă în sumă de 14.782 lei fără TVA pentru un recital de muzică populară de aproximativ 50 de minute al soților Valentin și Codruța Zanfira.

Un alt festival folcloric, intitulat ”De la moșii noștri noi am învățat” a mai scos din bugetul comunei alte câteva mii de lei, festival ce a avut loc zilele trecute la Centrul Cultural din localitate.

Concerte și artificii de 30 mii euro în 2022.

În 2022, același primar a risipit 153.080 lei (30 mii euro) pentru același festival legat de Rezervația Forestieră din localitate. Au fost încheiate mai multe contracte, toate prin achiziție directă.  Anul trecut, pentru 85.000 de lei au cântat Alexandru Brădățan, Oana Tomoaigă, Andreea Hăisan, Lupu Rednic, dar și Oana Sârbu, Mischa și Anda Adam. Alți peste 10.000 euro au reprezentat onorariul trupei Voltaj. În afară de aceste sume, Primăria comunei Tătăruși a mai alocat în 2022 suma de 36 mii lei către societatea Folk Neagu Rapsodia SRL pentru activități artistice și de coregrafie pentru Ansamblul Folcloric ”Bucovina Mică- Tătăruși”.

Studii de fezabilitate fără finalitate!

În tot acest timp, investițiile din localitate bat pasul pe loc. Iosub toacă zeci de mii de euro pe studii de fezabilitate care nu sunt finanțate ulterior. De exemplu, în luna martie a acestui an, Primăria comunei Tătăruși a alocat 12 mii lei pentru servicii de evaluare fezabilitate a unui sistem de alimentare cu apă și canalizare în localitate. Tot în luna martie, primăria condusă de Costel Iosub a mai dat 40 mii lei către firma ACCP DEV SRL pentru servicii de consultanță privind înființarea unui parc fotovoltaic. Un alt studiu în valoare de 65 mii lei a fost plătit, în luna martie, către firma Third Nest SRL, pentru un studiu de fezabilitate legat de construirea unor locuințe pentru specialiștii din sănătate. Alți 45 mii lei s-au dat către Red Socket SRL, firma lui Ana Maria Ciotir, iubita lui Bogdan Solcanu (fiul fostului senator PSD Ioan Solcanu) pentru consultanță privind înființarea parcului fotovoltaic.

Primarul Costel Iosub: „S-ar putea să fie o sumă mică, s-ar putea să nu”

Primarul comunei cu 5.000 de suflete a evitat să ofere prea multe explicații legate de sumele decontate pentru un asemenea festival.

Nu este definitivat încă nimic. Festivalul este la a zecea ediție. S-ar putea să fie o sumă mică, s-ar putea să nu. Cred că 50-6o la sută din sumă este din sponsorizări care ne ajută să facem actul cultural. Sponsorizările o să le aflați după ce facem afișele cu parteneri media și altele”, a spus Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși.

Vlad ROTARU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Într-o situație în care accesul la apă și canalizare este un drept fundamental, resursele ar fi putut fi utilizate pentru a aborda această problemă urgentă și a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor. Sper că autoritățile locale vor reconsidera această alocare și vor dirija resursele către infrastructura esențială, astfel încât să se asigure că nevoile de bază ale comunității sunt satisfăcute în primul rând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here