5 experimente pe care să le faceţi singuri. Cum puteţi avea iluzii optice sau chiar halucinaţii?

 

 

Este foarte uşor să vă „păcăliţi” creierul, iar aceste experimente le puteţi face singuri, acasă, fără riscuri. Iată câteva iluzii pe care le puteţi încerca.
 

 

 

1. Efectul Ganzfield

În anul 1930, psihologul Wolfgang Metzger a realizat un experiment prin care subiecţii au avut diferite halucinaţii, prin câteva trucuri foarte simple. Aveţi nevoie de un mp3 player, căşti, o minge de ping-pong şi lumină roşie.

Descărcaţi pe mp3 player zgomot alb şi tăiaţi în jumătate mingea. Apoi porniţi lumina roşie, puneţi căştile pe urechi şi daţi drumul la zgomotul alb înregistrat.

Aşezaţi jumătăţile de minge peste ochi, astfel încât să nu intre deloc lumină prin margini. Apoi vă puteţi întinde să vă relaxaţi, iar halucinaţiile vor apărea în curând.

 

2. Iluziile optice

Una din cele mai cunoscute ilzuii optice este aceasta, cu dansatoarea care se învârte. Trebuie să vă daţi seama în ce direcţie se roteşte.

Interesant este că după ce priviţi un timp acest gif animat veţi avea impresia că dansatoarea şi-a schimbat direcţia în care se învârte.

În realitate, imaginea este 2D, dar creierul nostru o percepe ca fiind tridimensională, iar dacă vă fixaţi privirea pe fundal sau pe umbra femeii, creierul va avea impresia că imaginea se mişcă într-o anumită direcţie.

 

 

 

 

3. Senzaţiile fantomă

Aceste senzaţii sunt cele percepete de membre care nu aparţin de fapt corpului. Şi acesta este un experiment pe care îl puteţi face acasă, dar aveţi nevoie de un voluntar şi de o mână falsă.

Trebuie să vă acoperiţi mână adevărată, ca să nu o mai vedeţi şi să puneţi membrul fals pe masă, în faţa voastră.

Rugaţi-vă prietenul să va atingă mana falsă şi mâna adevărată cu un obiect, timp de câteva minute, exact în acelaşi loc.

În scurt timp, veţi avea impresia că mâna de cauciuc este a voastră, iar dacă prietenul o va lovi foarte tare cu un obiect, veţi simţi durere.

 

4. Luminile Purkinje

Psihologul Jan Purkinje a observat o halucinaţie care este foarte uşor de obţinut. Închideţi ochii şi indreptaţi-vă capul spre soare. Trebuie să vă mişcaţi mâna foarte rapid în faţa ochilor închişi, înainte şi înapoi, timp de câteva minute, până când veţi începe să „vedeţi” imagini care devin din ce în ce mai reale.

 

5. Diminuarea durerii

În anul 2008, cercetătorii de la Universitatea Oxford au făcut o descoperire surprinzătoare: binoclul poate ajuta la reducerea durerii.

Voluntarii care aveau dureri cronice la o mână au făcut un experiment. Şi-au privit mâna în mod direct, apoi cu un binoclu care mărea mâna şi la final printr-un binoclu inversat, care micşora mâna.

În mod uimitor, când au avut impresia că mâna lor este mai mică, au perceput mai puţină durere, iar când vedeau mâna mai mare, durerea era mai puternică.

 

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here