Scafandrii au reușit să ajungă pe fundul ‘Marii Găuri Albastre’: de-a dreptul sinistru și tulburător ce au putut găsi acolo

Scafandrii au ajuns pe fundul emblematicei „Great Blue Hole” din Belize, doar pentru a descoperi că această minune naturală imaculată nu este chiar atât de imaculată, ci este plină de resturi tulburătoare, scrie jpost.com.

Marea gaură albastră este o groapă marină uriașă în largul coastei Belize, în Caraibe, care a stârnit curiozitatea oamenilor de știință și a turiștilor de ani de zile. Se întinde pe o lungime de 318 metri, are o adâncime de aproximativ 124 de metri și este considerată una dintre principalele atracții din țară.

O echipă de scafandri de la Aquatica Submarines a mers într-o expediție în 2018, dar a devenit virală în această săptămână ca „dovadă că oamenii sunt teribili”.

Scopul expediției, finanțată de miliardarul Richard Branson, a fost să ajungă pe fundul apei și să creeze o hartă 3D a dolinei. Când echipa, inclusiv Branson, a ajuns pentru prima dată pe fundul apei, s-a minunat de animalele marine, cum ar fi broaștele țestoase de mare, rechinii de recif și coralii uriași. Cu toate acestea, când au ajuns la o adâncime de 90 de metri, viața a început să dispară.

Erika Bergman, care a făcut parte din expediție, a explicat că un strat gros de hidrogen sulfurat toxic se întindea pe suprafața gropii și împiedica oxigenul să ajungă în interior.

O sticlă de Coca-Cola și cadavre umane

„Am găsit scoici și scoici și crabi pustnici care căzuseră în gaură și se sufocaseră”, a declarat ea într-un interviu la vremea respectivă. Echipa a găsit, de asemenea, o sticlă de Coca-Cola de doi litri care ajunsese la o adâncime de peste 100 de metri, precum și o cameră GoPro pierdută.

O descoperire și mai șocantă îi aștepta lângă gunoaie – acolo se aflau, de asemenea, două corpuri umane, care aparțineau probabil celor doi dintre cei trei scafandri care s-au pierdut în interiorul gropii într-o expediție anterioară.

„Am găsit locul de odihnă a câtorva oameni și am anunțat cu mult respect guvernul din Belize unde i-am găsit. Toată lumea a decis că nu vom încerca să recuperăm nimic.Este foarte întunecat și liniștit acolo jos, pur și simplu i-am lăsat să rămână”, a declarat Bergman.Nu toate descoperirile echipei au fost atât de sumbre. Scafandrii au localizat, de asemenea, stalactite, un tip de formațiune minerală care de obicei atârnă de acoperișul unei peșteri.Stalactitele au dovedit că situl a fost cândva o peșteră uscată pentru viața preistorică.

Oamenii de știință cred că peștera s-a format în timpul ultimei ere glaciare și că a fost inundată și s-a prăbușit în urmă cu 14.000 de ani, când s-a încheiat era glaciară și nivelul mării a crescut.Descoperirile expediției au devenit virale în această săptămână, iar mulți oameni din mediul online s-au declarat șocați de descoperirile tulburătoare.

„Există un loc de unde oamenii să plece curați de mizeria lor?”, a scris un internaut.

„Chiar și un loc pe care oamenii nu l-au vizitat niciodată conține atât de multe din gunoaiele noastre. Umanitatea este oribilă”, a adăugat altul.

Branson a descris expediția ca fiind „una dintre cele mai dure amintiri ale pericolului schimbărilor climatice pe care le-am văzut vreodată”. „Adevărații monștri din ocean sunt schimbările climatice și plasticul. Din păcate, am văzut sticle de plastic pe fundul gropii, care este adevăratul flagel al oceanului. Trebuie să scăpăm cu toții de plasticul de unică folosință”, a conchis Branson.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here