3 rețete călugărești de post

 În plin post al Paștelui, probabil că mulți dintre voi se întreabă ce să mai mănânce ca să respecte cu sfințenie acest obicei creștin. Și de la cine puteți lua un exemplu mai bun dacă nu de la călugării care au experiență la acest capitol? Acestea sunt cele mai populare rețete călugărești de post.

Pilaf călugăresc

Aveți nevoie de: 1 cană de orez, 2 căni cu apă, 1 ceapă medie, 1 morcov, 1 roșie medie, 1 felie de țelină, 50 de grame de ciuperci feliate, 1 ardei gras, 1 cățel de usturoi, 2 linguri de ulei vegetal, ½ dovlecel feliat (opțional), sare și piper după gust.

Mod de preparare

Se taie toate legumele bucățele. Se spală orezul.
În oala în care se prepară pilaful călugăresc, este turnat uleiul, apoi se călește ceapa, ardeiul gras și usturoiul. După două minute, sunt adăugate restul legumelor și condimentele.
Se adaugă orezul spălat peste legume și se călește un pic, amestecând continuu, timp de 2-3 minute.
Se toarnă apa peste toate ingredientele și se lasă oala pe foc mic timp de 30-40 de minute – până ce orezul se înmoaie.

 

 

Borș călugăresc

Aveți nevoie de: 2 cartofi, 1 ceapă albă, 500 ml de borş, 1 dovlecel, 2 morcovi, 1 ţelină, 100 de grame de fasole verde, 2 ardei, 6 roşii, 4-5 frunze de varză albă, sare, leuştean, 3-4 frunze de pătrunjel verde, piper, 1-2 lingurițe de ulei.

Mod de preparare

Se curăţă şi se spală toate legumele. Se taie cubuleţe potrivite sau rondele, după preferinţă, şi se pun la fiert în apă cu un praf de sare.
După ce au fiert, se pune uleiul de măsline, se adaugă piperul şi se acoperă cu un capac. Se mai lasă să fiarbă la foc potrivit.
Între timp, se opăresc roşiile, se curăţă de coajă, se pasează cu blender-ul şi se pun în oala cu legumele fierte. Se mai lasă să dea în câteva clocote, la foc mic.
Separat, se pune borşul şi se fierbe 3-4 minute, până dă în clocot, apoi se toarnă în oală peste celelalte legume. Borşul călugăresc se serveşte asezonat cu leuştean şi pătrunjel.

 

 

Ciuperci călugărești

Aveți nevoie de: 1 kg de ciuperci proaspete din mai multe soiuri (dacă folosiți uscate, raportul e, în general, de 1/10), 4 legături de ceapă verde, 2 legături de usturoi verde, 400 de grame de roșii (merge și-o conservă italienească), 1 legatură de pătrunjel, 150 de ml de ulei, sare și piper.

Mod de preparare

Curățați ciupercile, spălați-le sub jet de apă rece (sau, mai bine, ștergeți-le cu șervet umezit), tăiați-le pe toate felii și puneți-le într-o cratiță cu uleiul, să fiarbă înăbușit (un păhărel de vin alb sec turnat în oală n-are cum să strice). Când sunt aproape gata, adăugați verdețurile tocate mărunt, sare și piper. Mai lăsați-le câteva minute, timp în care curățați roșiile de pieliță și semințe, le tăiați cubulețe și le adăugați în cratiță. Încă două-trei clocote (eventual la cuptor) și gata.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: libertatea

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here