21,38 de milioane de lei – pierderile înregistrate, în 2013, de către societățile și regiile din subordinea Primăriei Iași

Societăţile din subordinea Primăriei au încheiat anul trecut în pierderi. Cele opt societăţi şi o regie autonomă au cumulat pierderi de 21,38 milioane lei. Aceasta, deşi conform raportului privind activitatea societăţilor comerciale şi a regiei autonome la care municipiul deţine participare majoritară sau integrală, politica Primăriei vizează „obţinerea de beneficii ca urmare a prestărilor de servicii şi executărilor de lucrări“ şi „obţinerea unor marje optimale de profit care să permită atât dezvoltarea operatorilor economici, cât şi stimularea salariaţilor“.

 

 

Doar patru societăţi subordonate municipalităţii vor acorda dividende din profitul pe anul trecut. Valoarea cumulată a dividendelor încasate de Primărie în calitate de acţionar unic sau majoritar se vor ridica la 967.000 lei, faţă de 1,17 milioane lei anul trecut, arată Ziarul de Iași.

 

Cele mai mari pierderi sunt cele înregistrate de CET, respectiv 20,2 milioane lei, societate aflată însă în insolvenţă. Chiar şi scoţând-o din calcul, bilanţul general al activităţilor economice ale firmelor municipalităţii este negativ, din cauza situaţiei RATP. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 3,9 milioane lei, sumă ce reprezintă 46,5% din valoarea întregului patrimoniu propriu deţinut. Aceasta, deşi regia a primit 98,9% din totalul subvenţiilor acordate de municipalitate societăţilor din subordine.

 

Astfel, către RATP s-au virat subvenţii în valoare de 27,6 milioane lei. Raportul explică situaţia RATP prin creşterea preţului la combustibil, majorările şi penalităţile pentru plăţi neachitate la termen şi obligativitatea prestării serviciului de transport public local chiar şi în condiţiile înregistrării unor efecte economice negative asupra activităţii sale. Doar SC Tehnopolis SRL a mai primit subvenţii, de 295.000 lei. Subvenţiile au reprezentat anul trecut 11% din veniturile totale ale operatorilor economici deţinuţi de Primărie. Cheltuielile totale ale acestora au depăşit veniturile cu 8,1%.

 

Desemnarea de manageri privaţi la societăţile din subordinea Primăriei a rămas doar pe hârtie. O procedură în acest sens se află în desfăşurare doar la Citadin SA, deşi Guvernul a impus obligaţia numirii de manageri privaţi încă din 2011. Nivelul arieratelor înregistrate de firmele Primăriei s-a ridicat anul trecut la 693 milioane lei, 89% din sumă fiind reprezentată de datorii neachitate de mai mult de un an. Numărul salariaţilor celor 8 societăţi şi o regie deţinute de municipalitate s-a aflat în creştere anul trecut, ajungând la 3.360angajați.

 

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here