2015, un an bun pentru Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Anul 2015 a însemnat pentru MNLR Iași obținerea rangului de muzeu de importanță națională, un număr mai mare de vizitatori, programe culturale în premieră națională, inaugurarea unui nou muzeu, creșterea numărului de apariții editoriale și circulația expozițiilor în străinătate.

 

 „De trei ani țin și cu dinții de proiectul meu managerial, nu am pierdut nicio secundă nordul. Rezultatele încep să se vadă. Muzeul Literaturii pur și simplu s-a reinventat, de aceea a trebuit să-i schimbăm și numele, să-i spunem Muzeul Național. Dacă vom fi lăsați în pace, vom face și un FILIT la cotele lui de glorie.”  a declarat Dan Lungu, directorul MNLR Iași.

 

Orientarea către publicul tânăr, împrospătarea colecțiilor de bază, numărul mare de evenimente culturale și expoziții temporare de la MNLR Iași au condus la creșterea cu 21,42% a numărului de vizitatori care au plătit bilete pentru a trece pragul muzeelor față de anul 2014.

 

Pentru sprijinirea eficientă a creatorilor contemporani și încurajarea cooperării culturale, MNLR Iași a lansat în anul 2015 noi programe în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT): „Rezidențele FILIT pentru scriitori” și „Atelierele FILIT pentru traducători”, beneficiarii fiind trei scriitori români și douăzeci de specialiști internaționali.  Totodată, în anul 2015 a continuat proiectul „Rezidențele FILIT pentru traducători străini”, MNLR Iași poziționându-se ca inițiator al programelor de stimulare a creației contemporane.

 

Valorificarea creativă a patrimoniului s-a realizat și prin intermediul Editurii Muzeelor Literare, care a adunat în portofoliu peste 100 de titluri, dintre care jumătate sunt traduceri ale operelor patronilor muzeelor literare ieșene, dar și ale autorilor contemporani în limbile engleză, franceză, germană, italiană, catalană, spaniolă, maghiară, turcă, bulgară. Anul 2015 a mai însemnat și inaugurarea celui de-al XIII-lea obiectiv aflat în componența MNLR Iași. În luna octombrie a fost deschis Muzeul „Cezar Petrescu”, ce reconstituie muzeografic viaţa şi activitatea scriitorului Cezar Petrescu.

 

Tot în luna octombrie fost aprobată hotărârea privind acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Literaturii Române Iaşi, ca urmare a eforturilor de revitalizare a instituției.

 

Deschiderea către publicul internațional a fost o altă strategie implementată în anul 2015 de către MNLR Iași. Astfel, a crescut numărul de parteneriate cu actori culturali ai scenei internaționale, iar acest lucru a avut drept consecință prezentarea patrimoniului în fața publicului străin. Expoziția itinerantă „Artişti români pe scenele europene, artişti europeni pe scenele româneşti” a ajuns la Paris, Alicante și Castellon, expoziția „Copilăria părinţilor noştri” la Istanbul, iar revista „Dacia literară” a fost prezentată la Veneția. Editura Muzeelor Literare a intrat în circuitul festivalurilor și târgurilor internaționale de carte, prezentându-și oferta la Bologna, Ierusalim, Londra, Budapesta, Istanbul sau Torino.

 

Prin revitalizarea continuă a ofertei culturale, MNLR Iași a reușit anul trecut să se evidențieze în comunitate ca fiind o instituție deschisă și implicată. Mai multe detalii despre muzeele literare ieșene și activitatea Muzeului Național al Literaturii Române Iași se regăsesc la www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here