Consiliul Județean Iași pregătește desființarea Direcției de Pază, iar aproximativ 200 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă. Aceștia nu vor beneficia nici de salarii compensatorii pentru că nu a fost încheiat contractul colectiv de muncă, astfel că agenții vor fi trimiși direct în șomaj. „Miza este patrimoniul instituției. De câteva săptămâni se lucrează la inventarierea clădirilor și terenurilor aflate în administrarea Direcției”, spune Mihai Lucaci, fostul director al Direcției de Pază. Singurii care nu vor avea de suferit sunt șefii Direcției, pentru care se pregătesc posturi direct la Consiliul Județean. DJPP Iași este într-o situație dificilă pentru că rămâne fără principalele contracte, cu Aeroportul Iași, DGASPC și muzee. Costel Alexe: „Orice scenariu pe un astfel de subiect este doar rodul imaginației și face parte din acțiunile de destabilizare pe care directorul suspendat al instituției le încearcă de peste un an”
Un fost șef din Consiliul Județean Iași face acuzații incendiare despre o instituție subordonată lui Costel Alexe, actualul președinte al instituției. Mihai Lucaci, fost director al Direcției Județene de Pază și Protecție (DJPP) Iași, susține că se pregătește desființare acesteia și că sute de angajați vor rămâne pe drumuri peste noapte. Direcția ar urma să fie desființată pentru că nu mai poate susține activitatea de pază, prețurile practicate fiind extrem de mari, iar instituțiile cu care are contracte deja renunță la acestea. În cadrul DJPP Iași sunt circa 220 de angajați, iar majoritatea vor fi dați afară și nu vor beneficia nici de vreun salariu compensatoriu, tocmai pentru că nu există un contract colectiv de muncă, așa cum ar fi fost normal pentru a-i proteja pe oameni. Mihai Lucaci se judecă în prezent cu Direcția și CJ Iași, după ce i s-a desfăcut contractul de muncă în două rânduri.
Mihai Lucaci: ”Oamenii vor fi dați afară fără să primească nimic”! ITM a amendat Direcția
Fostul director al DJPP Iași arată că de câteva săptămâni, conducerea CJ Iași a dispus inventarierea patrimoniului pe care îl are Direcția. Este vorba de sediul din Bulevardul Primăverii, imobil care ar urma să fie dezafectat odată cu desființarea DJPP. De altfel, CJ a demarat o procedură de concesionare a unui teren învecinat, procedură ce va cuprinde și sediul Direcției, conform lui Mihai Lucaci. Și asta nu este tot. Fostul șef al pazei județului susține că odată cu desființarea Direcției, angajații vor fi trimiși direct în șomaj, fără vreun salariu compensatoriu. Și asta pentru că DJPP nu are încheiat niciun contract colectiv de muncă prin care agenții să fie protejați.
„Ei nu au încheiat niciun contract colectiv de muncă. Ba chiar au fost amendați acum câțiva ani de către Inspectoratul Teritorial de Muncă din această cauză. Și tot nu s-a făcut nimic. Când am venit la Direcție am inițiat demersurile pentru un contract colectiv de muncă, însă nu am mai fost lăsat pentru că m-au data abuziv afară”, a spus Mihai Lucaci.
Peste 200 oameni vor rămâne pe drumuri! Șefii și-au asigurat spatele
Conform lui Lucaci, peste 200 de angajați ai Direcției Județene de Pază vor rămâne pe drumuri. Totuși, conducerea CJ Iași îi va salva pe cei care conduc acum direcția respectivă, printre care Dănuț Podea, șeful interimar, Andrei Bosoi, adjunctul acestuia și alții cu funcții de conducere. Lucaci arată că aceștia vor beneficia de posturi noi în CJ pentru a nu rămâne pe drumuri. Astfel, CJ va rămâne cu câteva obiective care vor fi păzite (Casa Muzeelor, sediul CJ, Centrul Militar Zonal), în vreme ce șefii vor primi posturi la CJ.
„Cum acest contract colectiv de muncă nu este nicăieri, oamenii nu au nici un drept. Totuși, o parte din cei de la Direcție vor fi salvați din ceea ce am auzit. Se pregătesc posturi călduțe în Consiliul Județean pentru aceștia, unde vor monitoriza camerele de supraveghere”, a mai spus Mihai Lucaci.
Direcția pierde contracte după contracte: Aeroportul, DGAPC, MNLR Iași
Direcția Județeană de Pază și Protecție va rămâne fără câteva contracte generoase în următoarele săptămâni, ceea ce i-a grăbit desființarea. DJPP avea contract cu Aeroportul Internațional Iași de circa 20 de ani, contract care însă nu va fi prelungit. Aeroportul Iași are o licitație în desfășurare pentru servicii de pază, contract de 1,7 milioane lei anual, unde au depus oferte MTS Securitate SRL, Real Protection Guard, Team Force Security, Freia Fire&Security SRL, asocierea SGPI Security Force-TMG Guard SRL și asocierea Protect NPG Intervenții cu NEI Divizia Securitate SRL. Culmea, DJPP Iași practica un tarif aproape dublu, ceea ce a atras nemulțumirea celor de la aeroport.
„Licitația va fi finalizată la sfârșitul lunii decembrie 2022. AM prelungit cu 6 luni contractul cu Direcția de Pază pentru a da timp firmei care va câștiga licitația să vină cu oameni, să se pună la punct, etc”, a spus Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iași.
Un alt contract pe care DJPP îl va pierde este cel cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Și în acest caz, tarifele cerute de DJPP Iași sunt extrem de mari, iar DGASPC caută să reducă din cheltuieli și să aducă o firmă de pază privată. Un post de pază costă 27 mii lei, iar cum DGASPC plătește 11 astfel de posturi, suma se ridică la circa 3 milioane lei anual.
„Se va renunța și la o parte a muzeelor aflate în administrarea Consiliului Județean Iași din ceea ce am auzit. Ei vor rămâne fără contracte și nu vor mai avea obiectul muncii, astfel încât s-a decis desființarea”, a mai spus Mihai Lucaci.
Costel Alexe: „Consiliul Județean Iași nu a inițiat niciun demers pentru desființarea Direcției”
7IAȘI a cerut un punct de vedere de la Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, referitor la afirmațiile lui Mihai Lucaci.
„Consiliul Județean Iași nu a inițiat niciun demers pentru desființarea Direcției Județene de Pază și Protecție. Orice scenariu pe un astfel de subiect este doar rodul imaginației și face parte din acțiunile de destabilizare pe care directorul suspendat al instituției le încearcă de peste un an. Salariații Direcției Județene de Pază și Protecție sunt angajați prin concurs de către această instituție, iar contractele individuale de muncă sunt încheiate între angajați și Direcția Județeană de Pază și Protecție. Consiliul Județean Iași nu are niciun amestec în raporturile contractuale dintre cele două părți”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Dănuț Podea, directorul interimar al DJPP Iași, nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a comenta situația.
Fostul director a fost demis abuziv
Mihai Lucaci a fost dat afară de la DJPP Iași în 2021, însă și-a câștigat postul în instanță, odată cu plata salariilor compensatorii de peste 100 mii lei. Numai că, în luna septembrie 2022, la câteva săptămâni după ce a revenit pe funcție, a fost suspendat din nou, de această dată pe baza unei plângeri penale pentru agresiune pe numele său, dosarul fiind în instanță. Lucaci a fost înlăturat de la șefia DJPP Iași după ce i s-au reproșat aspecte derulate în în perioada în care nu era director.
Vlad ROTARU