170 de familii, distruse de Primarie. Lichidatorul CET: „Simple nemultumiri”

In jur de 170 de fosti salariati ai CET Iasi, concediati prin procedura de disponibilizare in perioada 2011-2013, au declarat razboi Primariei si lichidatorului judiciar al Management Reorganizare Lichidare, Corneliu Mititelu. Intr-un memoriu adresat Primariei, Prefectului Marian Serbescu, Avocatului Poporului si Tribunalului Sindic, oamenii ii acuza pe fostii edili ai orasului, de minciuna, incompetenta si rea-credinta.

“Alaturi de lichidatorul MRL, primarii care s-au perindat au coordonat jaful de la defuncta regie de termoficare”, sustin, la unison, cei disponibilizati. Oamenii protesteaza impotriva administrarii defectuoase a fondurilor materiale care sunt stranse din recuperarile de creante dar si a modului de gestionare a acestor resurse. Datoria catre fostii salariati ajunge la suma de 2,4 milioane de lei. Raspunsul lui Mititelu este unul halucinant dar si cinic totodata de parca un salariat ar manca cu zece guri iar altul deloc:

“Au existat doua planuri de distribuire a banilor. Nu toti disponibilizatii figurau in tabelul preliminar cu aceeasi suma de primit, aceasta fiind si ratiunea pentru care unora le-au fost acordate drepturile integral, iar altora mai putin”.

Disperare maxima printre fostii angajati de la CET Iasi, care au fost obligati sa urmeze procedura de disponibilizare colectiva impusa in urma cu mai bine de 6 ani, imediat dupa momentul preluarii regiei de termoficare, de catre fosta Dalkia (actualmente Veolia), a atins cote inimaginabile. Oamenii sustin ca nu si-au primit decat o mica parte din banii adunati din recuperarile de creante si au ajuns acum sa nu mai aibe cu ce sa-si cumpere medicamente sau ce sa le mai puna pe masa copiilor lor. In jur de 170 de fosti salariati ai defunctei regii de termoficare au intocmit un memoriu pe care l-au inaintat primarului Mihai Chirica, prefectului Marian Serbescu, Avocatului Poporului si nu in cele din urma Tribunalului Sindic. Semnatarii acestui memoriu colectiv arata ca din februarie 2013 unitatea la care au lucrat nu a mai efectuat platile compensatorii, respectiv ajutoarele de concediere, catre un numar de 170 de oameni. Avand trei reprezentanti la virf, disponibilizatii de la CET Iasi ameninta ca vor intra in greva foamei daca nu vor primi restantele salariale care insumeaza 2,4 milioane de lei.

“Vom protesta prin toate mijloacele. E revoltator”

Reprezentantii disponibilizatilor, Marciana Antohi, Petru Barticel si Maria Istrate, acuza modul defectuos de administrare a fondurilor materiale care sunt strinse din recuperarile de creante si critica dur gestionarea resurselor materiale care au apartinut fostei regii de termoficare

“Tot ce s-a facut s-a facut sub indrumarea lui Corneliu Mititelu, lichidatorul de la Management Reorganizare Lichidare. Suntem in jur de 170 de oameni care nu au primit toate ajutoarele de concediere. Aceste plati au fost prevazute clar in contractul colectiv de munca, iar noi salariatii avem prioritate la acordarea banilor. Toate incasarile care s-au efectuat au fost din recuperari de creante de la Asociatiile de Proprietari, adica de la cei cu datorii mari la intretinere. Banii incasati pe parcurs nu au fost folositi insa in interesul nostru, al angajatilor. Unii au primit banii integral, iar noi doar o mica parte. De 5-6 ani nu am mai primit nimic desi agentul termic s-a livrat in oras in timp ce noi munceam si eram angajati cu alte in regula la CET. In perioada 2011-2012, regia de termoficare a fost preluata de catre fosta Dalkia iar o parte dintre  salariati a ramas pe vechiul CET. Ulterior, am fost disponibilizati. Desi, noi disponibilizatii suntem prioritari la acordarea restantelor banesti, se pare ca banii ajung in alta parte. Este strigator la cer. Nervii si supararea oamenilor a atins cote maxime. Vom protesta prin toate mijloacele. Unii dintre noi avem probleme medicale grave, nu avem bani de medicamente iar altii nu au din ce sa-si cumpere cele necesare traiului de zi cu zi. Toti sunt vinovati de dezastrul de la CET. In frunte cu fostul primar Nichita si terminand cu Mititelu”, a sustinut revoltata, Marciana Antohi, unul dintre reprezentantii disponibilizatilor de la CET Iasi.

Doar unii salariati si-au primit banii integral

Semnatarii memoriului mai arata ca lichidatorul judiciar Corneliu Mititelu a fost pentru unii muma iar pentru altii ciuma. Mai precis, dupa ce a preluat ceea ce a mai ramas din defuncta regie de termoficare, acesta ar fi acordat integral salariile compensatorii unui numar de 32 de fosti disponibilizati, pentru a le inchide gura. “Stim exact din surse interne, de plati integrale a salariilor compensatorii catre un numar de angajati, dupa ce MRL a preluat administrarea CET. In acest context, dorim sa amintim ca cei 32 de disponibilizati au manifestat in repetate randuri in fata Primariei si Prefecturii, alaturi de alti colegi de-a nostri. La scurt timp, primarul de atunci Gheorghe Nichita i-a chemat la negocieri pe reprezentantii celor care protestau in strada si le-au promis plata integrala a salariilor compensatorii, pentru a nu atrage atentia presei si a opiniei publice asupra acestei probleme locale. Noua insa, celor in jur de 170 de oameni, ni s-a aplicat un tratament preferential. Adica nu am primit decat sume infime. Consideram ca ne-au fost incalcate in mod flagrant drepturile si ca am fost discriminati. Fata de cele prezentate, solicitam plata integrala a salariilor compensatorii ramase restante pentru toti salariatii concediati si care nu au intrat in posesia drepturilor banesti conform CCM (contractul colectiv de munca) al CET Iasi”, se arata in finalul memoriului, semnat de disponibilizati.

Avem reguli. Nu facem plati dupa criterii subiective”

Intr-o nota scrisa si transmisa instantei de judecata, document atasat la dosarul de insolventa al CET , cu nr. 2177/99/2012, lichidatorul Corneliu Mititelu cere respingerea pretentiilor fostilor salariati.

“La data de 23 iulie 2012 a fost intocmit tabelul preliminar al creantelor debitoarei CET Iasi cu privire la drepturile salariale, figurand parte din salariatii semnatari ai petitiei. In ceea ce priveste restul petentilor acestia figureaza in tabelul suplimentar intocmit la data de 26 mai 2014 cu creante izvorate din raporturi de munca, motivul pentru care acestia au fost inscrisi direct in tabelul suplimentar fiind acela ca la momentul intocmirii preliminar petentii erau in continuare angajati ai CET Iasi. In cursul procedurii de insolventa, urmare a incasarii in contul de lichidare a unor sume de bani, in principal ca urmare a recuperarii creantelor de la diversi parteneri comerciali, pe 12 noiembrie 2012 a fost intocmit raportul asupra fondurilor si planul de distribuire a sumelor incasate in contul de lichidare. Potrivit planului de distribuire intocmit de administratorul judiciar s-a propus distribuirea, in conformitate cu prevederile speciale ale Legii 85/2006 a sumei de 3.677.276 lei in favoarea salariatilor inscrisi in tabelul preliminar al creantelor. Fiecaruia dintre salariatii inscrisi in acel tabel i s-a distribuit suma de 6000 de lei. Prin urmare, administratorul judiciar a acordat tratament egal tuturor fostilor salariati ai CET Iasi, prin achitarea in favoarea fiecaruia a aceleiasi sume. Ulterior acestui moment, pe 4 februarie 2013, urmare a unor noi incasari in contul de lichidare  al societatii aflata sub incidenta legii insolventei, administratorul judiciar a intocmit un nou plan de distribuire a fondurilor obtinute din incasarea creantelor debitoarei. Si cu aceasta ocazie, s-a propus spre distribuire fostilor salariati suma totala de 3.166.155 lei, fiecaruia dintre acestia cuvenindu-li-se suma de 6.100 de lei”, se apara lichidatorul judiciar

“Simple nemultumiri

La final, reprezentantul MRL foloseste limbajul strict juridic, de lemn, specific cunoscatorilor in materie, dar fara insa a spune mai nimic despre nevoile stringente ale fostilor salariati. Referitor la disperarea justificata a oamenilor, lichidatorul trateaza toate acestea la capitolul “simple nemultumiri” uitand de faptul ca, ca o ironie a sortii, prabusirea colosului de termoficare, i-a adus venituri substantiale in buzunare si l-a facut un pic mai prosper.

“Precizam faptul ca, nu toti fostii salariati figurau in tabelul preliminar cu aceeasi suma, aceasta fiind ratiunea pentru care unor salariati – in speta cei despre care face vorbire petentul ca le-ar fi fost achitate creantele salariale – li s-au achitat integral drepturile salariale inscrise in tabelul de creante, ca urmare a celor doua planuri de distribuire la care am facut referire. Noi ne-am confruntat periodic cu solicitari ale fostilor salariati ai CET de achitare a drepturilor salariale, insa, atit timp cit societatea se afla sub incidenta Legii 85/2006, lege speciala si care prevede norme exprese cu privire la orice plati si reguli de distribuire a sumelor incasate in contul societatii, nu putem da curs solicitarilor de plata, in mod aleatoriu, ori dupa criterii subiective. Simpla nemultumire a petentilor cu privire la neachitarea in totalitate a drepturilor salariale, fara a avea la baza si fara a se invoca, considerente care sa defavorizeze nejustificat petentii, nu este in masura a atrage vreo masura fata de societatea aflata sub incidenta legii insolventei ori a lichidatorului judiciar”, a conchis Mititelu.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here