125.000 de euro din buzunarele ieșenilor pentru pilele de la Finanțe. Statul, jefuit pentru cumnatul lui Ponta

O firmă din România a câștigat recent un al doilea proces împotriva Fiscului ieșean, având de încasat în total „despăgubiri” de circa  125.000 euro pentru că funcționarii de la Finanțe nu și-au făcut  datoria @ Este vorba despre compania Wavin România, care l-a acționat în judecată inclusiv pe directorul Fiscului, Marian Bosianu, pentru a-și recupera banii @ Celălalt director implicat în această afacere este Mircea Soroceanu, șef de la serviciile de control fiscal @ Aceștia au protejat firma Grossman Engineering Group SRL, adminstrată de Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta

Statul român a plătit unei firme din România despăgubiri uriașe pentru că niște directori de la Direcția de Finanțe Iași și niște funcționari nu și-au făcut datoria.

Angajații Fiscului ieșean au protejat firma Grossman Engineering Group SRL, adminstrată de Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, iar acum statul român trebuie să plătească despăgubiri. Problema este că statul ar trebui să recupereze banii, în total 539.200 lei (circa 125.000 euro) de la funcționarii vinovați și îi includem aici și pe pe directori.

Astfel, firma Wavin România cea care a executat Fiscul ieșean pentru că a pierdut niște bani din cauza neglijenței sau abuzurilor funcționarilor a câștigat recent un al doilea proces împotriva Direcției de Finanțe Iași și, în urma acestui proces, Direcția de Finanțe a fost nevoită să despăgubească firma. Însă, de această dată, compania îl indică ca principal vinovat pe Marian Bosianu, actualul director de la Direcția de Finanțe.

Din neglijență în neglijență

Cazul firmei Wavin România, care a executat Fiscul ieșean, a mai fost prezentat în edițiile anterioare ale săptămânalului 7IAȘI.

Reamintim pe scurt că Wavin România nu a putut executa Grossman Engineering Group SRL, adică nu a reușit să-și recupereze banii din contul pe care debitorul său îl avea la Trezorerie, din cauza unor șefi de la Direcția Regională de Finanțe, care au întârziat în mod intenționat procedurile de poprire a sumelor. Pentru că poprirea a fost întârziată în mod nejustificat, Grossman și-a golit contul, iar Wavin a rămas cu paguba. În aceste condiții, pentru că a pierdut banii din cauza Fiscului, Wavin a deschis proces pentru ași recupera banii de la Direcția de Finanțe Iași și a câștigat.

În anul 2016, Wavin a obținut o sentință definitivă, decizie care i-a permis să execute Fiscul din Iași pentru suma de 494.756,08 lei.

Acum intră în schemă și Bosianu

Numai că, deși firma obținuse o sentință definitivă, Fiscul ieșean a tergiversat aproape un an de zile punerea în executare a sentinței judecătoreșți. De aceea, Wavin a deschis un al doilea proces împotriva Direcției de Finanțe Iași, dar și a directorului Marian Bosianu pe care îl consideră responsabil de punerea în executare cu întârziere a primei sentințe. În acest proces, firma solicită despăgubiri și penalități pentru perioada care s-a scurs de la pronunțarea primei sentințe și până când aceasta a fost pusă în executare. Suma revendicată de firmă este de 44.444, 27 lei iar judecătorii au aprobat-o. Numai că, judecătorii l-au scos din joc pe Bosianu și au dispus și de această dată ca banii să fie plătiți de Direcția de Finanțe. „Eu am  fost dat în judecată în calitate de director al instituției. În legătură cu pretențiile inițiale ale firmei Wavin noi am formulat o plângere penală. Urmează ca procurorii să stabilească dacă cei care au întârziat  înființarea popririi în defavoarea firmei Wavin se fac vinovați de fapte penale. Nu vă pot indica numele persoanelor  care fac obiectul plângerii penale”, a spus Marian Bosianu.

Cine este vinovat?

În cursul anului trecut, Agenția Națională de Administrare Fiscală a declanșat o achetă internă în acest caz. În urma acestei anchete, s-a decis depunerea plângerii penale, cea la care a făcut referire Marian Bosianu. În cadrul anchetei interne, printre directorii din Fisc care au fost luați la întrebări de inspectorii de integritate din cadrul ANAF se numără Camelia Doboș, directoarea Trezoreriei și Mircea Soroceanu, în prezent director pentru control fiscal la Administrația Județeană a Finanțelor Publice. Asta deoarece adresa de poprire a sosit la Fisc într-o zi în care la cârma instituției se afla Mircea Soroceanu. În dosarul în care Wavin România a solicitat judecătorilor de la Tribunalul București să stabilească responsabilitatea Fiscului ieșean pentru faptul că nu și-a recuperat banii, Trezoreria Iași a depus o adresă în care arată că în această situație cei care se fac vinovați de neglijență trebuie căutați de fapt la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași care a dosit timp de trei zile adresa de poprire transmisă de executorul angajat de Wavin. „Adresa de înființare a popririi a fost primită de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași în ziua de joi 11.12.2014, așa cum rezultă din ștampila registraturii acestei instituții. Trezoreriei Iași i s-a transmis această adresă în ziua de luni 15.12.2014 ora 10.30 așa cum rezultă din ștampila cu numărul de înregistrare înscris în registratura noastră. La data de 12.12.2014 (data la care Grossman a retras banii-n.r)  Trezoreria Iași nu avea cunoștință  despre măsura privind înființarea popririi astfel încât debitorul nu a fost împiedicat să transfere sume din contul deschis la unitatea noastră”, se arată depusă la instanță de Trezorerie.

Reprezentanții Wavin aveau informații că în contul de la Trezorerie firmei Grossman, urmau să intre a doua zi adică pe 12.11.2014 , sume considerabile de bani de la o companie de stat și anume Hidro Parhova SA lucru care de altfel s-a și întâmplat. Este vorba despre suma de 1,8 milioane lei, bani din care Wavin putea să-și recupereze o bună parte din banii pe care îi avea de încasat după ce erau plătitem celelalte debite legale cum ar fi taxele și impozitele. Adresa de poprire a ajuns la Direcția de Finanțe Iași la data de 11.12.2014 pe data de 11.12.2014 adică a doua zi, reprezentanții Grossman au scos bani din conturi. Astfel, din cele 1,8 milioane încasate de la Hidro Parhova, după plata taxelor și impozitelor a mai rămas în  contul de la Trezorerie al firmei Grossman doar o sumă infimă puțin peste 100.000 lei astfel încât Wavin a rămas în pagubă.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here