10 lucruri interesante despre somn

Somnul este o stare fiziologică de repaus total, în care tot organismul se reface pentru a-şi putea relua activitatea în fiecare zi, fiind absolut esenţial oricărei fiinţe umane.
 

Cu toate că savanţii nu au reuşit să înţeleagă pe deplin acest fenomen, există suficiente informaţii care să ne ajute să ne dăm seama ce se întâmplă cu noi odată ce am închis ochii.

 

Iată câteva lucruri interesante de ştiut:

  1. În funcţie de vârstă, fiecare dintre noi are nevoie de un anumit număr de ore de somn zilnic. Aşadar, bebeluşii dorm circa 16 ore pe zi, copiii cu vârstele între 3 şi 12 ani dorm în jur de 10 ore, între 13 şi 18 ani – 9 ore, după 19 ani, dormim cam 8 ore, iar după 65 de ani ne sunt suficiente 6 ore.
     
  2. În timpul somnului, organismul eliberează hormoni importanţi pentru ca celulele şi creierul să se poată regenera, iar întreg corpul să elimine toxinele acumulate peste zi.
     
  3. Nu există vise ştiinţifico-fantastice. Visăm numai persoane şi locuri pe care le-am mai văzut, chiar dacă nu ne mai amintim de ele. „Premoniţiile” reprezintă un concept asupra căruia oamenii de ştiinţă preferă să nu se pronunţe.
     
  4. Parasomnia reprezintă totalitatea tulburărilor ce însoţesc somnul, normale în timpul copilăriei şi patologice dacă persistă la maturitate. De exemplu, agitaţia şi mişcările bruşte, generate de coşmaruri, somnambulismul, bruxismul.
     
  5. 12% dintre noi visează numai în alb şi negru. Se spune că procentul era mai mare înainte de apariţia televizoarelor color!
     
  6. Visele sunt normale. Persoanele care nu visează niciodată au tulburări de personalitate.
     
  7. Poziţia în care dormim poate spune câte ceva despre personalitatea noastră. Poziţia fetusului (pe o parte, cu genunchii adunaţi) este preferata a 41% dintre noi. Poziţia soldatului (pe spate) este adoptată de 8% dintre noi. Aici intră o mare pate dintre femeile care şi în timpul somnului sunt obsedate de frumuseţe. Somnul pe o parte facilitează apariţia ridurilor, în timp ce somnul pe spate întinde tenul.
     
  8. Ştiaţi că 1 din 4 cupluri căsătorite dorm în paturi separate? Vorbim, desigur, despre persoanele în vârstă, în cea mai mare parte, deranjate de sforăitul partenerului sau de alte tabieturi ale acestuia.
     
  9. Somnul este mai important decât mâncarea. În lipsa alimentaţiei, decesul cauzat de foame survine în 2 săptămâni, în timp ce 10 zile fără somn sunt suficiente pentru a ne omorî.
     
  10. Vă mai amintiţi ce aţi visat? La 5 minute de la trezire, 50% din vis s-a şters, iar după 10 nu ne mai amintim circa 90% din vis.

 

 

 

 

(Sursa: csid.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here